Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 8. 2012,
15.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 10. 8. 2012, 15.26

8 let

Pol leta vlade: varčevalni ukrepi ključni dosežek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sprejetje zakona za uravnoteženje javnih financ ter na varčevalnih ukrepih temelječega rebalansa proračuna za leto 2012 je eno ključnih dejanj vlade Janeza Janše v preteklem polletju.

Sprejetje zakona in rebalansa proračuna pa je le prvi korak na poti k okrevanju slovenskega gospodarstva, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Osrednja cilja - zagotavljanje finančne vzdržnosti in spodbujanje gospodarske rasti Osrednja cilja prvega polletja vlade premierja Janeza Janše sta bila zagotavljanje finančne vzdržnosti in spodbujanje gospodarske rasti. V ta namen bo vlada predvidoma jeseni sprejela že tretji paket ukrepov, naslednji velik zalogaj pa je usklajevanje predlogov proračunov za leti 2013 in 2014.

Vztrajanje pri uravnoteženju proračuna ter zniževanju stroškov države sta pomembna dejavnika pri ohranitvi kredibilnosti države v mednarodnem okolju, poudarjajo in se sklicujejo na ocene mednarodnih bonitetnih agencij. Te pritrjujejo stališčem vlade, da je treba ukrepati hitro, poudarjajo in dodajajo, da je politično soglasje eden od predpogojev za ponovni zagon gospodarskega cikla ter za povrnitev zaupanja mednarodnih trgov. V tem pogledu izpostavljajo nujnost čim prejšnjega zapisa zlatega fiskalnega pravila v ustavo in sprejetje zakona o ustanovitvi državnega holdinga skupaj z ukrepi za sanacijo bančnega sistema.

"Temu mora slediti sprejem strukturnih reform, kar bo mednarodnemu okolju dalo močan signal, da Slovenija k reševanju nastalih razmer pristopa aktivno in preudarno," poudarjajo.

Nujnost varčevalnih ukrepov pojasnjujejo tudi z nerealnim proračunom za leto 2012 Pri dosedanjih dosežkih vlade pa nujnost varčevalnih ukrepov pojasnjujejo s primanjkljajem proračunskih sredstev na postavkah ministrstev ter nerealnim proračunom za leto 2012. Zato je bilo potrebno takojšnje ukrepanje oz. sprejem nujnih varčevalnih ukrepov ter rebalans proračuna.

Že v marcu je vlada sprejela prvi sveženj za spodbujanje gospodarstva in davčno razbremenila podjetja. Dodatno pa je uvedla tudi neomejeno 40-odstotno investicijsko olajšavo za spodbujanje podjetij in samostojnih podjetnikov k investiranju in doseganju višjih dodanih vrednosti ter boljše konkurenčnosti.

Vlada: Dali smo jasen signal, da podpiramo družbo razvoja in znanja Povečale so se tudi olajšave za raziskave in razvoj, s čimer je vlada po navedbah urada dala investitorjem jasen signal, da podpira družbo razvoja in znanja.

Konec junija je sledil drugi paket ukrepov za spodbujanje gospodarstva, ki ga sestavlja 16 področnih zakonov za oblikovanje podjetništvu prijaznejšega okolja ter zmanjšanje administrativnih ovir. Vlada bo v ta namen preko javnih razpisov razdelila 377,5 milijonov evrov, od tega 148,5 milijonov za subvencije, 50 milijonov za garancije in 179 milijonov evrov prek izvajanja javnih investicij.

Jeseni sprejem tretjega svežnja ukrepov? Ob tem poudarjajo, da je državni zbor nekatere ključne zakone iz omenjenega paketa že sprejel, na primer spremembe zakona o gospodarskih družbah in zakon o preprečevanju omejevanja konkurence. Za jesen pa je predviden sprejem tretjega svežnja ukrepov, ki se loteva tudi nekaterih sistemskih sprememb pri oblikovanju večje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Državni zbor je ministrsko ekipo potrdil 10. februarja, isti dan pa se je vlada tudi sešla na ustanovni seji.

Ne spreglejte