Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
12. 7. 2017,
8.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

18

Natisni članek

avtocesta avtocesta Policija prometna nesreča medved

Sreda, 12. 7. 2017, 8.40

6 let, 6 mesecev

Po treh mladičih na štajerski avtocesti povozili še medvedko

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

18

Medved, medvedi, medvedki | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Po treh medvedjih mladičih, ki so jih včeraj povozili na avtocesti pri Vranskem, so povozili še medvedko, so nam potrdili na policiji.

Lovsko družino Vransko so včeraj zjutraj obvestili o treh povoženih medvedjih mladičih na avtocesti med predorom Ločica in cestninsko postajo Vransko. Zaradi razjarjene medvedke so lovci odsvetovali sprehode v naravi, nabiranje gob in podobno, zaradi nevarnosti živali na cesti pa je voznike opozarjal tudi Dars.

"Sinoči okoli 23. ure nas je voznik osebnega vozila, ki je po avtocesti vozil v smeri Ljubljane, obvestil, da je za izvozom Vransko trčil v medvedko. Ta je na kraju poginila. Voznik v prometni nesreči ni bil poškodovan,"  so danes sporočili s policije.

"Očitno je materinski nagon tako močan"

"Na območju obeh nesreč je migracijska pot rjavega medveda, ki poteka iz Zasavskega hribovja proti Menini planini in naprej proti severu. To medvedko so zadnji teden videli v lovišču lovske družine Tabor, kjer smo jo tudi spremljali. Potem se je namenila proti severu. Prejšnjo noč so bili vsi trije mladiči žrtve prometne nesreče. Včeraj smo nato popoldne ugotavljali, zakaj je do tega prišlo. Mreža v tem delu ne more preprečevati prehoda medvedov," pojasnjuje Peter Terglav iz Zavoda za gozdove in dodaja:

"Samico, ki je ostala zunaj avtoceste, smo popoldne našli okoli 20 metrov od ograje in jo pregnali nazaj na območje, kjer so bili ti medvedi prej. Okoli 23. ure so nas obvestili, da se je spet vrnila na avtocesto. Očitno je materinski nagon tako močan. Tam je osebno vozilo trčilo v njo. Ob polnoči smo jo pobrali in dali v hladilnico. Trenutno opravljamo meritve, analize in odvzem vzorcev za DNK-analize."

Kaj storiti, če srečate medveda?

Medved se ob srečanju s človekom ponavadi prej umakne, če kosmatinec vendarle začne napadati, pa je Zavod za gozdove pripravil nekaj nasvetov, kako je treba ravnati.

Pse je vedno treba imeti na povodcih, v spomladanskem času je sprehajanje s psi v gozdu odsvetovano.

- Med hojo po gozdu bodimo glasnejši in s tem medvedu že na daleč sporočimo, da prihajamo.

- Če medveda opazimo od daleč, se mirno umaknimo v smeri prihoda; če medved prihaja v našo smer in nas še ni zaznal, ga z mirnim glasom opozorimo nase in praviloma se bo umaknil.

- Če medveda srečamo v neposredni bližini, se potrudimo, da ostanemo čim bolj mirni, ne delajmo hitrih gibov in ne kričimo, saj bi medveda prestrašili; obstanimo in se nato počasi ritensko umaknimo.

- Če se medved zapodi proti nam, obstanimo ali se ulezimo na tla; skoraj vedno se bo medved ustavil, še preden bi prišel do nas, saj gre ponavadi za lažni napad; za zaščito v primeru napada medveda je učinkovito tudi obrambno razpršilo proti medvedom.

- Nikoli ne tecimo, saj to poveča možnost napada; izjema je, kadar se lahko varno umaknemo na varno v nekaj korakih.

Ne zadržujmo se v bližini trupel poginjenih divjih ali domačih živali ali neprevidno in nezakonito odvrženih klavniških odpadkov.

- Poskrbimo, da v okolici našega domovanja ni dostopnih organskih virov hrane za medvede.

Ne približujmo se medvedjim mladičem, tudi če so videti zapuščeni, če jih opazimo, se takoj umaknimo.

- Med oktobrom in majem ne hodimo v bližino medvedjih brlogov in nikoli vanje.

- Nikoli namerno ne ponujajmo medvedom hrane.

- Agresivno človekovo reagiranje ob srečanju z medvedom, kot je obmetavanje s kamenjem in drugimi predmeti, lahko v nekaterih primerih medveda odžene, a se ponavadi medved v takih situacijah počuti še bolj ogroženega, kar možnost napada močno poveča.

- Medved, ki se dvigne oz. postavi na zadnje noge, ne izkazuje agresivnosti, ampak želi dobiti le boljši pregled nad okolico. Pomaga, če spregovorimo z mirnim glasom, saj bo medved tako hitreje spoznal, da ima opraviti s človekom, in se nam bo umaknil.

Ne spreglejte