Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 1. 2024,
10.49

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

padec zlom operacija zima UKC Ljubljana

Ponedeljek, 22. 1. 2024, 10.49

3 mesece

Po ledenem koncu tedna vsaj 60 bolnikov čaka operacijo zaradi zloma #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Na UKC Ljubljana so že v soboto in nedeljo več bolnikov operirali zaradi zlomov ob padcih zaradi vremenskih razmer, na operacijo jih čaka zagotovo še 60, je pojasnil predstojnik kliničnega oddelka za travmatologijo UKC Ljubljana Matej Cimerman. "To je bil izjemen konec tedna," je ocenil in dejal, da je operacijska dvorana delovala tako rekoč 24 ur.

Kot je v izjavi za medije ob robu stavkovnega zbora zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana dejal Cimerman, je bila po petkovem mokrem snegu v soboto in nedeljo zmrzal, tako da so imeli epidemijo poškodb.

V soboto in nedeljo so operirali 20 bolnikov, na operacijo jih čaka zagotovo še 60. "Operacijska soba je delovala tako rekoč 24 ur, tako da kljub stavki delamo ne na 100, ampak na 180 odstotkih," je dejal. Zagotovil je, da se bodo potrudili za vse bolnike, ki še čakajo na operacijo. Čakali bodo sicer po njegovih besedah predolgo. "Ampak to ne zaradi nas, ki stavkamo, ampak zaradi sredstev, ker nimamo operacijskih dvoran in nimamo osebja za to. Delali bomo tudi popoldne, tudi ponoči, kolikor bomo lahko," je dodal.

Prevladujejo zlomi

Med poškodbami po njegovih navedbah prevladujejo zlomi. Veliko je bilo zlomljenih kolkov, kar je pogosto predvsem pri starejših, ter sicer tipičnih poškodb pri padcih, kot so poškodbe gležnja, goleni, komolca, zapestja in tudi hrbtenice. Dokler se ne bo ogrelo, teh padcev ne bo konec, je še ocenil Cimerman.

V UKC Ljubljana so že ob koncu tedna poročali o številnih pacientih z zlomi. Ob tem so, predvsem starejše prebivalce, pozvali k skrajni previdnosti pri sprehodih. "Če je le možno, naj starejši ostanejo doma, saj je zanje ob nizkih temperaturah, ko so tla nepredvidljiva, vsak padec lahko usoden," so opozorili.

Spomnili so, da v urgentnih ambulantah UKC Ljubljana kljub zdravniški stavki delo poteka brez omejitev. "Stanje se trudimo obvladovati, zagotovo pa kljub izjemnemu trudu ne bomo zmogli nositi celotnega bremena zdravstva, če bolniki ne bodo prejeli pravočasnega zdravljenja tudi na primarni in sekundarni ravni," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Tudi v UKC Maribor zabeležili večje število poškodb 

Tudi v urgentnem centru UKC Maribor so pretekli konec tedna zabeležili večje število poškodb zaradi padcev oz. poškodb na ledu, skoraj 20. V skoraj polovici primerov je šlo za zlome rok in gležnjev, sicer pa za zvine sklepov, obtolčenine ter manjše rane, je za STA sporočil predstojnik urgentnega centra UKC Maribor Gregor Prosen.

Vsem prebivalcem svetujejo izredno previdnost pri hoji po pločnikih in neočiščenih površinah, svetujejo primerno obutev, predvsem pa pozornost pri hoji, še posebej po klančinah in stopnicah. Posebno pozorni naj bodo starejši in tisti, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi, saj lahko že pri manjših poškodbah oziroma padcih pride do ogrožujoče krvavitve, so še zapisali v UKC Maribor.

Kate Middleton
Trendi Britanska princesa prestala operacijo
Tomaž Simonič
Novice Slovenski policisti prevzeli zapornika, ki je oktobra pobegnil izpred ljubljanskega UKC
Četverčki
Novice Izjemna novica iz slovenske porodnišnice, ki odmeva tudi drugod
Ne spreglejte