Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2019,
20.43

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

1

Natisni članek

Romi Policija nesreča nesreča

Ponedeljek, 18. 3. 2019, 20.43

5 let, 1 mesec

Policisti in Romi iskali pot do sožitja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

1

Zadnje dni črnomaljske in metliške policiste zaposlujejo Romi, ki so se vpletli v več incidentov. Minuli konec tedna naj bi sin črnomaljskega občinskega svetnika, predstavnika romske skupnosti, s sekiro razdejal tamkajšnji bar, še pred tem pa so prijatelji 15-letnega fanta, ta je pri prečkanju avtoceste izgubil življenje, pretepli voznico, ki je trčila vanj. Danes se je policija z Romi znova srečala v Novem mestu. Tokrat se je srečanje končalo brez incidentov. Iskali so namreč rešitve za zmanjšanje kriminala.

Za skupno mizo so sedli policisti in Romi - v iskanju rešitev, kako sobivati. Prejšnji teden je pretresla vest o prometni nesreči na dolenjski avtocesti.

Voznica je trčila v 15- in 22-letnika, ko sta tekla na drugo stran avtoceste, ker jima je zmanjkalo goriva. Mladoletnik je umrl na kraju nesreče, voznico, ki je po trčenju izstopila in želela pomagati ponesrečencema, pa so njuni sopotniki pretepli.

Neuradno prihajajo iz romskega naselja Brezje pri Novem mestu.

"Odziv, ki se je zgodil, je seveda obsojanja vreden. Naredili smo vse tiste prve aktivnosti za zaščito žrtve, da takih groženj ne bo več, da bomo mi pravočasno obveščeni," je za Planet povedal Manuel Vesel, policijski inšpektor sektorja uniformirane policije.

"Ne rečemo, da težav ni"

Seat policija | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič V Črnomlju je sin romskega občinskega svetnika Henčka Kosca v noči na nedeljo s sekiro razdejal Bar Fontana, Kosec pa naj bi grozil, da bo s kalašnikovko pospravil lastnika. Pred kratkim se je sin s prav takšnim orožjem hvalil po družbenih omrežjih. Črnomaljski policiji pa ni uspelo posredovati, saj naj bi se ukvarjala s 36 migranti, ki so ilegalno prestopili mejo.

"Ne rečemo, da težav ni. Težave vsekakor so, ampak če pogledamo splošno, je stopnja varnosti na zadovoljivi ravni," je menil Vesel.

Dokler ne bodo zaposleni ...

Devetošolec je decembra v črnomaljsko osnovno šolo prinesel pištolo. Predstavniki romske skupnosti pa pravijo, da bi morali biti Romi - da bi se izognili izgredom, bolj vključeni v okolje.

Raduš | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

"Ljudje morajo začeti delati. Dokler ljudje ne bodo zaposleni, osebnostnega razvoja ne bo in potem ne moremo pričakovati, da se bo ta otrok vedel kako drugače, kot se vede zdaj," je prepričan Darko Raduš, predstavnik Foruma romskih svetnikov Slovenije.

"Tudi ta sestanek, kjer smo pozvali predstavnike romske skupnosti, naj poskušajo, ozaveščajo, naj tudi svojim predstavnikom povejo, da tovrstna oblika reševanja konfliktov ni dopustna," je še dodal Vesel.

Preventivne akcije policija izvaja. A preden bodo Romi popolnoma integrirani v okolje, bodo morali še velikokrat sesti za skupno mizo.

Črnomelj na nogah. Javno razkazovanje orožja, rožljanje s kalašnikovko, v noči na nedeljo pa še s sekiro in nožem nad teraso gostinskega lokala. V vse to se je v samo enem mesecu zapletel sin znanega občinarja! Na Dolenjskem zato vre med domačini in romsko skupnostjo.  Več pa v četrtek ob 21.00 v oddaji Argument na Planetu.
Ne spreglejte