Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 2. 2021,
17.26

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

15

Natisni članek

študij Janez Janša Janez Janša vpis univerza Zdravko Počivalšek

Četrtek, 4. 2. 2021, 17.26

3 leta, 2 meseca

Počivalšek o vpisu na fakultete: To vprašanje zahteva vso pozornost #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

15

Vlada na današnji seji še ni sprejela dokončne odločitve o soglasju k vpisu na visokošolske zavode v prihodnjem študijskem letu, je pa opravila obsežno razpravo, je po seji vlade povedal premier Janez Janša. Predsednik vlade se je kasneje na Brdu pri Kranju o omenjeni temi pogovarjal s predstavniki visokega šolstva in gospodarstva. Predstavniki univerz so vlado pozvali, naj čim prej poda soglasje k vpisnim mestom na visokošolske zavode, nato pa si lahko vzamejo dovolj časa, da opravijo temeljit strateški razmislek o tem, katera vpisna študijska mesta potrebujemo. Da je ta potreben, so se strinjali vsi navzoči.

Kot je po seji vlade povedal predsednik vlade Janez Janša, vlada danes razprave o predlogu soglasja k vpisnim mestom na fakultete in samostojne visokošolske zavode, ki ga je obravnavala po rednem postopku, ni končala, ker želijo prej na Brdu pri Kranju slišati mnenja predstavnikov šolstva in gospodarstva. "Smo pa to tematiko zelo podrobno dodatno osvetlili," je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Janša.

Popoldanska razprava bo po njegovih besedah pokazala, "kje smo, kje so prednosti slovenskega šolstva, kaj so slabosti, kje je urgentno treba zagotoviti dodatna vpisna mesta glede na položaj, ki ga imamo, pa tudi glede na izkušnje, ki smo jih pridobili, ko smo imeli bistveno večje težave v spopadu s koronavirusom na področju zdravstva, socialne nege in skrbi za starejše".

Janez Janša
Novice "Prav je, da se preštejemo, je pa jasno, da iz vsega tega ne bo nič" #video

Počivalšek: To vprašanje zahteva vso pozornost

Za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška je vprašanje vpisnih mest v visokošolske programe strateško vprašanje, ki zahteva vso pozornost. Zato se mu zdi prav, da si je vlada za odločitev o soglasju vzela še en teden in tako opozorila na pomen tega vprašanja. "Verjamem, da bomo danes v razpravi prišli še kakšen korak naprej," je povedal Počivalšek.

"Podatki kažejo, da gospodarstvo podpira večji vpis na naravoslovne programe. V sklopu tega je treba povečati interes mladih, predvsem žensk, za te programe, upoštevati je treba zmogljivosti posameznih fakultet in zagotoviti zadostno število akademskega kadra na posameznem programu," je dejal gospodarski minister.

"Podatki kažejo, da gospodarstvo podpira večji vpis na naravoslovne programe," je dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. | Foto: STA , "Podatki kažejo, da gospodarstvo podpira večji vpis na naravoslovne programe," je dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Foto: STA ,

V gospodarstvu se po njegovih besedah kažejo potrebe predvsem po povečanem vpisu za inženirje, IT-strokovnjake, strokovnjake naravoslovnih znanosti in zdravnike. Vse smeri izobraževanja morajo imeti tudi večji del vsebin s področja digitalnih veščin, "kajti brez tega ne bo prehoda v nove gospodarske smeri".

Še vedno po Počivalškovih besedah tudi ugotavljajo, da imamo pomanjkanje poklicev, kot so zidarji, vozniki težkih tovornjakov, prodajalci, vojaki ter delavci v predelovalnih dejavnostih in v gostinstvu. "Zato pričakujem, da bodo tej temi več pozornosti namenili tudi predstavniki univerz, skupaj s predstavniki gospodarstva. Temu je namenjen sestanek danes zvečer," je po poročanju STA dejal Počivalšek.

šola šolarji učenci
Novice Janša: Vrtci in prva triada se odpirajo po vsej državi #video

Predstavniki univerz vlado pozvali, naj čim prej poda soglasje

Predstavniki univerz so na srečanju s premierjem Janšo in predstavniki gospodarstva pozvali, naj vlada čim prej poda soglasje k vpisnim mestom na visokošolske zavode Rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič je spomnil, da bodo imeli visokošolski zavodi kmalu informativne dneve, na katerih morajo študentom predstaviti tudi število vpisnih mest v posameznih programih, zato je nujno, da vlada soglasje k vpisnim mestom poda pravočasno.

Če vlada tega ne bo naredila, bo pritisk, ki ga v tem času epidemije že tako ali tako doživljajo dijaki, še večji, je dejal Kačič. Nekateri udeleženci pogovora so sicer menili, da večjih težav zaradi tega na informativnih dnevih ne bo. Kačič je med drugim opozoril, da je bil predlog soglasja k vpisnim mestom že usklajen z vlado. Dva meseca so ga namreč usklajevali s pristojnimi ministrstvi, podatki o razpisnih mestih pa so tudi del pogodbe o financiranju, ki jih imajo univerze z državo, je povedal rektor mariborske univerze.

Tudi rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič je menil, da se s podajo soglasja mudi: "Nismo pet minut pred 12. uro, ampak pet minut čez." | Foto: STA , Tudi rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič je menil, da se s podajo soglasja mudi: "Nismo pet minut pred 12. uro, ampak pet minut čez." Foto: STA ,

Tudi Klavdija Kutnar z Univerze na Primorskem je spomnila, da so na univerzi trenutno v času obravnave nove štiriletne pogodbe o financiranju, pri čemer so ena od prilog tudi pogajanja o številu razpisnih mest. "V letu 2021 se lahko tako skupaj izpogajamo o drugačnem številu razpisnih mest," je dejala Kutnarjeva. Tudi rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič je menil, da se s podajo soglasja mudi: "Nismo pet minut pred 12. uro, ampak pet minut čez."

Janša je povedal, da je vlada predlog soglasja v obravnavo dobila pozno, oseba, ki je za to kriva, pa je bila danes razrešena, je dejal predsednik vlade. Vlada je s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport danes razrešila Jureta Gašpariča, na njegovo mesto pa imenovala Mitjo Slavinca. Janša je dejal, da je vlada predlog do zdaj obravnavala po najhitrejši možni poslovniški formalni proti. 

"Lahko bi ga dali na sejo mimo procedure in tako kršili pravila, a vlada tega ne dela, ker ministri hočejo vedeti, o čem odločajo," je poudaril Janša. Predstavniki visokošolskih zavodov in gospodarstva, ki so se udeležili srečanja s premierjem, se sicer strinjajo, da je strateški razmislek o razpisnih mestih potreben, pri njem pa so pripravljeni tudi aktivno sodelovati. Velik del tega razmisleka so sicer opravili že na današnjem srečanju, poroča STA.

Ne spreglejte