Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 1. 2021,
6.17

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

2

Natisni članek

fitnes virus šola testiranje Koronavirus

Ponedeljek, 4. 1. 2021, 6.17

3 leta, 3 mesece

Po državi od danes splošno hitro testiranje na novi koronavirus #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

2

Številni zdravstveni domovi so skladno z navodili ministrstva za zdravje danes začeli izvajati prostovoljna testiranja na novi koronavirus s hitrimi antigenskimi testi. V šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami se danes pripravljajo na torkovo vnovično vrnitev otrok in začetek izvajanja učnega procesa. Danes povsod izvajajo hitra testiranja zaposlenih, za kar so kljub drugačni okrožnici morali poskrbeti sami. Odziv je sicer povsod dober, že prvi dan pa v šolah pričakujejo večino otrok.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je v nedeljo poudarila, da je hitro množično testiranje namenjeno posameznikom, ki niso bolni, so pa morda v zadnjem času imeli kakšen stik, ki jih skrbi. Po njenih navedbah se je pri hitrih testiranjih v zadnjih dneh leta izkazalo, da je bil pozitiven približno en odstotek testiranih, piše STA.

Kje poteka hitro testiranje

Za prebivalce Mestne občine Ljubljana je testiranje v izvedbi ljubljanskega zdravstvenega doma na voljo v Športni dvorani Kodeljevo med 11. in 15. uro, sprejem bo možen do 14. ure, naročanje ni potrebno. "Občani, ki bi se želeli testirati, naj s seboj prinesejo osebni dokument in zdravstveno izkaznico, obvezno je nošenje zaščitne maske," sporočajo iz zdravstvenega doma.

Zdravstveni dom Celje omogoča prostovoljno in brezplačno testiranje na okužbo z novim koronavirusom v hali A na Celjskem sejmišču, in sicer od danes do četrtka od 12. do 16. ure. Nato bo urnik prilagojen glede na potrebe. Vse, ki se bodo odločili za hitro testiranje, v zdravstvenem domu prosijo, naj v primeru gneče med čakanjem ohranjajo medsebojno razdaljo in nosijo masko.

V avli kranjske občine bodo množično testiranje s hitrimi testi pod okriljem Zdravstvenega doma Kranj izvajali danes od 10. do 13. ure in nato do preklica vsak delovni dan z izjemo srede med 9. in 13. uro. Ob sredah bodo testiranje izvajali v občini Cerklje v stari lekarni. "Bolni oziroma tisti z znaki bolezni naj se pri osebnem zdravniku naročijo na testiranje pred Zdravstvenim domom Kranj, kjer bodo prišli na vrsto predvidoma še isti dan," so sporočili s kranjske občine.

Zdravstveni dom Šentjur izvaja brezplačno množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi za prebivalce občin Šentjur in Dobje. Testiranje bodo izvajali od danes do četrtka med 14. in 18. uro v kontejnerju za stavbo omenjenega zdravstvenega doma.

V Zdravstvenem domu Novo mesto so za STA povedali, da bo brezplačno množično testiranje s hitrimi testi v avli Kulturnega centra Janez Trdina v Novem mestu potekalo danes, v sredo in petek med 10. in 16. uro. Udeleženci testiranja morajo imeti s seboj kartico zdravstvenega zavarovanja in telefonsko številko, na katero bodo prejeli izid testiranja. Testiranja s PCR testi enako kot do zdaj potekajo v zdravstvenem domu, so dodali.

V Zdravstvenem domu Brežice bo testiranje s hitrimi antigenskimi testi potekalo danes med 11. in 16. uro ter v torek v enakem času v avli Športne dvorane Brežice. Na množičnem testiranju pričakujejo večjo udeležbo. Na uro naj bi predvidoma preverili 20 do 30 posameznikov, je direktor Zdravstvenega doma Brežice Dražen Levojević povedal za STA.

Hitra testiranja bodo za občane dostopna od srede tudi v Domu krajanov v Ajdovščini, in sicer vsak dan med 12. in 16. uro. Prav tako bodo odprli telefonsko številko in elektronski naslov, kjer se bo mogoče prijaviti na cepljenje proti covidu-19. So pa v Zdravstvenem domu Ajdovščina opravili nekaj testov na prisotnost protiteles pri zdravnikih, ki so sumili, da so že preboleli covid-19, rezultati so njihovo domnevo potrdili, je za STA povedal direktor ZD Ajdovščina Egon Stopar.

