Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 11. 2019,
16.19

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,30

76

Natisni članek

knjižni sejem Roman Vodeb

Četrtek, 28. 11. 2019, 16.19

4 leta, 4 mesece

Policija na predstavitvi knjige Romana Vodeba #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,30

76

Delovni odbor za feminizem društva Iskra je pred Cankarjevim domom protestiral proti predstavitvi knjige Prvi spol Romana Vodeba na letošnjem Slovenskem knjižnem sejmu (SKS) in pozval k "odgovornosti pred trgom". Protest so naslovili tudi na upravni odbor sejma. Kot pravi njegov predsednik Zdravko Kafol, vstopa na SKS ne more prepovedati nikomur.

Kot je povedala Aicha Boughazi, je društvo pred dvema tednoma na upravni odbor SKS naslovilo protestno pismo, v katerem so zahtevali, da se predstavitev knjige "samooklicanega psihoanalitika, predvsem pa seksista in ponosnega antifeminista" umakne s programa, ker "mizoginija in homofobija na tako uglednem in pomembnem sejmu nimata mesta", tudi v luči tega, da nanj vabijo s podobo razsvetljenca Valentina Vodnika.

Po besedah Aiche Boughazi to sicer ni poziv k cenzuriranju Vodeba, temveč protest proti širši politiki SKS. Ta s tem, ko mu ponuja prostor za pozivanje k neenakopravnosti med spoloma, kar "je med drugim tudi kršitev slovenske ustave", legitimira njegova sporna stališča, je dejala. Kot je dodala, ima vsak pravico do lastnega mnenja, "nima pa vsak pravice, da svoja stališča javno izraža, še posebej, če so ta netolerantna".

Kafol: Nisem v vlogi, da bi komurkoli preprečeval vstop

Upravni odbor SKS so pozvali, da svoj kodeks delovanja "razširijo in vanj vključijo neke osnovne etične standarde, na podlagi katerih prostora dogodkom, kjer se širi sovraštvo, v prihodnje sistematično ne bodo dodeljevali".

Kafol je na protest odgovoril z besedami, da ni v vlogi, da bi komurkoli preprečeval vstop na sejem, na katerem se zvrsti 300 dogodkov in več kot tisoč nastopajočih. Kaj ti povedo na dogodkih, "sejem ne ve in ne more vplivati".

SKS "v tem trenutku nima nobenega razloga in niti pravne osnove prepovedati vstopa svobodnemu državljanu RS, ki ni kazensko preganjan in njegova knjiga ni prepovedana", je dejal Kafol.

Ne spreglejte