Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 1. 2024,
5.57

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

sneg Slovenija vreme

Petek, 19. 1. 2024, 5.57

3 mesece, 2 tedna

Slovenijo zajelo obilno sneženje, razmere se umirjajo #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Zvečer bo rahlo sneženje povsod ponehalo, burja na Primorskem bo slabela. Na slovenskih cestah, kjer je sneg povzročil precej težav, se razmere umirjajo. Voznike zaradi upočasnjenega prometa vseeno pozivajo naj se na pot odpravijo prej kot običajno. V notranjosti Slovenije je danes sicer zapadlo od 15 do 30 centimetrov snega, na brniškem letališču so izmerili 38 centimetrov. Nevarnost snežnih plazov je povsod po državi.

Do 14. ure je glede na podatke Arsa v Ljubljani zapadlo 28 centimetrov snega. V Novem mestu so izmerili 22 centimetrov, v Mariboru pa 10. "Sneženje po državi že slabi in bo proti večeru povsod ponehalo. V notranjosti Slovenije je zapadlo od 15 do 30 centimetrov snega," je dejal meteorolog Brane Gregorčič.

Najmanj snega je zapadlo v Prekmurju, le nekaj centimetrov, na Štajerskem od 10 do 20 centimetrov, v južni Sloveniji tudi 15 do 20 centimetrov. V osrednji Sloveniji, Ljubljani z okolico in na Gorenjskem je zapadlo od 20 do 40 centimetrov snega. Veliko snega je na Katarini nad Ljubljano, kar 45 centimetrov in na brniškem letališču 38 centimetrov. V Ljubljani je snežna odeja debela 28 centimetrov, dva centimetra manj pa na Vrhniki.

Sneg na avtocesti:

Fotogalerija
1 / 28

Novega sneženja ne bo

"Snežna odeja se bo obležala verjetno kakšen teden dni. Glede na pričakovane nizke temperature v naslednjih nočeh bo malo pomrznila, tako snega ne bo prav hitro pobralo. Lahko pa, da se bo v prihodnjih dneh višina snežne odeje zmanjševala, a pred koncem prihodnjega tedna je marsikje ne bo pobralo," je dejal Gregorčič. "Zaradi nizkih temperatur se tudi drevesa, ki so zdaj pravljično zasnežena, še ne bodo hitro otresla snega," je dejal. Po njegovih besedah bomo imeli še nekaj časa lepo zimo.

Pred nami je torej suh in mrzel konec tedna. Ponoči bo na Primorskem pihala zmerna do močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih presegala hitrost 100 kilometrov na uro. Na prehodu z Notranjske na Primorsko bo delala tudi snežne zamete, zato je Arso izdal rdeče opozorilo. "Najhladneje bo do ponedeljka, potem bo mraz popuščal, ampak nobenih večjih vremenskih procesov do konca meseca ni predvidenih," je zaključil Gregorčič.

Najnižje jutranje temperature bodo od minus 12 do minus 5, na Primorskem okoli 0 stopinj Celzija. V soboto bo jasno. Na Primorskem bo pihala večinoma šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od minus 1 do 3, na Primorskem do 8 stopinj.

Najbolj idilična fotografija današnjega dne.  | Foto: Neurje.si/Dunja Gorenak Najbolj idilična fotografija današnjega dne. Foto: Neurje.si/Dunja Gorenak Sneg v Ljubljani:

Fotogalerija
1 / 16

Kot so sporočili z uprave za zaščito in reševanje, so se zaradi mokrega in težkega snega na vozišča, vozila, objekte ter na komunikacijske in elektroenergetske vode podirala drevesa. Zaradi spolzkega in zasneženega vozišča je z vozišča zdrsnilo več vozil. Po do zbranih podatkov so preko dneva zabeležili 391 dogodkov, aktiviranih pa je bilo 154 gasilskih društev. Gasilci so tako odstranjevali podrta drevesa, nudili pomoč invalidnim osebam in nudili pomoč pri izvleku vozil nazaj na vozišča.

