Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Stela Mihajlović

Četrtek,
26. 10. 2023,
7.49

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

Natisni članek

voznik prometna kultura gneča policija prometni zastoj

Četrtek, 26. 10. 2023, 7.49

6 mesecev, 1 teden

Policija: V prometnih kolapsih ne moremo delati čudežev

Stela Mihajlović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30
prometni kaos | Foto STA

Foto: STA

V Ljubljani in tudi drugod po državi v času prometnih konic zavlada kaos, ki pogosto vodi v nekajurne zamude. Sredi križišč se kopiči pločevina. V začetku tedna je bil promet v središču prestolnice popolnoma ohromljen, obstali so tudi avtobusi javnega prometa. Po napovedih se bodo razmere v prihodnjih mesecih še slabšale. Kaj na to pravi policija?

Gostota prometa v Ljubljani se tako kot drugje v državi v zadnjih nekaj letih nenehno povečuje. "Takšni zastoji najpogosteje nastanejo v okolici cest, kjer potekajo gradbena dela, in v strogem središču mesta. Naj poudarimo, da zapore določenih cest ne vplivajo le na neposreden promet na tej cesti, temveč na širšo okolico, saj se s tem zmanjša pretočnost prometa tudi na vseh drugih cestah," pojasnjujejo na Policijski upravi Ljubljana. 

V Ljubljani se je začela obnova Linhartove ceste, dela že potekajo tudi na Vilharjevi cesti, zato je pričakovati, da bodo gneče v prihodnjih mesecih še hujše. Kmalu se bo začela tudi rekonstrukcija podvoza pod železnico pri Orto baru na Šmartinski cesti, obsežna dela so v načrtu tudi na Masarykovi cesti in Trgu OF. "Promet na tem območju bo v času del tako več let močno oviran," opozarjajo na MOL, pri čemer meščane in obiskovalce pozivajo k razumevanju in strpnosti.

V ponedeljek okrog pol petih popoldne je promet v najožjem središču mesta, na območju Ajdovščine in Bavarskega dvora, obstal,  vendar pa policistov, ki bi skušali položaj spraviti pod nadzor, nismo opazili. Na policiji pojasnjujejo: "Sprva jih v križiščih res ni bilo, a ko smo bili obveščeni o dogajanju, smo jih tja napotili. Vedeti je treba tudi, da imajo prednost nujne intervencijske naloge, ki so se že zgodile in ki zahtevajo prisotnost policistov." 

Zoran Janković
Novice Janković: Prometni kaos bo trajal. Uporabljajte Car-sharing, vozite se skupaj. #video

Na policiji zatrjujejo, da takšne prometne dogodke policisti večinoma že sami zaznajo in takoj začnejo urejati promet z namenom vzpostavljanja boljše pretočnosti prometa.

Te dni policistov v kritičnih trenutkih ni bilo na cesti, zato se je urejanja prometa po poročanju medijev v petek lotil kar župan Zoran Janković, ki se je v avtomobilu znašel v kolapsu na Trgu OF v Ljubljani. Za prometni kaos pa je okrivil "neodgovorne voznike", obregnil pa se je tudi ob policijo. "To je eno od križišč, v katerem bo ves čas gneča, zato mora biti ob prometnih konicah tam absolutno prisotna policija, mestni redarji te pristojnosti nimajo. V petek sem nalogo policije opravil sam, pa je šlo," je dejal.

Policisti ne delajo čudežev 

Glede na napovedi se bo v prihodnje stanje še slabšalo. Kako se bodo na to odzvali na policiji? "Kadrovsko si ne moremo privoščiti, da bi v konicah vsak dan v križišča pošiljali policiste."

Prav tako se jim ne zdi smiselno policiste v križišča postavljati preventivno, saj če gneča sega na primer od središča mesta do Šiške, policisti v križiščih ne morejo narediti čudežev. "Naj poudarimo tudi, da v večini primerov policisti ne morejo pospešiti prometa, saj so takšni zastoji pogosto ravno posledica tega, da je povečan promet prav v vse smeri, ki vodijo z določene lokacije," pojasnjujejo.

Linhartova cesta
Novice V sredo začetek del za prenovo Linhartove ceste v Ljubljani

Vozniki ovirajo pretočnost križišč

Ena od lokalnih posebnosti, že kar folklora, je, da vozniki za vsako ceno lovijo zelene luči in skušajo priti skozi križišče, čeprav je očitno, da ga ne bodo mogli izprazniti. Tako ovirajo pretočnost v vse smeri in še podaljšujejo zastoje. Nato se oglasijo še hupe, trobijo vsi, od tistih, ki želijo na silo priti skozi križišče, do tistih, ki hupajo iz vzgojnih vzgibov. Glasno hupanje je namenjeno tudi tistim, ki disciplinirano čakajo pri zeleni luči, da se bo na drugi strani križišča izpraznil prostor. 

"Glede na izkušnje pa prisotnost policista v križiščih vpliva na upoštevanje pravil," pravijo na policiji in dodajajo, da glede na kadrovske zmožnosti poskušajo vsakodnevno zagotavljati večjo pretočnost prometa, tako v mestu, na obvoznici in avtocesti kot tudi drugje na območju Policijske uprave Ljubljana.

Mimogrede, na policiji si sicer prizadevajo povečati zaposlovanje, a je kljub promocijskim naporom še vedno manj kandidatov kot zaposlitvenih možnosti, prav tako pa dodatnih kadrov ne morejo izobraziti čez noč.  

Gorenjska avtocesta
Novice Ministrstvo predlaga enodnevno vinjeto in pristojbino za zastoje
Avtomoto To je eno najbolj norih križišč na svetu #video
Avtomoto Na tem križišču bi padel na izpitni vožnji: vas zanima, zakaj? #video
Ne spreglejte