Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 12. 2007,
20.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 18. 12. 2007, 20.57

8 let

Policija in MOL skupaj proti petardam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Policijska uprava Ljubljana in Mestna občine Ljubljana (MOL) letos že petič skupaj pripravljata akcijo Dovolj imam pokanja.

Z akcijo želita otroke in mlade osvestiti o nevarnosti uporabe pirotehničnih sredstev. Ljubljanski podžupan Jani Möderndorfer je napovedal, da bodo v prihodnjem letu akcijo razširili tudi na populacijo srednješolcev. Starše otrok, mlajših od 15 let, pa je pozval, da otrokom ne kupujejo pirotehničnih sredstev in jim ne dovolijo uporabe brez njihove prisotnosti.

Pirotehnične izdelke prepovedano uporabljati v strnjenih naseljih

Po zakonu o eksplozivih je prodaja pirotehničnih sredstev dovoljena med 19. in 31. decembrom, uporaba pa med 26. decembrom in 2. januarjem, je pojasnil policijski inšpektor Ivan Mezek. Pirotehnične izdelke je prepovedano uporabljati v strnjenih naseljih, v bližini šol, vrtcev, bolnic, domov za ostarele, v zaprtih prostorih in na javnih prireditvah.

Predvidena globa od 417,29 do 1251,87 evra Mezek je v imenu policistov meščane pozval, naj ne mečejo petard tako, da bodo pri meščanih povzročali vznemirjenje ali celo hujše posledice. Policisti bodo dosledno ukrepali proti vsem, ki bodo kršili določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov. Za posameznike je predvidena globa od 417,29 evra do 1251,87 evra, za kršitve mladoletnikov do 15 let pa zakon določa odgovornost staršev ali skrbnikov, je pojasnil Mezek. Policija je letos pripravila tudi akcijo Bodi zvezda - ne meči patard, obdrži prste.

Vsakoletne preventivne akcije so že prinesle rezultate, saj podatki od leta 2001 do 2006 kažejo, da se število poškodb zaradi uporabe pirotehničnih sredstev umirja. Lani so na območju Ljubljane po Mezkovih besedah zabeležili samo eno poškodbo s pirotehničnimi sredstvi. Do danes so policisti zabeležili pet kršitev v zvezi z uporabo pirotehničnih sredstev in opravili pet zasegov, v katerih so zasegli 137 petard in pištolo za izstreljevanje barvnih raket.

V boj s preventivno akcijo namesto z represivnimi ukrepi V preventivni akciji Dovolj imam pokanja bodo policisti z MOL, šolami in mentorji na šolah poskušali doseči to, kar z zakonskimi oz. policijskimi represivnimi ukrepi ne morejo. Potencialni uporabniki, to pa so običajno otroci in mladina, naj bi s pomočjo akcije spoznali, da je uporaba posameznih pirotehničnih sredstev nevarna, ter na kakšen način se varno uporabljajo pirotehnični izdelki.

Nagradni likovni in literarni natečaj PU Ljubljana in MOL za ljubljanske osnovnošolce med 18. decembrom in 18. januarjem razpisujeta nagradni likovni in literarni natečaj. Na natečaju bodo sodelovali peto- in šestošolci, ki naj bi likovno oz. literarno delo opravili kot obvezno domačo nalogo, je pojasnil sekretar sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL Zvone Milkovič.

Ne spreglejte