Fotogalerija
1 / 12

Nevarnost snežnih plazov je povsod po državi nad gozdno mejo znatna, 3. stopnje, pod gozdno mejo zmerna, 2. stopnje, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Otoplitev v nedeljo v gorah ne bo bistveno vplivala na stabilnost snežne odeje, v hribovjih in nižinah pa bo snežna odeja predvsem v nedeljo in ponedeljek zaradi dnevne odjuge manj stabilna. Tam se lahko predvsem na strmih travnatih pobočjih prožijo plazovi mokrega nesprijetega snega.

V Žalcu je v prvi uri sneženja zapadlo nekaj centimetrov. 

Sneg na Dolenjskem 

Fotogalerija
1 / 3
Na Primorskem piha zmerna do močna burja, ki na izpostavljenih mestih v sunkih presega hitrost sto kilometrov na uro. Na prehodu z Notranjske na Primorsko dela tudi snežne zamete.

Promet poteka počasneje 

Sneženje že od jutra precej težav povzroča v prometu na avtocestah, na primorski avtocesti se stanje poslabšuje tudi zaradi vse močnejše burje. Dars je skupaj s policijo začel izločati tovornjake na štajerski avtocesti, po napovedih jih bodo izločali tudi na primorski avtocesti. 

Na cestah so plužne in posipne skupine, promet poteka počasneje. V prometnoinformacijskem centru pozivajo voznike, naj se na pot odpravijo prej kot običajno ter ne brez obvezne zimske opreme. Na nekaterih odsekih so še vedno zdrsi tovornih vozil, kjer je zato oviran promet oziroma zaprt vozni pas.

Na štajerski avtocesti med Blagovico in predorom Podmilj proti Mariboru je zaradi okvare vozila zaprt počasni pas.

Zaradi zimskih razmer na cestah Col–Črni Vrh–Godovič, na regionalni cesti Razdrto–Vipava ter na hrvaški strani prehodov Babno Polje, Petrina in Vinica velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike.

Zaradi burje je zaprta primorska avtocesta med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani. Obvoz za vsa vozila je po vzporedni regionalni cesti.

Dogajanje na cestah, zapore, zastoje in druge in prometne informacije lahko v živo spremljate v sklopu Promet na Avtomoto.

V Celju 20 prometnih nesreč 

Razmere so problematične tudi na državnih cestah. Celjski policisti poročajo, da so na njihovem območju danes obravnavali že okoli 20 prometnih nesreč. Na srečo je v večini prišlo le do materialne škode na vozilih in objektih.

Od jutranjih ur sneži tudi na celotnem območju Policijske uprave Novo mesto. Njihovi policisti so na terenu, razmere na cestah spremljajo in o ugotovitvah obveščajo pristojne službe. Težave povzročajo tudi podrta drevesa, ki so padla na cesto in marsikje ovirajo promet. Do 10.30 so obravnavali osem prometnih nesreč, v katerih ni bil nihče poškodovan, nastala je le premoženjska škoda na udeleženih vozil. V večini primerov je bil vzrok za prometno nesrečo neprilagojena hitrost glede na stanje vozišča. 

 Iz Maribora sporočajo, da je ponekod oteženo izvajanje mestnega potniškega prometa. V Mariboru so na terenu tudi gasilci. Kot je za STA povedal vodja regijskega centra za obveščanje Maribor Dejan Kosi, intervencijske službe v več krajih odstranjujejo podrta drevesa. "Imamo kar nekaj ekip na terenu, ki odpravljajo posledice zlomljenih vej in podrtih dreves na ceste. Veliko je tudi klicev občanov zaradi slabo spluženih cest," je dejal.

Iz Komunale Slovenska Bistrica pa so med drugim sporočili, da največji izziv predstavlja moker sneg, ki je posebej problematičen na območju Pohorja. Voznike pozivajo k upoštevanju prometne signalizacije in obvezno uporabo verig, kjer je to potrebno.

