Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 7. 2017,
18.24

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Natisni članek

sindikati javnega sektorja

Četrtek, 27. 7. 2017, 18.24

6 let, 8 mesecev

Podpisnikov za dogovor o plačnih anomalijah bo očitno dovolj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Podpis aneksa h kolektivnim pogodbam | Foto STA

Foto: STA

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so popoldne podpisovali anekse h kolektivnim pogodbam, s katerimi bo realiziran dogovor o odpravi plačnih anomalij. Za uveljavitev aneksa h krovni kolektivni pogodbi sindikalnih podpisov zaenkrat še ni dovolj, a imajo sindikati čas za podpis do 18. avgusta, tako da bo kvorum po napovedih dosežen.

Poleg krovne kolektivne pogodbe za javni sektor so vlada in sindikati danes podpisovali tudi anekse h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev. Dogovorjena odprava plačnih anomalij se namreč pri večini poklicev uveljavlja z aneksi h kolektivnim pogodbam, za javne agencije in vojsko pa z uredbo.

Obe uredbi - o uvrstitvi delovnih mest v javnih agencijah, javnih skladih in javnih zavodih v plačne razrede ter o uvrstitvi formacijskih dolžnosti in nazivov v Slovenski vojski v plačne razrede - sta bili na današnji seji vlade sprejeti. Predvideno pa je, da bosta po 18. avgustu skupaj z aneksi objavljeni v uradnem listu.

Za uveljavitev dogovorjenega je ključno, koliko sindikatov bo pristopilo k podpisu aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor, saj za to kolektivno pogodbo za razliko od kolektivnih pogodb dejavnosti velja kvorum. Podpise mora prispevati večina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, torej 22 od 41. Doslej pa jih je 19. Kot je ugotavljal minister za javno upravo Boris Koprivnikar, bo podpisov očitno dovolj.

Tako Koprivnikar, kot vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj sta izpostavila, da v tej prvi fazi popravljajo uvrstitve delovnih mest do vključno 26. plačnega razreda.

Kot je dejal Koprivnikar, so v skladu z dano zavezo najprej reševali probleme tistih delavcev v javnem sektorju, ki so najnižje plačani. Izrazil je zadovoljstvo, da samo za plačno skupino J namenjajo 26,6 milijona evrov za popravek plač in da ta dogovor dejansko prek 60.000 javnim uslužbencem prinaša višje uvrstitve, večini med njimi za dva plačna razreda.

Tudi Štrukelj je izpostavil dogovor za plačno skupino J, ki po njegovih besedah omogoča, da se bodo pomembnemu delu slabo plačanim zaposlenim na nek način izboljšale plače.

Voajki in gasilci niso zadovoljni

"Žal ne drži, da smo vsem najslabše plačanim v javnem sektorju izboljšali plače. Vprašanje tistih, ki so pod minimalno plačo, je ostalo v teh pogajanjih odprto," je ob tem opozoril in poudaril, da je to vprašanje, ki ga bo treba v prihodnosti definitivno resno nasloviti in iskati rešitve. V to skupino, je pojasnil, sodi večina čistilk, med katerimi naj bi jih približno četrtina vendarle presegla minimalno plačo in občutila zvišanje.

Z doseženim pa vsi niso zadovoljni, med njimi so vojaki in poklicni gasilci. Minister je zagotovil, da so ta vprašanja temeljito pogledali in menijo, da so dosegli ureditev, ki je korektna za vse uniformirane poklice. Kot je opozoril, niso vsi uniformirani poklici enaki, ko gre za odgovornost ali tveganje pri opravljanju poklicev.

Ne spreglejte