Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 3. 2020,
19.08

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

16

Natisni članek

kulturna dediščina bežigrajski štadion Jože Plečnik

Torek, 31. 3. 2020, 19.08

4 leta, 1 mesec

Plečnikov stadion na seznamu najbolj ogroženih primerov kulturne dediščine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

16

Plečnikov stadion | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Na seznamu najbolj ogroženih primerov kulturne dediščine je po mnenju organizacije Europa Nostra v letošnjem letu tudi ljubljanski stadion arhitekta Jožeta Plečnika.

Plečnikov stadion
Trendi Centralni stadion: nekoč telovadišče Orlovcev, danes mrtva mestna točka #video

Na razpis za vključitev v program Europe Nostre in Inštituta Evropske investicijske banke, naslovljen 7 najbolj ogroženih (7 Most Endangered), je Plečnikov stadion prijavilo Društvo arhitektov Ljubljana. V društvu so, kot so zapisali na svoji spletni strani, nominacijo pripravili, ker si prizadevajo za ohranitev in ponovno uporabo stadiona v njegovi izvirni obliki, poroča STA.

Stadion, ki je bil zgrajen leta 1925, je eden od najstarejših objektov, zgrajenih za športne in gimnastične namene v Sloveniji, in tudi eden od najzgodnejših tovrstnih objektov v Evropi. Z opečnim zidom ograjena arena objekta na prostem ima obliko podkve, povzeto iz starodavnih amfiteatrov, celoto pa poleg arene sestavljajo še vraščen teren vgrajene tribune, kolonada na vzhodni strani, tribune s stebri na zahodni strani in dva glasbena paviljona, povzema STA. Stadion je mojstrovina arhitekta Jožeta Plečnika, poudarjajo v obrazložitvi.

V uporabi do leta 2007

Plečnikov stadion | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Do leta 2007 je bil stadion redno v uporabi, vse odtlej pa se vleče zgodba prenove stadiona oziroma projekta Bežigrajski športni park (BŠP). Družba Joca Pečečnika GSA je namreč tedaj v partnerstvu z Mestno občino Ljubljana (Mol) in Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) ustanovila gospodarsko družbo BŠP, ki je pripravila skupni projekt prenove Plečnikovega stadiona, poroča STA.

Januarja 2008 je družba stadion zaprla, leta 2009 pa je bil za projekt prenove stadiona na natečaju izbran berlinski biro GMP. Kulturnovarstveno soglasje je bilo pravnomočno marca 2011, zapletlo pa se je pri pridobivanju okoljevarstvenega soglasja. Po več pritožbah stranskih udeležencev je projekt trenutno v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja po integralnem postopku.

Plečnik: Mesarski most
Trendi Takšna bi bila Ljubljana, če bi Plečnik lahko uresničil svoje zamisli #foto #video

Na sodišču že 11 let

Dodatno vse skupaj zapleta postopek zaradi zemljišča ob Fondovih blokih, ki ga je občina vložila v projekt gradnje stadiona, saj na sodišču teče od leta 2009. Pri svojem pa vztraja tudi Civilna pobuda za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki, ki za stadion predvideva alternativne rešitve.

Program 7 najbolj ogroženih se je začel izvajati januarja 2013 kot kampanja civilne družbe za reševanje ogrožene evropske dediščine. Čeprav ne zagotavlja neposrednega financiranja, ima pomembno vlogo pri ozaveščanju ter pri pripravi neodvisnih vrednotenj dediščine in izvedljivih akcijskih načrtov za mobilizacijo javne in zasebne podpore.

Novice Bo Maribor ostal brez edinega Plečnika? #video
Ne spreglejte