Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 7. 2017,
11.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Hrvaška Slovenija arbitraža

Sreda, 5. 7. 2017, 11.43

6 let, 7 mesecev

Slovenski politični vrh enotno za implementacijo arbitražne odločbe #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Slovenski politični vrh na povabilo premierja Mira Cerarja razpravlja o razsodbi arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško in njenih posledicah | Foto STA

Foto: STA

Slovenski politični vrh zagotavlja trdno odločenost za enotno spoštovanje arbitražne sodbe in njeno implementacijo v dialogu s Hrvaško ter ob obveščanju Evropske komisije, je po srečanju povedal premier Miro Cerar. Po njegovih besedah so v današnji konstruktivni razpravi ocenili, da mora biti Slovenija v procesu implementacije odločna, a preudarna.

"Vsak korak moramo temeljito premisliti, ga sprejeti premišljeno in vseskozi vzdrževati dialog s Hrvaško v duhu dobrososedskih odnosov," je po srečanju slovenskega političnega vrha, ki ga je povabil na pogovor o sodbi arbitražnega sodišča, povedal Cerar.

Razgovor je označil za konstruktiven. Po njegovih besedah so izpostavili tudi pomen odločbe arbitražnega sodišča za širšo regijo, posebej za države Zahodnega Balkana.

Politični vrh še ni dorekel načina uresničitve odločbe arbitražnega sodišča

Niso pa predsedniki političnih strank dosegli soglasja o tem, ali je bila arbitraža sploh potrebna in kako se lotiti implementacije sodbe, saj vlada tega enostransko, kot je opozoril prvak SDS Janez Janša, ne more storiti.

Janša je po odhodu z vrha dejal, da enotnost med strankami obstaja glede pravnega vidika celotne zadeve, obžaluje pa, da sestanek ni bil sklican vsaj en teden prej. "Spoštujemo dejstvo, da je bil arbitražni sporazum, sicer s pičlo večino, potrjen na referendumu, vendar pa je odločitev za Slovenijo toliko zavezujoča kot za Hrvaško in je ni mogoče enostransko uresničiti," je ocenil predsednik največje opozicijske stranke.

Zato želi vladi veliko sreče pri implementaciji sodbe. Gre namreč za novo priložnost, v kateri bi lahko izkoristili svoje prednosti, vendar pa Janša meni, da tega ne bomo dosegli. Slovenija lahko po njegovem mnenju realno pričakuje poizkus mediacije. "Prišlo bo do sestankov, na katerih bodo predstavniki Evropske komisije, Slovenije in Hrvaške, državi pa bosta v enakovrednem položaju. Tam mora Slovenija izpostaviti regionalni vidik, saj napačno pristaja na to, da se to mejno vprašanje rešuje preko tretje strani," je dejal Janša.

Pričakuje namreč, da bo Hrvaška podobno vsebino, kot je prišla z arbitražnega sodišča v Haagu, "zapakirala" v bilateralni sporazum in ga bo pripravljena tudi sprejeti. Gre namreč za rešitev, ki gre po njegovem mnenju vsebinsko gledano v korist Hrvaški.

Hiteti počasi

Po besedah predsednice Zavezništva Alenka Bratušek so se danes dogovorili, da je treba hiteti, ampak da bodo v tem trenutku hiteli počasi. Kot je navedla, je bilo omenjeno, da je treba spremeniti 52 aktov, od tega devet zakonov. Obljubljeno pa jim je bilo, da bo poskrbljeno za ljudi, ki bodo po določitvi meje ostali na Hrvaškem. Prav tako so dobili obljubo, da bodo sproti seznanjeni s tem, kako bodo ti postopki tekli in da bo tudi v prihodnje še kakšen podoben sestanek.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je pogovor ocenil kot konstruktiven. Kot je izpostavil, so bili na njem zdajšnji predsednik vlade in trije bivši, "ki vsi vedo, kako težko se je na nek način pogajati in dogovarjati s sosedi". Upa, da bomo znali to izkoristiti sebi v prid in da ne bodo politične stranke nabirale političnih točk pri tej temi, "ki je žal 26 let nismo rešili".

"Če bomo to v glavah predelali, verjamem v dober izid," je dejal Han. Na očitke o zavajanju volivcev na referendumu pred sedmimi leti pa je odgovoril: "Ali smo imeli v tej državi na mizi kaj boljšega, kot je današnji izid? Nismo imeli. Žal." Han je mnenja, da so zadeve potekale na najbolj demokratičen način; na referendumu je bila izražena podpora, arbitražno sodišče je razsodilo in sedaj je potrebno to spoštovati.

Pahor za uveljavitev razsodbe na miren način in s pogovori

"Imamo enkratno priložnost, da enkrat za vselej zapremo to poglavje. Ne bo lahko zaradi stališča hrvaške države, vendar pa mislim, da je s potrpežljivo in modro politiko to mogoče storiti tako, da se bomo čutili vsi potem zadovoljne, ker je bilo to vprašanje enkrat za vselej na osnovi sodišča, ki ga je določil arbitražni sporazum, sprejeto in rešeno," je po srečanju političnega vrha dejal predsednik republike Borut Pahor.

Ponovil je, da je zelo zadovoljen z razsodbo arbitražnega sodišča glede poteka meje v Piranskem zalivu in izrazil prepričanje, da katerakoli odločitev prej ali pozneje glede rešitve meje s Hrvaško ne bi bila za Slovenijo ugodnejša od te, ki jo je Slovenija dosegla z arbitražnim sporazumom.

"Uveljavitev razsodbe bo velik in zahteven problem"

Priznal je, da bo uveljavitev razsodbe sodišča velik in zahteven problem ob zavedanju, da Hrvaška uradno razsodbe arbitražnega sodišča ne upošteva. Izpostavil je še pomen splošnega konsenza, da je treba tudi uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča doseči "mirno, s pregovori, preudarno in tako, da se ohrani mir in varnost in okrepi zaupanje in dobrososedstvo na dolgi rok".

"Pred nami je zahteven problem, ki ni nerešljiv," je še dejal predsednik republike. Dodal je, da bo "mogoče z dialogom, posvetovanji, preudarnostjo, potrpežljivostjo in politično modrostjo" tudi to obrniti v smer pravične in trajne rešitve odnosov in problemov s sosednjo Hrvaško.

"Pred nami je zahteven problem, ki ni nerešljiv," je dejal predsednik republike Borut Pahor. | Foto: "Pred nami je zahteven problem, ki ni nerešljiv," je dejal predsednik republike Borut Pahor. Izrazil je prepričanje, da je pravo na strani Slovenije in da se bodo polemike z zadovoljstvom ali nezadovoljstvom glede razsodbe arbitražnega sodišča kmalu polegle, saj je "naloga uveljavitve razsodbe tako težka in zahtevna, da bomo vsi začeli osredotočati pozornost na kako".

Ocenil je še, da bo zelo pomembno, da bo v dialogu pomagala Evropska komisija in da bo mednarodna skupnost spodbudila obe državi, da prideta do rešitve tega vprašanja na osnovi mednarodnega prava in odločitve arbitražnega sodišča.

Ne spreglejte