Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 12. 2020,
11.38

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

20

Natisni članek

preiskava KPK Zavod za blagovne rezerve Ivan Gale Zdravko Počivalšek

Torek, 15. 12. 2020, 11.38

3 leta, 4 mesece

Počivalšek in Gale v preiskavi KPK zaradi nakupa zaščitne opreme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

20

Ivan Gale in Zdravko Počivalšek | Foto STA

Foto: STA

Komisija za preprečevanje korupcije je uvedla 21 preiskav zaradi suma kršitve integritete pri nakupih zaščitne opreme. Med osmimi obravnavanimi osebami sta tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek in odpuščeni uslužbenec zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je po izvedenem tematskem nadzoru nakupov zaščitne opreme novembra uvedla 21 preiskav suma kršitve integritete uradne osebe. V preiskavah, ki bodo zaznane sume kršitev potrdile ali ovrgle, obravnava osem uradnih oseb, so sporočili iz KPK.

Preiskave je KPK uvedla zoper osem uradnih oseb, ki so bile o uvedbi preiskave tudi že obveščene, in sicer zoper ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška ter nekdanjega državnega sekretarja na tem ministrstvu Aleša Cantaruttija, dve poslovodni osebi (v. d. direktorja zavoda za blagovne rezerve Tomija Rumpfa in nekdanjega direktorja tega zavoda Antona Zakrajška) ter štiri javne uslužbence (uslužbenko gospodarskega ministrstva Andrejo Potočnik ter uslužbence zavoda za blagovne rezerve Alojzija Černeta, Ivana Galeta in Marka Naraločnika).

Preiskujejo posle osmih ponudnikov zaščitne opreme

Sume kršitev je KPK zaznala v osmih poslih z naslednjimi izbranimi ponudniki: Public Digital Infrastructure, družba za digitalno infrastrukturo d.o.o., Hmezad – TMT transport, mehanizacija, trgovina d.o.o., Gorenje gospodinjski aparati d.o.o., genEplanet diagnostika d.o.o., Cross Continental, gradbeništvo d.o.o., Dobnik Trade trgovina in storitve d.o.o., Tehno-Mag d.o.o. ter Medicop – specialna oprema d.o.o.

Kot so sporočili iz KPK, uvedba preiskave pomeni, da je KPK na podlagi do zdaj pridobljenih podatkov in dokumentacije zaznala sum kršitev v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije. Pri tem v KPK poudarjajo, da bo šele preiskava pokazala, ali bodo zaznani sumi kršitev tudi potrjeni ali bodo ovrženi. Obravnavane osebe bodo imele v postopku preiskave vse pravice v skladu z zakonom o splošnem upravnem postopku, prav tako bodo imele možnost pojasniti svoja ravnanja.

Več informacij o konkretnih postopkih do konca posameznih preiskav KPK ne bo posredovala.

Počivalšek: S KPK bom korektno sodeloval, zgodbo hočem dokončno razčistiti

Počivalšek je napovedal, da bo s KPK korektno sodeloval. "V življenju sem vedno pazil na integriteto in zato obtožbe zavračam in hočem dokončno razčistiti to zgodbo ter si vrniti dobro ime," je za STA dejal minister v odzivu na današnje sporočilo KPK.

"Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) izvaja svoje pristojnosti v skladu z zakonodajo, kar seveda spoštujem in bom z njimi korektno sodeloval. Želim, da se vse okoliščine in vsa dejstva čim prej razjasnijo in da pridemo do konca te zgodbe," je dodal.

Minister je izpostavil, da je nabava medicinske opreme na začetku epidemije novega koronavirusa potekala "v norih okoliščinah, ko je v Sloveniji vladal strah, saj zdravstveni sistem ni bil pripravljen in opremljen, v svetu pa je divjala vojna za opremo".

"Seveda je bilo takrat precej zmede, saj niti zdravstveni sistem, niti birokratski aparat nista bila pripravljena na nabavo v tako divjem kontekstu," je dejal minister in dodal, da so s kolegi na ministrstvu naredili vse, kar je bilo v njihovih močeh, da so zdravstvu v najkrajšem času zagotovili opremo. "Vse tiste ponudbe, ki so obljubljale nabavo v kratkem dobavnem roku, smo sprejeli," je še izpostavil minister.

Rumpf pozdravil začetek preiskave KPK in napovedal plodno sodelovanje

V. d. direktorja Zavoda RS za blagovne rezerve Tomi Rumpf pozdravlja današnje obvestilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o uvedbi preiskave glede postopkov nabave zaščitne in medicinske opreme. Napovedal je, da bo storil vse, da se izvedejo vsi potrebni postopki, s katerimi se bo zgodbi nabav zaščitne opreme prišlo do dna, poroča STA.

Kot je Rumpf dejal v današnji izjavi za medije, se je ob tem treba zavedati, da so se takratne aktivnosti izvajale v izrednih razmerah, na vrhuncu svetovne pandemije covida-19, ko je bil trg zaščitne in medicinske opreme dobesedno razsut. "To dejstvo ne opravičuje morebitnih nepravilnosti posameznikov, se ga pa je treba zavedati ob vseh morebitnih preuranjenih sodbah v javnosti," je poudaril.

Ne spreglejte