Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2019,
7.15

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

14

Natisni članek

noad gasilci požar

Četrtek, 9. 5. 2019, 7.15

4 leta, 11 mesecev

Na deponiji odpadkov zagorele bale. Kakšna je nevarnost za prebivalce? #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

14

Požar, ki je okoli polnoči izbruhnil na deponiji odpadkov družbe Publicus pri Komendi, je pod nadzorom, bo pa gašenje potekalo predvidoma še ves dan in pozno v noč, so povedali gasilci. NIJZ zagotavlja, da velike nevarnosti za prebivalstvo ni, pitna voda ni ogrožena, tla pa bodo verjetno še vzorčili. Vzrok požara kriminalisti še preiskujejo.

Ko so gasilci nekaj po polnoči prišli na deponijo, je bil požar na površini okoli 1250 kvadratnih metrov že razvit, gorelo je okoli 1500 kubičnih metrov odpadkov, je danes na novinarski konferenci v Komendi povedal vodja intervencije Roman Koncilija iz PGD Moste. Gasilo je več kot 100 gasilcev s 24 vozili, v dveh urah so požar lokalizirali ter uspeli pred ognjem obvarovati poslovno stavbo in južni del deponije. Intervencijo je oteževalo dejstvo, da hidranti niso delovali in da ni intervencijske površine za gasilce, je dejal.

Slavko Hrženjak, direktor Publikusa:

Kup visok sedem metrov

Bale z odpadki so naložene sedem metrov visoko, tako da gasilce čaka še veliko dela, da bodo vse odpadke pogasili in pregledali, je še povedal Koncilija in dodal, da bodo na kraju verjetno še ves dan in dolgo v noč.

Dostop na deponijo je omejen, na lokaciji so kriminalisti, ki preiskujejo vzrok požara. Zaenkrat ta še ni znan, je povedal župan Občine Komenda Stanislav Poglajen, ki je kot gasilec tudi sam sodeloval pri gašenju.

NIJZ: Pitna voda ni ogrožena

Simona Perčič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je dejala, da akutne nevarnosti za zdravje prebivalcev ni in da pitna voda ni ogrožena. Čakajo še podatke agencije za okolje, kam se je valil dim, nato bodo predvidoma vzorčili tla.

"Potencialna nevarnost sicer je, toskične snovi so šle v zrak. Koncentracije so sicer majhne, niso npr. tako velike, kot so bile ob požaru v Lenartu," je dejala Perčičeva.

NIJZ je danes na prvi strani svoje spletne strani izpostavil tudi informacije o tem, kako ravnati v primeru požara. Med nasveti za prebivalce je, naj se osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, posvetujejo s svojim zdravnikom, naj ljudje morebiti onesnaženo obleko shranijo v plastično vrečko ter izpostavljeno kožo operejo z milom in veliko vode, ter da naj pri uporabi pitne vode upoštevajo navodila upravljalca vodovoda. Vrtnine in sadje, ki so vidno onesnažene s sajami in bi bili glede na zrelost že bili primerni za uporabo, naj zavržejo, ostale vrtnine in sadje pa naj pred zaužitjem temeljito operejo.

Izcedne vode so pod nadzorom

Izcedne vode po gašenju so pod nadzorom, saj na deponiji urejeni sistem za lovljenje vod deluje, tako da onesnaženja okolice s to vodo ni prišlo, odvažajo jo v čistilno napravo v Domžale, je povedal župan.

Direktor Publicusa Slavko Hrženjak o vzroku tega požara pred koncem preiskave ne želi ugibati. Povedal je, da je zagorela lahka frakcija odpadkov (t. i. RDF), ki je ostanek po reciklaži in je namenjen sosežigu. Požar je bil zanje veliko presenečenje, saj, kot je zatrdil, vse zahteve iz okoljevarstvenega dovoljenja spoštujejo in izvajajo vse potrebne ukrepe.

Fotogalerija
1 / 19

"Vse varnostne ukrepe skladno z dovoljenji smo izvedli, celoten postopek smo imeli pod popolnim nadzorom. Vzroke bo pokazala kriminalistična preiskava, trdim pa, da je imel Publicus pri obratovanju popolno kontrolo," je dejal.

V družbi sicer od lani ne izvajajo več sortiranja, pri katerem ostanejo ti gorljivi odpadki, so pa skladiščeni na deponiji, ker niso imeli možnosti prodaje. Kot je dejal Hrženjak, bodo storili vse, da bodo te odpadke čim prej izvozili.

Delovanje centra zaradi požara ni omejeno, odpadke odvažajo kot običajno. Materialna škoda je po Hržakovih besedah nastala na objektu, kjer so skladiščeni odpadki, deloma na poslovni stavbi in enem stroju za nakladanje.

To je drugi požar na deponiji. Prvič je zagorelo v začetku septembra 2017, tisti požar je bil po Hrženjakovih besedah dokazano podtaknjen.

bale Suhadole odpadki
Novice Nove gore bal s smetmi ne bi bilo, če bi jih uporabil Teš 6 #video

Požar Suhadole | Foto: PGD Moste Foto: PGD Moste

Ne spreglejte