Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
7. 7. 2017,
10.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,10

5

Natisni članek

Andreja Katič Milan Brglez Borut Pahor Boris Koprivnikar Zdravko Počivalšek Milojka Kolar Celarc Peter Gašperšič Anton Peršak Goran Klemenčič Vesna Györkös Žnidar Karl Erjavec Dejan Židan Miro Cerar poletje počitnice politika dopust Na dopustu Irena Majcen

Petek, 7. 7. 2017, 10.23

6 let, 6 mesecev

Politiki na zadnjih počitnicah pred volilnim letom: njihova izbira sta Slovenija in Hrvaška

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,10

5

plaža, Hrvaška, Jadran | Foto Instagram

Foto: Instagram

Politična elita se odpravlja na zadnji brezskrbni oddih pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo bržkone potekale maja ali junija prihodnje leto. Večina ministrov in prvakov strank si bo moči nabirala v Sloveniji ali na Hrvaškem, njihova izbira so morje, gore, nekateri pa bodo uživali v udobju lastnega doma.

Državni zbor (DZ) počitniški čas, v katerem lahko poslčanci koristijo dopust, začenja 15. julija. Trajal bo do 1. septembra. Vlada pa tradicionalno dopustuje prve tri tedne v avgustu.

Takole si je premier Miro Cerar maja v družbi belgijskega kolega Charlesa Michela ogledoval prelestni blejski grad. Protokolarne obveznosti bo kmalu za nekaj časa postavil na stran. Dopust bo preživel v Sloveniji, Avstriji in Črni gori. | Foto: STA , Takole si je premier Miro Cerar maja v družbi belgijskega kolega Charlesa Michela ogledoval prelestni blejski grad. Protokolarne obveznosti bo kmalu za nekaj časa postavil na stran. Dopust bo preživel v Sloveniji, Avstriji in Črni gori. Foto: STA , Premier Miro Cerar nam je na vprašanje, kje bo dopustoval, odgovoril, da v avgustu načrtuje 14 dni letnega dopusta. Ta čas bo izkoristil za "izlete po Sloveniji, nekaj dni ob črnogorskem primorju, nato še v avstrijskih Alpah".

Pred tem se bo prihodnji teden prvič po arbitražni odločitvi sestal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, ki pa noče niti slišati o izvajanju odločitve, ki je južni sosedje ne priznavajo. Cerarju mirnega dopusta ne napovedujejo niti javnomnenjske ankete, ki kažejo, da vladi zaupa precej nizek delež, tudi stranka SMC ne uživa ravno prepričljive podpore (v zadnji anketi Pop TV je pristala na četrtem mestu, s 4,3 odstotka glasov),

Židan na aktiven dopust

Kmetijski minister in prvak SD Dejan Židan - njegovi stranki ankete kažejo bolje kot SMC, saj jo uvrščajo tik za SDS - se je v zadnjem času osredotočal na čebele. Ta teden je Slovenija na zasedanju Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) v Rimu dobila soglasno podporo za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel. Opozicijska SDS pa ga je v zadnjem času med drugim kritizirala zaradi domnevne neaktivnosti pri zaščiti kmetijskih zemljišč pri projektu Magna. Židan je vse očitke zavrnil.

Letošnji tritedenski dopust bo prvak SD razdelil na tri dele. "V prvem tednu bo nekaj dni z avtom potoval po Evropi, naslednji teden bo nekaj dni preživel na slovenski obali, zadnji teden pa bo namenjen pohodništvu po naši prekrasni Sloveniji," so nam sporočili iz stranke. 

Židan sicer tudi v "nedopustniškem" času rad raziskuje Slovenijo in njene lepote oglašuje na socialnem omrežju Twitter.

Arbitraža krajša oddih Erjavcu in Brglezu

Karl Erjavec | Foto: STA , Foto: STA , Medtem je precej bolj v negotovosti Karl Erjavec, vodja tretje koalicijske partnerice DeSUS, ki - verjetno zaradi vročice okrog odločitve abritražnega sodišča o meji s Hrvaško - še ni imel časa za razmislek od dopustu. Vsaj del tega sicer tradicionalno preživi v Karigadorju pri Novigradu, kjer ima vikend.

"Zaradi zahtevnosti funkcije, ki jo opravlja kot zunanji minister, ter obilice dela za zdaj še nima načrtovanega letnega dopusta, niti destinacije," so nam sporočili iz poslanske skupine DeSUS, ki ji je sicer zadnja anketa Ninamedie za Pop TV napovedala 3,7-odstotno podporo volivcev.

V bližinjem Umagu bo z družino letos teden dni dopustoval  tudi predsednik Borut Pahor.

Arbitraža je vplivala tudi na dopustniške načrte predsednika državnega zbora (DZ) Milana Brgleza. Natančneje na to, da datuma oddiha ni natančno določil. V njegovem uradu so besedo dopust zapisali v navednicah, saj Brglez načrtuje proste dni med 1. in 15. avgustom, a z vmesnimi premori. Tudi lokacije še ni določil, verjetno pa bo, pravijo v uradu, podobno kot lani kombiniral hribe oziroma gore ter morje. 

