Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 1. 2015,
10.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 9. 1. 2015, 10.51

8 let

Po 30 letih odkrili prvi novi antibiotik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ekipa znanstvenikov je z revolucionarnim pristopom odkrila antibiotik, ki bi lahko prinesel rešitev vedno večjega problema odpornih bakterij.

Odkritje, o katerem je ta teden poročal časnik Nature, je prvo na področju antibiotikov v skoraj treh desetletjih. Zdravilo, ki bi lahko odprlo novo fronto v vojni proti bakterijskim boleznim, so doslej testirali na miših, sedaj pa ga je potrebno preizkusiti še na ljudeh. Na voljo naj bi bilo v petih ali šestih letih. Znanstveniki so z novo metodo gojenja prišli do 25 novih antibiotikov, najbolj obetaven pa je teixobactin.

Ta je pri miših uničil odporne seve tuberkuloze in stafilokokov - virov kožnih, krvnih in pljučnih infekcij, pa tudi vraničnega prisada in bakterije Clostridium difficile, ki povzroča diarejo. Teixobactin je pozdravil tudi miši, okužene z visokimi dozami seva super bakterije Staphylococcus aureus - povzročitelja smrtonosne bolnišnične okužbe Mrsa.

V iskanju novega zdravila so se obrnili na zemljo Teixobactin se je odrezal tako dobro kot vankomicin. Ta močan antibiotik običajno uporabijo za zdravljenje okužb z bakterijami, ki jih ni mogoče pozdraviti z drugimi zdravili, a se je tudi že nanj pojavila odpornost. Znanstveniki so poudarili, da miši pri zdravljenju s teixobactinom niso pokazale nobenih stranskih učinkov.

Ekipa znanstvenikov z univerze Northeastern v Bostonu se je v iskanju novega zdravila obrnila na zemljo, vir skoraj vseh antibiotikov. Zemlja je prepolna mikrobov, a le odstotek jih je mogoče vzgojiti v laboratoriju. Znanstveniki so ustvarili neke vrste podzemni hotel za bakterije. V vsako "sobo" so postavili eno bakterijo, vse skupaj pa zakopali v zemljo. To je omogočilo, da je edinstvena kemična sestava zemlje pronicala v sobo, hkrati pa je bila bakterija lahko na voljo za preučevanje.

Ne spreglejte