V mariborskem zdravstvenem domu bodo prostovoljno presejalno testiranje prebivalcev Mestne občine Maribor na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi antigenskimi testi začeli v torek. "Našli smo ustrezen prostor na centralni lokaciji zdravstvenega doma, ki ima poseben vhod, saj ne želimo mešati te zdrave populacije, kateri je namenjeno to množično testiranje, in ostalih, ki prihajajo v zdravstveni dom," je danes za STA povedal pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus.

Testiranje bo potekalo vsak dan med delovnikom od 7.30 do 14.30 v pritličju zdravstvenega doma na Partizanski cesti 14 a v središču Maribora. Da bi preprečili gnečo in zmanjšali čas čakanja na testiranje, so uvedli abecedno vrsto za termin testiranja. Tako so v času med 7.30 in 8.30 vabljene osebe, katerim se priimek začne s črko A, B, C, Č ali D, uro pozneje osebe s priimki od E do I in tako naprej.

Jus je pojasnil, da so se dosedanjih množičnih testiranj udeleževali tudi ljudje s simptomi koronavirusne bolezni. "Zelo pomembno je, da takšne osebe še vedno navežejo stik s svojim osebnim zdravnikom in gredo na testiranje na našo vstopno točko za covid-19," je povedal.

Od torka bo prostovoljno in brezplačno testiranje na voljo tudi na Goriškem. Kot so danes sporočili z novogoriške občine, bo Zdravstveni dom Nova Gorica to izvajal za prebivalce občin Nova Gorica, Brda, Kanal ob Soči, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba na parkirišču pri sodišču ob Kidričevi ulici v Novi Gorici. Testiranje bodo v tem tednu izvajali od torka do petka od 9. do 13. ure, prihodnji teden pa že od ponedeljka. (STA)

Šole za otroke s posebnimi potrebami izvajajo hitre teste za zaposlene

V šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami se danes pripravljajo na torkovo vnovično vrnitev otrok in začetek izvajanja učnega procesa. Kot je na Kanalu A povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec, se je danes testiralo okoli 86 odstotkov zaposlenih. Točnih podatkov o tem, koliko je bilo pozitivnih, še nima, jih pa je bilo pozitivnih kar nekaj, je povedala.

Danes povsod izvajajo hitra testiranja zaposlenih, za kar so kljub drugačni okrožnici morali poskrbeti sami. Kot je za STA povedala Anja Ferlin, od novega leta vršilka dolžnosti ravnateljice Doma Antona Skale Maribor, kjer skrbijo za domsko varstvo ter vzgojo in izobraževanje oseb s posebnimi potrebami, so nekaj dni pred koncem leta prejeli okrožnico šolskega ministrstva, da naj bi hitre teste organiziralo ministrstvo za zdravje.

Ker od tam niso prejeli nobenih informacij glede tega, so se znašli sami in bodo zaposlene testirali preko zdravstvenega doma, ki danes izvaja tudi testiranje na sosednji Osnovni šoli Gustava Šiliha, kjer izvajajo učni program za njihove otroke. Vsem zaposlenim so testiranje priporočali, Ferlinova pa verjame, da se je zanj odločila večina od skupaj 23. V torek se v njihov dom sicer vračajo zgolj osnovnošolci, srednješolci pa zaenkrat še ostajajo doma, poroča STA.

Na ptujski Osnovni šoli Ljudevita Pivka, kjer izvajajo vzgojno-izobraževalni proces za otroke s posebnimi potrebami z območja celotnega Spodnjega Podravja, danes prav tako potekajo testiranja strokovnega in ostalega osebja, hkrati pa se pripravljajo na torkov prihod učencev. Kot je za STA povedala ravnateljica Lidija Marin, se bodo zaposleni testirali v zdravstvenem domu, ki je v neposredni bližini šole. Pričakuje, da se bo večina zaposlenih odzvala, organizacije dela pa se bodo lahko lotili šele, ko bodo znani rezultati testiranj. Marinova pričakuje, da se bo že v torek vrnila večina od 115 otrok.

Hitro testiranje zaposlenih v šolah za otroke s posebnimi potrebami. Novinarka: Tadeja Magdič/Video: Planet.


V obalnem Centru za usposabljanje Elvira Vatovec v Strunjanu in njihovi dislocirani enoti v Divači se tudi pripravljajo na vnovičen začetek dela. Po besedah ravnatelja Korada Lešnika učitelji po razredih pripravljajo vse potrebno za prilagojen način dela, ob tem pa bodo danes izvedli hitro testiranje. "Pred novim letom smo sicer dobili okrožnico, da nas bo obiskala mobilna enota, ki je ni bilo, zato smo za zaposlene organizirali testiranje v zdravstvenem domu v Luciji. Mislim, da se je odzvalo okoli 70 odstotkov vseh strokovnih in tehničnih sodelavcev, tako da bomo v torek lahko relativno varno po dveh mesecih začeli pouk," je za STA dejal ravnatelj centra z 59 zaposlenimi.