Opomba: Sprva smo pomotoma navedli, da ima predsednik države Borut Pahor rezidenco v Umagu, a so nas iz njegovega kabineta opozorili, da to ne drži. Po preteklem poročanju medijev ima tam vikend mama njegove zunajzakonske partnerice. Ali bo Pahor dopust preživel tam, v njegovem kabinetu niso razkrili. Za napako se opravičujemo.

Prva dama NSi Ljudmila Novak očitno najraje dopustuje v domači moravških koncih, kjer ima njena družina tudi kmetijo. | Foto: STA , Prva dama NSi Ljudmila Novak očitno najraje dopustuje v domači moravških koncih, kjer ima njena družina tudi kmetijo. Foto: STA , Pa opozicijski liderji?

Vprašanja smo poslali tudi SDS, ki jo vodi Janez Janša, Levici Luke Mesca in NSi Ljudmile Novak.

Novakova še nima točno določenega dopusta. "Zagotovo pa bo večino svojih poletnih prostih dni preživela doma, kakšen topel počitniški dan pa bo izkoristila tudi na morju," pravijo v njeni stranki.

Mesec se bo mudil na Hrvaškem in v Italiji. Janša pa na vprašanja o dopustu ne želi odgovarjati.

Ministri razpeti med Slovenijo in Hrvaško

Za infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča bo vrnitev z dopusta verjetno kar stresna, saj je za 24. septembra razpisan referendum o drugem tiru. | Foto: Bor Slana Za infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča bo vrnitev z dopusta verjetno kar stresna, saj je za 24. septembra razpisan referendum o drugem tiru. Foto: Bor Slana Cerarjeva ministrska ekipa nam je z izjemo pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, ki je po navedbah piarovcev zadržan do obavljanja osebnih podatkov in poseganja v zasebnost, ter notranje mnistrice Vesne Györkös Žnidar, ki pravi, da svojega prostega časa ne želi izpostavljati javnosti, prijazno razkrila dopustniške načrte. 

Infrastrukturni minister Peter Gašperšič, ki ga po vrnitvi čaka stresni test v obliki referenduma o drugem tiru, bo dopustoval v Sloveniji. 

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bo na dopustu dober teden dni v začetku avgusta in predvidoma še prvi teden v septembru, o destinaciji pa se še ni odločila. Prav v tem času naj bi ministrstvo pripravilo dopolnitve zakona o zdravstveni dejavnosti, ključnega zakona njene zdravstvene reforme, ki ga je junija državni zbor blokiral. Ministrstvo naj bi septembra znova poskušalo zakon spraviti "skozi" hram demokracije. Ministrici pa zna dopust skrajšati tudi napoved interpelacije, ki jo je danes obelodanila SDS.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek ima v domačem Olimju manjšo kmetijo. Pred kratkim je za Dnevnik povedal, da ima deset telic. | Foto: Ana Kovač Gospodarski minister Zdravko Počivalšek ima v domačem Olimju manjšo kmetijo. Pred kratkim je za Dnevnik povedal, da ima deset telic. Foto: Ana Kovač Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki mu nad glavo visijo nasprotniki naložbe v novo tovarno Magne Steyr, še nima natančnih načrtov. Gotovo bo štiri dni dopustoval v Nemčiji, so sporočili iz njegove pisarne, preostali čas pa bo razpet med svojo kmetijo in otokom Krk. Koliko časa bo na dopustu, ni razkril.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar bo z družino dopustoval na enem od hrvaških otokov v Dalmaciji.

Z družino bo tudi finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, ki jo trenutno zaposluje priprava proračunskih dokumentov za prihodnje leto. Kot pravijo v njenem kabinetu, mora porabiti še ves letošnji dopust. Lokacije ni izdala.

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič in ministrica za delo Anja Kopač Mrak slab mesec pred začetkom vladnih počitnic še nimata načrtov.

Okoljska ministrica Irena Majcen si bo po stresnem obdobju, ki sta ga zaznamovala vsaj neroden  odziv ministrstva in njegovih služb na požar v Kemisu ter težave pri pridobivanju okoljevarstvenih dovoljenj za nove (tuje) naložbe, privoščila oddih v gorah in doma. | Foto: Ana Kovač Okoljska ministrica Irena Majcen si bo po stresnem obdobju, ki sta ga zaznamovala vsaj neroden odziv ministrstva in njegovih služb na požar v Kemisu ter težave pri pridobivanju okoljevarstvenih dovoljenj za nove (tuje) naložbe, privoščila oddih v gorah in doma. Foto: Ana Kovač Okoljska ministrica Irena Majcen bo avgusta dopustovala. deloma v gorah in deloma doma, kulturni minister Anton Peršak pa bo v prvi polovici avgusta nove moči nabiral nekje v Istri. Še pred tem se bo danes zagovarjal pred zaposlenimi v Slovenski filharmoniji. Ti bodo protestirali pred ministrstvom zaradi prekoračitve obljubljenega roka prvega julija, ki ga je Peršak določil za zamenjavo direktorja filharmonije Damjana Damjanoviča.

Ministrica Andreja Katič, ki pravkar izbira dobavitelja 13 osemkolesnikov - med ponudniki je po poročanju portala  portalplus.si tudi finska patria -, bo v času predvidoma tritedenskega dopusta v avgustu nekaj časa doma, del dopusta pa bo preživela na hrvaški obali.

Ne spreglejte