Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 8. 2019,
8.38

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97

7

Natisni članek

reševanje jamar jama

Petek, 23. 8. 2019, 8.38

4 leta, 8 mesecev

Zdravnica, ki je bila s poškodovanim jamarjem 22 ur #video #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97

7

Danes ob 4.36 so iz brezna Preporod dvignili ponesrečenega jamarja. Ker helikopterski prevoz ni bil na voljo, so ga v ljubljanski klinični center odpeljali z reševalnim vozilom. Jamarju je v četrtek med vračanjem z raziskovalne akcije v tem na novo odkritem breznu padel na glavo večji, po ocenah okrog pet kilogramov težak kamen in ga poškodoval po glavi.

Kamen je prebil čelado in jamarju poškodoval glavo, prisotna jamarska zdravnika, ki sta prišla do ponesrečenega v jamo Preporod, pa sta sumila tudi na morebitno poškodbo vratnih vretenc. Jamar je sicer dolgoleten in izkušen član ajdovskega jamarskega društva ter tudi sam aktiven jamarski reševalec.

Čutil bolečine v glavi in vratu

Kot je za oddajo Danes na Planetu dogajanje opisala Tina Bizjak, zdravnica in jamarska reševalka, je klic o ponesrečenem jamarju prejela v zgodnjih jutranjih urah. Po uri priprave se je odpravila na pot. Ko je prispela do jame, se je okoli šeste ure zjutraj spustila v brezno.

"Najprej so mi sporočili, da je zdravstveno stanje ponesrečenca precej resno, saj mu je na glavo padel večji kamen. Nismo imeli natančnih podatkov o tem, ali je izgubil zavest, bil pa naj bi precej zmeden. Ko sem prišla do njega, sem ocenila, da se je zmedenost začela popravljati. Imel je modrico okoli levega očesa in razpočno ramo na temenskem delu skalpa. Ponesrečenec je navajal, da čuti močnejše bolečine v glavi in vratnem predelu," je o stanju ponesrečenca pojasnila Bizjakova. 

reševanje jamarja | Foto: Domen Anderle Foto: Domen Anderle

Kako so pomagali jamarju, ki je obtičal v hudem mrazu?

 "Že pred mojim prihodom so moji kolegi, ravno tako jamarski reševalci, v breznu postavili bivak. Gre za šotor, ki je precej dobro izolativen in zadržuje toploto. Poškodovanca so premestili na več podlog, ga zavili v spalko, zato je bil, kar zadeva podhladitev, dobro oskrbovan," je še dejala zdravnica. 

"Najbolj me osrečuje, da nam je kot ekipi uspelo dobro sodelovati. Velika pohvala gre predvsem minerski ekipi, ki nam je omogočila dostop do ponesrečenca," je še povedala jamska reševalka. 

reševanje jamarja | Foto: Domen Anderle Foto: Domen Anderle

Potek reševanja ponesrečenega jamarja

- V četrtek ponoči je petkilogramska skala razbije jamarjevo čelado;
- reševalna akcija se je končala danes ob pol petih zjutraj;
- v breznu sta bila ves čas hud mraz in stoodstotna vlaga, temperature so se gibale od 0,5 do 4,7 stopinje Celzija,
- reševalci so morali poleg treh kritičnih točk prebiti še ledeni sloj pod vhodom.

Ena največjih reševalnih akcij v zadnjih letih

Šlo je za eno od največjih in najtežjih reševalnih akcij v zadnjih letih in drugo reševanje iz jame letos. Pri reševanju je sodelovalo 36 jamarskih reševalcev iz reševalnih centrov Tolmin, Sežana, Postojna in Ljubljana, je povedal vodja intervencije Igor Benko.

reševanje jamarja | Foto: Domen Anderle Foto: Domen Anderle

Prisotnih je bilo tudi devet gorskih reševalcev ter pripadniki Občinskega štaba Civilne zaščite Ajdovščina, policije in enote nujne medicinske pomoči urgentnega centra ajdovskega zdravstvenega doma.

Reševanje so morali večkrat prekiniti

Nesreča se je zgodila v četrtek nekaj po 1. uri, ko sta se z jamarskim kolegom vračala z raziskovanja jame na približno 150 metrih globine. Padajoči kamen je jamarju prebil čelado in ga poškodoval. Po poškodbi je preplezal sam še približno 30 metrov, nato pa ga je jamarski kolega ustavil in odhitel iz jame po pomoč.

reševanje jamarja | Foto: Domen Anderle Foto: Domen Anderle

Reševanje ponesrečenega je trajalo več kot 27 ur, saj so morali pred dvigom razširiti kar tri večje ožine v jami. Delo je opravilo pet jamarjev minerjev ter tako omogočilo reševalcem, da so poškodovanega na nosilih lahko sploh prinesli iz brezna.

"Mislili smo, da bo reševanje končano prej, vendar so se zaradi ponesrečenčevih hudih bolečin v glavi morali reševalci večkrat ustaviti," je dolgotrajno reševanje pojasnil Benko.

Povedal je še, da reševalna služba pri Jamarski zvezi Slovenije vsako leto rešuje med pet in deset ponesrečenih v podzemnih jamah. Letos je bila to druga tovrstna jamarska nesreča.

reševanje jamarja
Novice Reševanje jamarja trajalo skoraj en dan #video #foto
Ne spreglejte