Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 2. 2019,
11.33

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

2

Natisni članek

Danes Danes celebralna paraliza

Sobota, 23. 2. 2019, 11.33

5 let, 1 mesec

Pomagajte štiriletnemu Anžetu, ki se bori s cerebralno paralizo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

2

Štiriletni Anže z Raven na Koroškem ima cerebralno paralizo. Nadaljnje zdravljenje zahteva ogromno terapij, da bi lahko okreval. A te so v večjem delu samoplačniške. Letos Anžeta čaka zahtevna operacija, nato pa sledi dolgotrajna rehabilitacija. Najprej v Soči, nato pa še strnjeni sklopi samoplačniških fizioterapij. Te stanejo veliko več, kot si požrtvovalni starši lahko privoščijo.  

Malemu Anžetu lahko pomagate s svojim prispevkom

Transakcijski račun, odprt pri humanitarni organizaciji: Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Mežiške doline
Prežihova ul. 24, 2390 Ravne na Koroškem
Številka TRR: SI56 0247 0001 1329 045 sklic 00 80020.
NAMEN: Anže Peršak


Mali Anže se je rodil v 32. tednu nosečnosti, pri tem pa doživel dihalno stisko. Do šestega meseca starosti je kazalo, da se bo razvijal kot vsi drugi otroci, nato so se pojavile težave. "Ko bi otrok moral napredovati, narediti korak naprej, se postavljati na vse štiri oziroma obračati s hrbta na trebuh, česar on ni zmogel. In predvsem je začel roke držati v pest, zmerom bolj, zmerom bolj. Iz meseca v mesec bolj," je povedala njegova mama Petra Peršak. Diagnoza? Cerebralna paraliza - tetraplegija.

Vsakdan mlade družine se vrti okoli malega junaka

S samoplačniškimi terapijami in vsakodnevno intenzivno vadbo Anže danes že uporablja roke, za trenutek lahko celo samostojno obsedi. Vsakdan mlade družine se vrti okoli malega junaka. "Ko ne gremo na terapije, ko pridemo domov, se najemo, malo se spočijemo, potem pa akcija. Eno uro res zahtevne terapije in potem še vse ostalo, greva v stojko, še na kakšno kolo, zdaj ko vreme dopušča," je dejal njegov oče Andrej.

Novice Izgubila je boj z boleznijo, njena zgodba ostaja pomemben prispevek k razpravi o evtanaziji #video

"Vsako odrekanje je vredno tega"

Anže ne hodi, ne govori in potrebuje 24-urno oskrbo. "Vsako odrekanje, vsaka stvar, ki jo daš, vidiš, da otrok napreduje, da se izboljša, da njemu to nekaj da, da so vidni rezultati, vsaka neprespana noč, vse je vredno," je dejala Petra.

Anžeta aprila čaka zahtevna operacija

Starši želijo Anžetu omogočiti čim hitrejši razvoj, da bo nekoč samostojno zakorakal v svet brezskrbnega in igrivega otroštva. Najprej ga čaka manjši poseg na kolkih, aprila pa zahtevna operacija, pri kateri bodo posegli v živčevje v hrbtenjači. Kot je dejal njegov oče, gre za operacijo SDR, ki je malo bolj zahtevna. "Da mu malo sprostimo mišice, potem pa upajmo, da bomo po operaciji dali vse od sebe, tudi obiske samoplačniških terapij bomo povečali, da bo to pet, šest strnjenih obravnav."

Za terapije bodo dali veliko denarja

Nekaj terapij plača zdravstvo, večji del bodo pokrili sami. Rehabilitacija bo trajala tudi do dve leti. "Potrebuje najmanj štiri sklope takih terapij, stanejo okoli 1.500 evrov. Od deset do 20 tisoč evrov, ker so še v igri tudi opornice," je dejala mama Petra.

Otroka želita postaviti na noge

A njuna srčna želja je, da otroka postavita na noge. "Da bi po operaciji, po terapijah, po vsem Anže morda naredil svoje prve korake, to je naša največja želja in drugo damo na stranski tir. Da uspe vsaj to, da je vsaj malenkost samostojen," je želje družine delil oče Andrej. 

Ne spreglejte