Skupaj skrbijo za 79 otrok iz celotne Obale in dela kraških občin, po zbranih informacijah naj bi se že prvi dan vrnilo 80 odstotkov otrok, medtem ko nekateri, ki imajo pridružene bolezni, zaradi večje previdnosti staršev ostajajo doma. "Že do konca tedna bi morda le lahko prišli skoraj vsi, saj tudi starši že komaj čakajo, da zaživi pouk v živo," je še dodal Lešnik.

Tudi v Osnovni šoli Minke Namestnik-Sonje v Slovenski Bistrici so se morali glede izvedbe hitrih testov organizirati sami, tako da so se za to za vse zaposlene, ki še niso preboleli covida-19 dogovorili s tamkajšnjim zdravstvenim domom. Kot je za STA povedala ravnateljica Klavdija Fridrih Gošnjak, danes urejajo prostore, organizacijsko pa so že dokončno pripravljeni na vrnitev otrok, enako velja tudi za prevoze. Skupaj je pri njih 46 zaposlenih, na testiranja pa danes odhaja 32, ki se v torek vračajo v šolo. Skrbijo za 56 otrok s širšega bistriškega in okoliškega območja, po zbranih podatkih pa se bodo v šolo vrnili skoraj vsi.

V Centru za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje so po zagotovilih ravnatelja Aleksandra Vališerja pripravljeni na vnovičen začetek učnega procesa. Tudi pri njih še na silvestrski dan niso vedeli, kako bo potekalo hitro testiranje zaposlenih, saj je po njegovih besedah očitno prišlo do šuma v komunikaciji med obema pristojnima ministrstvoma.

"Ravnatelji smo se morali znajti vsak po svoje. Iz nekaterih zdravstvenih domov so šole klicali, v našem o tem niso vedeli ničesar, zato smo se organizirali sami. Ker to sovpada z današnjim mobilnim testiranjem v Velenju, se ga bodo udeležili tudi naši zaposleni," je za STA dejal Velišar. Po njegovih besedah se je za zdaj odzvala več kot polovica od 72 zaposlenih, a pričakuje, da bo odstotek še višji. Skrbijo za 121 otrok z območja šaleške in zgornje savinjske doline, večina pa jih vrnitev že komaj čaka, še piše STA.

Več možnosti za vadbo, tudi za mlade športnike

Od danes lahko v fitnesih in telovadnicah ter bazenih po Sloveniji vadi več posameznikov, čeprav niso člani istega gospodinjstva, vendar morajo imeti pet metrov medsebojne razdalje in na voljo najmanj 50 kvadratov na osebo v posameznem prostoru. Vadba je v "mehurčkih" dovoljena tudi najboljšim mladim športnikom, izhaja iz vladnega odloka.

Vlada je namreč na dopisni seji 31. decembra sprostila nekatere ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom na področju športa, spremembe so objavljene tudi v uradnem listu in začnejo veljati danes. Pri vseh športnih aktivnostih se morajo obenem upoštevati navodila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Po dolgem času svoja vrata odprli fitnesi, športne dvorane in bazeni. Novinar: Denis Malačič/Video: Planet.


"V novem odloku je pri vadbi predviden le en posameznik, ki ga spremlja usposobljena oseba zaradi varnosti in pravilnejšega izvajanja vadbe. Več jih je lahko le, če ima vsak posameznik na voljo 50 kvadratnih metrov v posameznem prostoru ter pet metrov medosebne razdalje. Pri bazenih je prav tako potrebno zagotoviti 50 kvadratnih metrov na posameznika, zaradi zagotavljanja medsebojne razdalje pa je lahko zapolnjena vsaka druga proga," je za STA pojasnila generalna direktorica direktorata za šport Mojca Doupona.

V vadbenem prostoru, ki je manjši od 50 kvadratnih metrov, lahko vadi največ ena oseba. "Več posameznikov je lahko pri vadbi le, če bi bila v posameznem prostoru družina," je dodala Doupona. Prav tako za vstop v fitnese in druge športne objekte ni potreben negativen test na novi koronavirus, ki je sicer obvezen za obisk smučišč.

Na zadnji dan leta 2020 je bila sprejeta tudi odločitev, da lahko najboljši slovenski športniki v kadetski in mladinski konkurenci znova trenirajo, vendar le v "mehurčkih". Trening mladincev in kadetov je tako dovoljen le, če poteka v zaprtih in fizično ločenih skupinah. Gre za približno tisoč športnikov, ki so delno že zajeti v kategoriji perspektivnih športnikov. (STA)

Ne spreglejte