Na območju zgornje Vipavske doline piha močna burja do okoli 90 kilometrov na uro. Vendar tu snega ni, zato še ni večjih težav v prometu. Zaradi burje je na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti Razdrto-Manče-Vipava prepoved prometa za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Kot je za STA povedal vodja vzdrževanja pri Kolektor CPG Vanči Premrn, na Severnoprimorskem trenutno sneži na Idrijsko-Cerkljanskem območju, na Trnovsko-Banjški planoti ter na območju Gore nad Ajdovščino. Zaradi težav s snegom so zaprli cesto preko prelaza Vršič ter za priklopnike in polpriklopnike prepovedali vožnjo na nekaterih odsekih, kot je na primer Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič-Idrija.

"Problem lahko nastane, če bodo temperature hitro padle tudi po dolinah, saj lahko pride do poledice. Cest pa ne moremo preventivno soliti zaradi dežja, ki bi nam vso sol spral s cestišča," je povedal Premrn. Dodal je še, da so vse posipne ekipe na terenu s 35 tovornjaki, desetimi traktorji in tri specialna vozila.

Vozne razmere so se poslabšale tudi v Pomurju 

Zimsko vreme je danes tudi v Pomurju, kjer je sneženje prav tako poslabšalo vozne razmere. Cestno podjetje Pomgrad je ob 3.30 na ceste poslalo vse svoje plužne enote, je za STA povedal vodja delovne enote mehanizacije Iztok Žalig. Danes do 10. ure so na 1.000 kilometrih cest, ki jih vzdržujejo, že posipali 300 ton soli.

Pomurski policisti so po podatkih Policijske uprave Murska Sobota med 6. in 9. uro obravnavali pet prometnih nesreč z materialno škodo. V Murski Soboti je sicer do 10. ure zapadlo med tri in pet centimetri snega, na Goričkem pa do deset centimetrov.

Razmere so problematične tudi na državnih cestah.  | Foto: DARS Razmere so problematične tudi na državnih cestah. Foto: DARS

Na brniškem letališču zapadlo skoraj 40 centimetrov snega

Zaradi vremenskih razmer danes prihaja do zamud tudi v letalskem prometu. Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, kjer je danes zapadlo skoraj 40 centimetrov snega, je zimska služba vse od jutra sproti čistila vzletno-pristajalno stezo in ostale površine, ki so potrebne za odvijanje prometa. Sedaj so se vremenske razmere že umirile.

Kot so za STA pojasnili v Fraportu Slovenija, se je zaradi močnega sneženja, ki se mu je pridružil tudi veter, letalo družbe Turkish Airlines, ki je dlje časa krožilo nad brniškim letališčem, na koncu odločilo za pristanek na beneškem letališču. V takšnih primerih se sicer običajno piloti odločijo za pristanek na zagrebškem letališču, vendar so bile danes tudi tam razmere podobne kot v Ljubljani.

Odpovedana je bila povezava z Münchnom, kar je povezano tudi z vremenskimi razmerami v Nemčiji. Preostali potniški promet ob manjših zamudah poteka normalno, sploh sedaj, ko so površine po umiritvi sneženja očiščene.

Zamude tudi v železniškem prometu

Zaradi snežnih razmer nastajajo zamude tudi v železniškem prometu, so na družbenem omrežju Facebook sporočili pri Slovenskih železnicah. Okrog opoldneva je bila proga med Zidanim mostom in Hrastnikom zaprta zaradi izjemnih vremenskih razmer, a je železniški promet od 13.35 ponovno vzpostavljen na obeh tirih.

Zaradi trajanja zapore bodo vlaki zamujali še nekaj časa. Iz Slovenskih železnic so sporočili, da se dežurne ekipe trudijo odstranjevati vse ovire, ki so nastale zaradi vremena. Organizacija nadomestnih avtobusnih prevozov zaradi ovir v cestnem prometu trenutno ni mogoča.

ZDA
Novice Takole ga je odnesla ledena avtocesta #video
Blaž Šter
Novice Vremenoslovec Šter presenečen nad vremensko napovedjo: Saj ne moreš verjeti
Sneg
Novice Prihaja večja snežna pošiljka, previdno na cestah
Ne spreglejte