Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
21. 7. 2016,
13.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,93

2

Natisni članek

Policija Islamska država Romi kriminalist Tomaž Peršolja

Četrtek, 21. 7. 2016, 13.24

6 let, 6 mesecev

Policija: Ekstremisti novačijo Rome v severovzhodni Sloveniji

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,93

2

Tomaž Peršolja | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

"Policija je med Romi v severovzhodni Sloveniji zaznala več primerov sprememb verskega prepričanja. Glede na osebe, ki so v tem sodelovale, so zaznani indikatorji, da obstaja tveganje radikalizacije," na policiji pojasnjujejo navedbe v Europolovem poročilu, da džihadisti v Sloveniji novačijo Rome. Dodajajo, da stopnja teroristične ogroženosti pri nas ostaja nizka.

V Europolovem poročilu je, kot smo poročali včeraj, navedeno naslednje: "Slovenija je poročala o novem trendu poskusa spreobrnjenja marginaliziranih posameznikov iz romske skupnosti v islam, pri čemer slovenske oblasti verjamejo, da je njihov glavni motiv finančni. Posamezniki naj bi bili plačani za to, da se spreobrnejo in pridružijo džihadu."

Na policijo smo naslovili več vprašanj o razsežnostih tega pojava. Kot nam je pojasnil vodja sektorja za organizirano kriminaliteto Tomaž Peršolja, so policija in druge varnostne službe, ki se ukvarjajo s preprečevanjem terorizma, lani ugotovile prve primere sprememb verskega prepričanja posameznih članov romske skupnosti. Ta trend so zaznali na severovzhodu države.

Slovenska policija je o tem poročala Europolu z namenom opozarjanja drugih članic, da so bolj pozorne na te ranljive skupine in da poskušajo preprečiti aktivnosti, ki bi lahko privedle v ekstremizem. Trend je namreč značilen za celotno balkansko regijo, ne le za Slovenijo. "Poudariti je treba, da do zdaj nismo odkrili sumov nasilne radikalizacije oziroma novačenja za terorizem, vendar je take primere treba zaradi samega tveganja spremljati z vso odgovornostjo," pravijo na policiji.

Gre za trend, ki je nov, značilen za nekatere države Zahodnega Balkana in pri katerem je spreobrnitev pogosto pogojena z iskanjem novih priložnosti, nečesa novega, drugačnega, nemalokrat pa tudi prinaša določene finančne ugodnosti. Zadnje sicer v Sloveniji ni bilo potrjeno, je pa to praksa v tujini.

Odgovorni za nasilno radikalizacijo ne izbirajo sredstev. Praviloma si izbirajo bolj ranljive ciljne skupine, s katerimi je bistveno lažje manipulirati. Pri tem jim pogosto obljubljajo stvari, ki ostanejo neizpolnjene."
 

Kdo jih novači?

Kdo "privablja" te ljudi? Peršolja pojasnjuje: "Slovenija je na tranzitni balkanski poti podvržena določenim članom ekstremistične islamske skupnost z območja Zahodnega Balkana, predvsem z območja Bosne in Hercegovine. Vemo, da je bilo na območju te države islamistično prepričanje razdrto na več frakcij – nekatere so bolj, druge manj radikalizirane. Nekateri posamezniki, ki so od tam prišli živet v Slovenijo, so tu začeli s pridobivanjem članom, da bi njihovo prepričanje dobilo večjo moč."

Gre za ljudi, ki bodisi živijo v Sloveniji bodisi imajo tu urejen status, pravi. Rome naj bi po naših neuradnih informacijah za prestop v muslimansko vero prepričevali "na terenu" in ne recimo prek družbenih omrežij, kar je pri Islamski državi prav tako pogosta praksa.

Koliko Romov je tarča?

Na vprašanje, koliko Romov naj bi bilo tarča, Peršolja odgovarja: "Gre za posamezne skupine. Konkretnih številk nimamo, treba pa se je zavedati, da so družine v tej etnični skupini številčnejše. Če en član družine sprejme drugo vero, je zelo verjetno, da bodo to storili tudi drugi, zato moramo biti pozorni na celotno skupnost."

Koliko naj bi Romi prejemali za prestop v drugo vero?

Vsot niso ugotovili, so pa indici, da so za prestop v drugo vero dobili določene ugodnosti, policija predvideva, da finančne.

Ne spreglejte