Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
25. 2. 2019,
9.58

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

41

Natisni članek

parfum drogerija trgovina Müller

Ponedeljek, 25. 2. 2019, 9.58

5 let, 1 mesec

Po družbenih omrežjih je završalo: zakaj za enak izdelek plačamo občutno več?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

41

primerjava cen parfumov | Parfum Lancôme Trésor je v slovenski drogeriji Müller za 20 evrov dražji kot v avstrijski trgovini iste verige.

Parfum Lancôme Trésor je v slovenski drogeriji Müller za 20 evrov dražji kot v avstrijski trgovini iste verige.

Na družbenih omrežjih se že dva tedna pojavljajo objave, ki opozarjajo na razlike v cenah v avstrijskem in slovenskem letaku drogerije Müller. Zakaj za določen parfum plačamo 50 odstotkov višjo ceno in kaj kaže širša primerjava izdelkov verige drogerij v nemški lasti?

Najbolj v oči bodejo razlike v cenah parfumov znamke Lancôme. Medtem ko redna cena za 30-mililitrsko stekleničko Lancôme Trésor v slovenskem valentinovem letaku (ta je sicer že potekel) znaša okrog 63 evrov, je v avstrijskem okrog 40 evrov.

Podatek je lahko zelo uporaben predvsem za obmejne kupce: v mariborskem Müllerju za parfum plačate več kot 50 odstotkov več kot v pol ure vožnje oddaljeni Lipnici v Avstriji.

Evri, 500 evrov
Novice Zakaj je stanovanjsko posojilo v Nemčiji cenejše kot pri nas

Nimajo konkurence

Zakaj torej kar 50 odstotkov višja cena? "Zaradi razlike v konkurenci, davkih in nabavnih cenah se lahko zgodi, da so nekateri izdelki v nekaterih državah cenejši, spet drugi dražji," pravijo v Müllerju. Dodajajo, da je izdelek, čeprav občutno dražji kot v Avstriji, še vedno "znatno ugodnejši od preostale konkurenčne ponudbe na slovenskem trgu".

Po njihovih navedbah torej na slovenskem trgu, vsaj za ta izdelek, nimajo (dovolj močne) konkurence.

Na vprašanje, ali so izdelki, ki jih prodajajo v Sloveniji in Avstriji, enake kakovosti oziroma ali je pri primerjanih izdelkih razlika le v ceni, niso odgovorili.

Avtomoto Trikrat cenejša: to je kitajska kopija tesle

Prej izjema kot pravilo

Pri tem poudarimo, da so pri drugih izdelkih v letaku cene precej bolj primerljive. V spodnji tabeli smo izračunali cene na mililiter za vse izdelke, ki so enaki na prvi strani slovenskega in avstrijskega letaka (s klikom na povezavi si lahko letaka ogledate).

Kot kaže primerjava, sta parfuma La vie est belle in The scent for her pri nas cenejša, razlog pa je verjetno v tem, da sta v Sloveniji na prodaj v večji steklenički. Cena parfuma Love story proizvajalca Chloé je v Sloveniji višja, a je razlika majhna.  

(cena/ml) Slovenija Avstrija
La vie este belle (Lancôme)* 1,79 1,87
Trésor (Lancôme) 2,09 1,33
The scent for her (Boss)* 1,67 2,05
Love story (Chloé) 2,10 2,02

*Pri nas je parfum na prodaj v 50-mililitrski, v Avstriji pa v 30-mililitrski steklenički.

Kriptovalute, prevara
Novice Resnična slika kriptoscene v Sloveniji: preberite, kdo je propadel

Hoferjeve cene pri nas in v Italiji: zakaj taka razlika?

Hofer | Foto: STA , Foto: STA , O podobnem primeru so pred dnevi poročale Slovenske novice, ki so objavile primerjavo izdelkov diskontnega trgovca Hoferja pri nas in v Italiji.

Uporabnik je ugotovil, da so tudi tu pri nekaterih izdelkih visoke razlike v cenah. Tako je riž v enaki embalaži in enake teže v Italiji stal 1,49 evra, pri nas pa 2,69 evra.

V Hoferju so pojasnili, da na prodajno ceno vpliva veliko dejavnikov. "Četudi so izdelki enaki, so nabavne cene za avstrijski, italijanski in slovenski trg pogosto različne, razlikujejo pa se tudi logistični in drugi stroški poslovanja. Pri oblikovanju cen se vedno prilagodimo lokalnemu trgu in pričakovanjem kupcev," so zapisali v odgovoru Slovenskim novicam in dodali, da je posledično mogoče v Sloveniji najti izdelke, ki so cenejši kot na avstrijskem in italijanskem trgu, ter na drugi strani takšne, ki so dražji.

Ne spreglejte