Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 8. 2023,
14.22

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

Natisni članek

raziskovalec mumija Ötzi

Četrtek, 17. 8. 2023, 14.22

8 mesecev, 2 tedna

Podoba ledenega moža Ötzija drugačna od dosedanjih ugotovitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35
Ötzi | Raziskovalci pravijo, da je tehnologija od prve študije napredovala in da so v celoti dekodirali veliko več genomov drugih prazgodovinskih Evropejcev. | Foto Guliverimage

Raziskovalci pravijo, da je tehnologija od prve študije napredovala in da so v celoti dekodirali veliko več genomov drugih prazgodovinskih Evropejcev.

Foto: Guliverimage

Znameniti ledeni mož Ötzi, ki je živel pred 5.300 leti, je glede na nove ugotovitve nemških znanstvenikov verjetno imel temno polt, temne oči in plešo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. To je v nasprotju s prejšnjimi rekonstrukcijami njegove podobe, ki prikazujejo poraščenega moškega svetle polti in s svetlimi očmi.

Prve študije mumificiranega trupla slavnega Ötzija, ki sta ga leta 1991 v Ötzalskih Alpah v Italiji blizu meje z Avstrijo po naključju odkrila nemška turista, so pokazale genetske sledi vzhodnoevropskih stepskih pastirjev izpred pet tisoč let. Vendar nova študija te ugotovitve ne podpira več.

Raziskovalci pravijo, da je tehnologija od prve študije napredovala in da so v celoti dekodirali veliko več genomov drugih prazgodovinskih Evropejcev. To je omogočilo primerjavo Ötzijevega genetskega zapisa z njegovimi sodobniki. Znanstveniki so ugotovili, da ima ledeni mož več skupnih prednikov z zgodnjimi anatolskimi kmeti kot s svojimi evropskimi sodobniki.

Analiza genoma razkrila fenotipske lastnosti, ki so popolnoma nasprotne prejšnjim rekonstrukcijam

Johannes Krause z oddelka za evolucijsko antropologijo na Inštitutu Maxa Plancka v Nemčiji je povedal, da je "analiza genoma razkrila fenotipske lastnosti, kot so visoka pigmentacija kože in temna barva oči, ki so v popolnem nasprotju s prejšnjimi rekonstrukcijami, ki prikazujejo moškega s svetlo poltjo in svetlimi očmi".

Raziskovalci so povedali, da je prejšnja podoba Otzija napačna tudi glede njegovih las, saj kot moški v zrelih letih najverjetneje na glavi ni imel več dolgih in gostih las, poleg tega pa njegovi geni kažejo na nagnjenost k plešavosti.

Vse od odkritja Ötzijevega mumificiranega trupla leta 1991 na dan prihajajo vedno nove podrobnosti iz njegovega življenja, predvsem v regiji pa je postal neke vrste zvezdnik. Med drugim so na podlagi doslej znanih podatkov o njegovem življenju leta 2018 posneli tudi film Moški iz ledu (Der Mann aus dem Eis).

Mumija
Novice V egiptovskem Luksorju odkrili 60 mumij
Novice V Egiptu odkrili 4.300 let staro mumijo, prekrito z zlatom #video #foto
Mumija Peru
Novice V dostavljalni torbi prenašal mumijo in ji celo nadel ime #video #foto
Ne spreglejte