Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 8. 2011,
7.41

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Katarina Kresal Borut Pahor

Četrtek, 11. 8. 2011, 7.41

6 let, 8 mesecev

Pogovori o usodi koalicije po odstopu Kresalove v teku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ali bo odstop notranje ministrice Katarine Kresal vplival na stanje v koaliciji oziroma vladi, je še vedno uganka. Tako v kabinetu predsednika vlade kot v LDS so potrdili, da pogovori potekajo.

V kabinetu predsednika vlade so pojasnili, da pogovori potekajo, prav tako bodo potekali tudi v naslednjih dneh. Ko bo znanega kaj več, bodo to tudi sporočili.

Anderlič: Vedno se je treba pogovarjati Tudi predsednik sveta LDS Anton Anderlič je potrdil, da se bodo pogovarjali o nastali situaciji. "Ne gre za nič uradnega, a vedno se je treba pogovarjati," je dejal.

"Odraz politične zrelosti in odgovornosti" Pri tem je Anderlič dodal, da je Kresalova tako še enkrat dokazala, da spoštovanje institucij pravne države zanjo ni prazno politično geslo. "Kljub temu da računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije nista predlagala njene razrešitve in da se kot ministrica ni strinjala z ugotovitvami omenjenih organov, je njeno dejanje odraz politične zrelosti in odgovornosti," je dan po nepreklicnem odstopu Kresalove v sporočilu za javnost zapisal Anderlič.

Po njegovih besedah odločitev, da ne bo politično obračunavala z državnimi institucijami, ampak bo spoštovala njihovo avtoriteto, Kresalovo "dela drugačno od nekaterih slovenskih politikov in njihovih reakcij v podobnih primerih". "V Sloveniji se prevečkrat dogaja, da se napadi na sodišča, tožilstvo, policijo ter ostale državne inštitucije uporabljajo za doseganje političnih ciljev. Državotvorna politika odločitve teh organov spoštuje, ne glede na to, ali se z njimi strinja ali ne," je prepričan.

LDS: Osebnega okoriščanja naj ne bi bilo V LDS poudarjajo tudi, da računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije nista ugotovila, da bi kdor koli na ministrstvu za notranje zadeve z najemom prostorov za Nacionalni preiskovalni urad pridobil osebno ali kakršno koli drugo korist.

"Odstop Kresalove ne bo zamajal prihodnosti LDS" V stranki tudi podpirajo odločitev predsednice Kresalove, da na svetu stranke preveri zaupanje članstva v njeno delo. "LDS se je pod njenim vodstvom konsolidirala in okrepila, zato smo prepričani, da njen odstop z mesta notranje ministrice prihodnosti stranke ne bo zamajal," je zapisal Anderlič. Člani sveta stranke bodo svoj pogled na razmere po njegovih napovedih predstavili na seji predvidoma konec tega meseca.

V LDS trenutno ne razmišljajo o odhodu iz koalicije Anderlič je sicer že v torek pojasnil, da je trenutno prav, da tudi po odstopu ministrice Kresalove LDS ostane v vladi. Kaj se bo dogajalo v prihodnje, pa je po Anderličevih besedah vse odvisno od predsednika vlade Boruta Pahorja in delitve resorjev. Kresalova je sicer ob napovedi odstopa napovedala tudi, da bo kot predsednica LDS šla po zaupnico na svet stranke, Anderlič pa je sklic sveta stranke v torek napovedal za ta ali prihodnji mesec.

Goršek: Preiskovalci so tožilstvu že posredovali določene ugotovitve

V okviru predkazenskega postopka v primeru najema prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ki ga je lani začela Policijska uprava Ljubljana, so preiskovalci okrožnemu državnemu tožilstvu že posredovali določene ugotovitve, je dejal generalni direktor policije Janko Goršek. Policija je opravila že več razgovorov, tudi z Gorškom.

S preiskavo so začeli zaradi ugotavljanja morebitnih sumov storitve kaznivih dejanj, ki bi jih lahko storile tudi uradne osebe, je povedal Goršek in dodal, da preiskavo usmerja samo okrožno državno tožilstvo, na katerem so tudi vse "odločitve v smislu izvajanja nadaljnjih ukrepov". V začetku preiskave je bila po Gorškovih besedah oblikovana skupina kriminalistov, ki se še vedno ukvarja s tem primerom.

"Ni bilo pritiskov na preiskovalce" Goršek je večkrat poudaril, da do zdaj ni bilo pritiskov na preiskovalce. Pričakuje, da bo tako do konca predkazenskega postopka. Kot pravi, lahko "katerikoli organ ali institucija v tej državi preveri ves postopek", opravili pa so tudi že razgovore z udeleženimi v preiskavi in ugotovili, da pritiskov ni.

"Najem prostorov je bil le del projekta NPU" Generalni direktor policije je dejal, da je bil v zvezi z najemom stavbe na Dimičevi obveščen "izključno samo o tistih zadevah, ki so bile vezane na ugotovitve komisij, ki so o tem odločale." V okviru ministrstva za notranje zadeve so namreč službe, ki skrbijo za pripravo vseh ostalih podrobnosti, je poudaril. Poleg tega pa je bil najem prostorov "samo en del projekta ustanovitve NPU".

Goršek je še opomnil, da v objektu ni samo NPU, ampak tudi drugi sestavni deli uprave kriminalistične policije in inšpektorata za notranje zadeve. Ob morebitni selitvi zaradi odpovedi najemne pogodbe za prostore na Dimičevi ulici pa bodo morali po Gorškovih besedah zagotoviti, da bo "čim manj moteča za delovne procese", sicer pa že imajo izkušnje s prejšnjo selitvijo.

DZ naj bi se z odstopom seznanil še ta mesec Državni zbor se bo moral glede na roke, kot jih določa poslovnik DZ, z odstopom Katarine Kresal seznaniti še ta mesec. Šele takrat bo Kresalovi funkcija tudi formalno prenehala. S tem pa bo funkcija avtomatično prenehala tudi njenemu državnemu sekretarju Damjanu Lahu. Predsednik vlade mora sedaj najpozneje v sedmih dneh po prejemu njene pisne odstopne izjave o tem obvestiti predsednika državnega zbora Pavla Gantarja. Kot določa poslovnik DZ, se obvestilo o odstopu ministra uvrsti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila.

Poslanci se bodo morali prej vrniti s počitnic V kabinetu premiera so pisno obvestilo Kresalove o odstopu prejeli danes, kar pomeni, da bi se skrajni rok za sejo DZ iztekel 25. avgusta. Trenutno so sicer parlamentarne počitnice in med 15. julijem ter 31. avgustom DZ praviloma ne zaseda. Kot kaže, pa se bodo morali poslanci s počitnic vrniti prej. Ko se bodo poslanci uradno seznanili z odstopom Kresalove, bo imel premier Pahor deset dni časa, da predlaga novega kandidata ali kandidatko oz. da obvesti državni zbor, da bo to funkcijo začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

Štirje začasni ministri in ministrica v odstopu Vladni kabinet ima potem, ko sta v zadnjih treh mesecih iz koalicije izstopila DeSUS in Zares, štiri začasne ministre in ministrico v odstopu. Z morebitnim odhodom LDS bi se izpraznilo še mesto pravosodnega ministra Aleša Zalarja, s čimer bi se zaostrila vladna kriza in povečala možnost predčasnih volitev.

Spomnimo: Kresalova je nepreklicno odstopila po sredini objavi načelnega mnenja protikorupcijske komisije, da ravnanje uradnih oseb na ministrstvu za notranje zadeve pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ustreza definiciji korupcije.

Ne spreglejte