Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 11. 2012,
20.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 20. 11. 2012, 20.10

8 let

Planet TV: V drugem krogu bi zmagal Pahor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če bi bile predsedniške volitve danes, bi za Boruta Pahorja glasovalo 68,1 odstotka vprašanih, medtem ko bi Danilu Türku svoj glas dalo 31,9 odstotka anketiranih, je poročal Planet TV v oddaji DANES.

Tako kažejo rezultati ankete, ki jo je za Planet TV opravil Episcenter.

Na nacionalni televiziji se je odvilo prvo soočenje Danila Türka in njegovega izzivalca Boruta Pahorja pred drugim in odločilnim krogom volitev za predsednika države.

Prejšnjo soboto smo bili priča demonstracijam proti varčevalni politiki vlade. Bi vlada mora vztrajati pri ukrepih ali bi bilo bolj smotrno doseči dogovor s sindikati? Pahor odgovarja, da je pot v dogovoru in dialogu. "Demonstracije so bile izraz stiske, vlada jih je morala slišati," je dejal. Türk je medtem demonstracije označil kot državotvorno dejanje. "Slovenija je socialna država, lahko pa se zgodi, da bomo postali samo še provinca regionalnega imperija. Varčevanje pa mora biti bolj načrtno in postopno," je še poudaril Türk.

Dotaknili so se tudi vprašanja polarizacije slovenskega političnega prostora in koliko sta k temu "prispevala" predsedniška kandidata. Pahor je dejal, da je Türka sprva podpiral, ker je menil da povezovalni predsednik. "Kasneje se je izkazalo, da temu ni bilo tako."

Türk se je odzval z besedami, da se je Pahor izkazal za razdruževalnega pri gospodarskih temah. "Spomnimo se na Pahorjev nemško-francoski vlak, vladna nepopustljivost pri pogajanjih s sindikati in spodletel pokojninska reforma. To so težave, ki jih še vedno rešujemo," je bil konkretnejši Türk.

Alternative za sedanjo vlade ni, pravi nekdanji premier. "Če bomo spodbujali atmosfero, da je ta vlada zanič, potem bomo prišli do vsesplošnega nezaupanje". Türk pa je odvrnil, da mora vlada imeti zavest, da je zamenljiva. "Predsednik republike je ne sme braniti pred tem branikom demokracije," pravi.

Kaj pa strici iz ozadja in poziv Kučana, da se razkrijejo imena?

"Kučan ima pravico, da poda stališče. Odzval sem se. Tukaj ne gre za pogum, ampak za razumno presojo, kaj je dobro zato, da gremo naprej," je povedal Pahor. "Če bom postal predsednik republike, bom poskušal preseči te zamere," je še povedal in poudaril, da Kučana spoštuje, ampak se ga ne bojim. "Ne mislim dati opravičila za nekaj, kar nisem storil."

Türk zagovarja transparentnost in politično kulturo. "Če so govori o podtikanjih, je potrebno, da se pove imena in konkretna dejanja. Sem za to, da nehamo iskati politične zarote. Treba je zavrniti trditve o stricih iz ozadja," pravi predsednik.

O mrežah (Janković, Kučan, Janša": Türk: KPK bi naredila prav, da bi identificirala ljudi in povezave, ampak po mojem mnenju korupcijska skupnost. "Naj KPK postavi konkretni primer, ki bo prišel na sodišče," pravi Türk. Tudi Pahor se strinja s tem. "Nimam nobenih dokazov".

Če sta počela nezakonite zadeve, ali sta člana mrež. Pahor: Nezakonitih stvari nisem delal, tudi ničesar naklepnega. Moj kruh je služenje ljudem, vendar nisem bil brez napak. Türk: Nisem nikomur pomagal, da bi si prišel do premoženjske koristi. Nisem član nobene povezave in nisem bil v SDV.

Ne spreglejte