Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 6. 2023,
13.25

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

vojna za Slovenijo varnost nagrada slovesnost policija

Torek, 27. 6. 2023, 13.25

10 mesecev

Poklukar: Depolitizacija policije ne sme postati lov na čarovnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Policija | Foto STA

Foto: STA

Ob dnevu slovenske policije je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar dejal, da depolitizacija policije ne sme postati lov na čarovnice. Na osrednji slovesnosti v portoroškem Avditoriju so razglasili tudi poimenovanje vadbenega centra Gotenica po prvem poveljniku specialne enote Vinku Bezniku.

Poklukar je poudaril, da je policija demokratična, avtonomna, enotna in moderna organizacija, ki spoštuje človekove pravice in svoboščine.

Dodal je, so se zaradi povečanja zaupanja javnosti v policijo in ministrstvo ter zaradi transparentnosti sistema odločili povabiti medse vse demokratične nadzorne mehanizme v državi. "Sporočamo jim, da so pri nas vedno dobrodošli," je dejal.

Na ministrstvu sta v pripravi noveli zakona o nalogah in pooblastilih policije ter zakona o organiziranosti in delu policije, poleg tega pa tudi resolucija o nacionalnem programu preprečevanja in zatiranja kriminalitete, jeseni bodo začeli še s pripravo resolucije o dolgoročnem razvojnem programu policije za obdobje naslednjih desetih let, je spomnil minister.

Po Poklukarjevih besedah se v postopkih sprejemanja teh temeljnih zakonov o policiji "ne smemo bati strokovne in politične razprave". K temu je dodal, da "depolitizacija policije ne sme nikoli postati politični lov na čarovnice, ampak samo pravni postopek, v katerem bo to, ali je kdo prekoračil zakonska pooblastila, iskalo specializirano državno tožilstvo in predložilo sodišču".

Pripomnil, je da vseeno upa, da se v primeru ukrepanja policije ob množičnih demonstracijah to zgodi čim prej.

Po ministrovih besedah je poklic policista med mladimi vse bolj zaželen, sistematičen pristop k zaposlovanju pa daje rezultate. Zatrdil je tudi, da je vlada Roberta Goloba zagotovila policiji vse pogoje za nemoteno delovanje in kakovostno opravljanje policijskih storitev.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić je na proslavi poudaril pomen varnosti in požrtvovalnost policistov, tako v času osamosvajanja Slovenije kot danes, zaradi česar ga motijo "pogosto neupravičene kritike javnega sektorja".

Slovenska policija svoj dan obeležuje 27. junija v spomin na dogodek leta 1991, ko so se policisti, tedaj še miličniki, spopadli z jugoslovansko vojsko na mejnem prehodu Holmec. Tam sta padla dva miličnika, v vojni za Slovenijo pa so umrli še štirje.

V Portorožu so se spomnili tudi lani umrlega prvega poveljnika specialne enote policije Vinka Beznika. Jušić je razglasil, da se vadbeni center policije po novem imenuje Vadbeni center Vinka Beznika Gotenica.

Podelili bodo dvanajst najvišjih priznanj policije

Na slovesnosti so dvanajstim prejemnikom podelili še veliki ščit z bronasto zvezdo, najvišje priznanje policije. Temeljno gibalo programa proslave je bilo spoštovanje policistov in njihovega dela v skupnosti.

Pod program se kot scenarist in režiser podpisuje Tomaž Letnar, med sodelujočimi pa bodo poleg Policijskega orkestra tudi dramska igralca Tadej Pišek in Klara Kastelec, vokalista Gregor Ravnikar in Štefica Grasseli ter plesalci koreografa Mihe Krušiča.

Novice Na pašo poletele policijske čebelice

Poklonili so se padlim v vojni za Slovenijo

Ob dnevu policije je delegacija ministrstva za notranje zadeve, policije in Združenja Sever pod vodstvom ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja danes že položila vence v Parku spomina v Tacnu in nato še pri Pomniku padlim v vojni za Slovenijo na Novih Žalah v Ljubljani.

Na ministrstvu za notranje zadeve so zapisali, da so za življenje v demokratični in varni državi zaslužni tudi policisti, ki so leta 1991 branili državo. Življenje je v vojni za Slovenijo izgubilo šest policistov, več pa jih je bilo ranjenih. Policisti tako "vseskozi skrbijo za mir in varnost naših življenj in premoženja, pri čemer tvegajo in žal izgubijo tudi svoja življenja", so še zapisali.

Boštjan Poklukar
Novice Poklukar izdal usmeritve in obvezna navodila glede uporabe policijskih pooblastil
Boštjan Poklukar
Novice Policijska sindikata sta razkrila, kaj želita od Poklukarja
Ne spreglejte