Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 11. 2014,
7.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

poplave hudourniki

Sobota, 15. 11. 2014, 7.42

8 let

Ponekod že dežuje, hudourniki in manjši vodotoki lahko narastejo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ponekod v zahodnem delu države je začelo rahlo deževati. V prvem delu noči se bodo padavine okrepile in do nedelje zjutraj prehodno zajele vso državo.

V noči na nedeljo lahko zaradi močnejših nalivov narastejo nekateri hudourniki in manjši vodotoki v zahodni in južni Sloveniji.

Hidrolog na Agenciji RS za okolje Peter Frantar je pojasnil, da bodo v nedeljo čez dan v zahodnem in južnem delu države narasle tudi večje reke, ki pa predvidoma ne bodo presegle opozorilnih pretokov. Po zadnjih modelskih izračunih se obetajo predvsem lokalne nevihte, ki naj ne bi občutno vplivale na večje vodotoke in ojezeritev kraških polj.

Največ neviht bo na območju reke Reke in reke Vipave ter v Posočju Največ neviht z močnejšimi nalivi bo na območju reke Reke in reke Vipave ter v Posočju. Po Frantarjevih besedah bo količina padavin lokalno zelo različna. Na nekaterih manjših območjih lahko pade do največ 40 litrov na kvadratni meter.

V nedeljo dopoldne bo dež v osrednjem in vzhodnem delu države ponehal, delno se bo zjasnilo. V zahodnih in južnih krajih bo spremenljivo oblačno. Nastajale bodo krajevne padavine, deloma plohe ali nevihte, ki se bodo v noči na ponedeljek okrepile in se razširile tudi v notranjost države.

V ponedeljek bo v zahodnih krajih občasno rahlo deževalo, drugod bo suho. V noči na torek bodo padavine od zahoda spet zajele vso državo.

Iz občin Loška dolina, Ilirska Bistrica in Cerknica, ki jim je povodenj v minulih dneh povzročila posebej veliko težav, sicer prihajajo spodbudna poročila o izboljšanju poplavnih razmer.

"Vse napovedi, ki smo jih imeli, so nas presenetile" "Stanje v naseljih Bač, Koritnica in Knežak je stabilno," nam je pojasnil poveljnik občinske civilne zaščite Janko Slavec in dodal, da se še vedno ukvarjajo z vzpostavitvijo prevoznosti cest, ki so bile zaprte.

V okolici Ilirske Bistrice pa se ukvarjajo s plazom, ki grozi, da bi zasul potok Kozlek. To bi jim po njegovih besedah povzročilo veliko težav.

Kaj jih čaka? Glede napovedi pravi, da je vse odvisno od tega, koliko bo deževalo. "Nič ne moremo predvideti, še vse napovedi, ki smo jih imeli, so nas presenetile." Pojasnil je, da je bilo napovedanih 40 litrov dežja na kvadratni meter, padlo je pa 110 litrov na kvadratni meter. "Pripravljamo se, kolikor se lahko, videli bomo, kako bo," dodaja Slavec.

V občini Loška dolina se je voda od četrtka znižala za okoli 40 centimetrov in še naprej upada. Kljub temu ostaja poplavljenih 50 objektov - med njimi je 25 stanovanjskih in prav toliko gospodarskih.

Tudi poplavne razmere v ilirskobistriški občini se za zdaj izboljšujejo. V vaseh Bač in Koritnice počasi končujejo prečrpavanje vode iz poplavljenih objektov, tudi reka Reka za zdaj ne povzroča težav. Skrb ostaja zaradi štirih aktivnih plazišč v občini.

Gladina Cerkniškega jezera se je ustalila. V občini še ostaja poplavljenih pet počitniških hiš v Rakovem Škocjanu. Morebitno ponovno naraščanje vode bi lahko ogrozilo še dva objekta v naselju Dolenje jezero, pri katerih pa so tudi s pomočjo vojakov povišali protipoplavne nasipe.

Ne spreglejte