Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
16.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 16.53

8 let

Pokrajin za zdaj ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poslanske in poslanci v državnem zboru so na današnjem glasovanju zavrnili najpomembnejši pokrajinski zakon, zakon o ustanovitvi pokrajin.

Za zakon je glasovalo 50 poslancev, proti pa jih je bilo 27. Za zakon o ustanovitvi pokrajin so glasovali vsi poslanci vladne koalicije razen Janeza Drobniča (NSi) in Antona Kokalja (NSi). Kokalj se je glasovanja vzdržal, Drobnič pa ni prijavil svoje prisotnosti. Med poslanci opozicije je zakon edini podprl Bojan Kontič (SD). Za potrditev zakona o ustanovitvi pokrajin bi bila sicer potrebna dvotretjinska večina vseh navzočih poslancev. Janša: Stranke so naenkrat spremenile stališče Po Janševih besedah so stranke, s katerimi so od vsega začetka usklajevali pokrajinsko zakonodajo, naenkrat spremenile stališče "še posebej SD, s katerimi je vlada usklajevala celo konkretne zakonske rešitve".

Prekinitev odločanja, referendum, to nima nobene zveze z realnostjo

Zahteva, da bi odločanje o pokrajinski zakonodaji prekinili, izvedli referendum, in o njej odločali pozneje, se zdi premieru politična odločitev strank, ki so ga predlagale, "ki nima nobene zveze z realnostjo". "Konkretna posledica tega bo neenakomeren razvoj Slovenije," je dejal.

Na vprašanje, ali je bilo na sestanku govora o tem, da bi današnje glasovanje o treh pokrajinskih zakonih preložili na sredo, je Janša odgovoril, da je na sestanku predlagal, naj vsaka stranka, ki nasprotuje zakonom, pove, katera so tista odprta vprašanja, ki bi jih bilo v primeru, da bi glasovanje preložili, potrebno usklajevati, vendar predlogov ni bilo: "Imel sem prazen list papirja na začetku in ta list je ostal prazen tudi na koncu."

Še pred glasovanjem je Miran Potrč (SD) v obrazložitvi glasov povedal, da zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo, zato je predlagal, da se stranke dogovorijo o odložitvi glasovanja o pokrajinskih zakonih. V tem času pa bi poskušali oblikovati večinski pogled tako na predlagani referendum kot same zakone. V poslanski skupini SD po besedah Mirana Potrča pričakujejo, da se bo razprava o regionalizaciji Slovenije nadaljevala. Če bi vladajoča koalicija sprejem regionalizacije iskreno pričakovala, bi po Potrčevem mnenju "pristala na to, da se razprava o pokrajinah ponovno odpre in se pogleda, kje bi lahko našli boljše rešitve".

Potrč: Vladna želja po regionalizaciji ni bila iskrena Prav tako naj bi tudi ocenili, ali je smiseln posvetovalni referendum, na katerem bi lahko volivci povedali, ali si pokrajine želijo ali ne. "Ker vlada vsega tega ni naredila, bi si upal trditi, da njena želja po regionalizaciji ni bila iskrena," je dejal Potrč.

"Glasovi proti zakonu so glasovi proti demokraciji" Franc Pukšič (SDS) je pred glasovanjem menil, da bodo vsi tisti, ki bodo glasovali proti zakonom, glasovali proti volivkam in volivcem, občinskim svetom, izvoljenim županom in tudi sicer proti demokraciji. "To bodo politični škodljivci, ki si očitno želijo centralizacijo," je dejal. Po mnenju Pavla Gantarja (Zares) poslanci še nikoli niso bili tako blizu, da sprejmejo pokrajine, hkrati pa tudi še nikoli niso bili tako blizu, "da jih zavozijo". Kristijan Janc (SLS) je predlagal, da zakone danes potrdijo, nato pa naj bi do druge obravnave pripravili dopolnila, s katerimi bi zakone oblikovali tako, da bili sprejemljivi za vse. "Glas za, je glas razuma," je dejal.

Preostala dva zakona - zakon o volilnih enotah v prve pokrajinske svete in zakon o prenosu nalog v pristojnost pokrajin - sta bila potrjena kot primerna za nadaljnjo obravnavo. Za zakon o volilnih enotah v prve pokrajinske svete je od 84 navzočih poslancev glasovalo 48 poslancev, proti pa jih je bilo 28. Za zakon o prenosu nalog v pristojnost pokrajin pa je od 84 navzočih poslancev glasovalo 49 poslancev, proti pa jih je bilo 28. Za potrditev, da sta zakona o volilnih enotah in prenosu pristojnosti na pokrajine primerna za nadaljnjo obravnavo, je sicer zadostovala že navadna večina glasov.

Žagar nad rezultati glasovanja razočaran

Minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar je po zavrnitvi zakona dejal, da bi "v tem trenutku zelo težko ocenil, kako bo v nadaljevanju". Še vedno meni, da je ob primernem političnem naporu možno narediti korak naprej. Nad rezultati današnjega glasovanja pa je razočaran.

"Opozicija ne želi decentralizirati države" Boji se, da je rezultat glasovanja jasen signal, da opozicija v resnici ne želi decentralizirati države in ne želi skladnejšega regionalnega razvoja. Ob tem je Žagar znova poudaril, da je ustanovitev pokrajin nujna, saj o tem nenazadnje govorijo tudi statistični kazalci BDP, ki so evropsko merilo razvitosti. Minister upa, da bodo v prihodnje odgovorni - nenazadnje so to politiki oziroma politične stranke - našli soglasje, ki bo omogočalo ustanovitev pokrajin. Poudaril je še, da bi današnja potrditev zakonodaje pomenila le, da je v DZ odprta razprava. Zakonodaja je bila po njegovih besedah pripravljena na podlagi široke razprave, nadaljnja razprava bi na tistih točkah, kjer so se doslej izčistila vprašanja, ta zaprla. Odlaganje pa lahko pomeni, da še ne bomo zelo hitro prišli do pokrajin.

Po besedah vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka zavrnitev zakona o ustanovitvi pokrajin pomeni, da pokrajin v tem mandatu ni mogoče sprejeti. Po njegovi oceni bi bil postopek priprave novega zakona predolg, da bi ga sprejeli še pred volitvami. Medtem vodja poslancev SD Miran Potrč pričakuje, da se bo razprava o pokrajinah nadaljevala. Po mnenju Jožeta Tanka (SDS) bodo s padcem zakona o ustanovitvi pokrajin vse dileme, ki so bile odprte že do zdaj, ostale odprte tudi v prihodnje. Po njegovih besedah se je treba vprašati, kakšna bi bila videti Slovenija, če bi uvedli pokrajine že pred desetimi leti.

Tanko: Posledic ne bo mogoče nadoknaditi več let "Prepričan sem, da bi pokrajine drugače poskrbele za svoj razvoj, za boljši priklop na avtocestni križ in da bi se tudi sicer izkazala vsa njihova iniciativa. Ta jim je bila zdaj onemogočena in posledic tega ne bo mogoče nadoknaditi še nekaj let," je povedal Tanko. Napovedal je, da bo koalicija parlamentarni postopek za preostala zakona, ki sta dobila podporo v prvem branju, vodila naprej in ju poskušala sprejeti. Gre za zakon o volilnih enotah v prve pokrajinske svete in zakon o prenosu nalog v pristojnost pokrajin.

Ne spreglejte