Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 4. 2013,
21.02

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

voda elektrika

Nedelja, 14. 4. 2013, 21.02

8 let, 1 mesec

Planet TV: Družini že več let brez vode in elektrike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sonce so komaj čakali v skoraj zapuščenih vaseh na Kočevskem - na Raki in Stružnici dve družini že več let živita brez vodovoda in elektrike.

Jože Rački si tako pomaga z lastno sončno elektrarno in akumulatorji, s katerimi si je vsaj za kanček olajšal življenje. Občina pač nima denarja, da bi do odrezanih vasi napeljala elektriko. Zato se morajo prebivalci znajti po svoje. Upokojeni urar Jože Rački se je po 50 letih dela v mestu odločil, da svojo partnerico Darinko odpelje stran od vsakdanjega mestnega vrveža v idilično mirno naravo.

"Midva zelo dobro živiva, edino elektrike nam manjka," pravi Jože Rački. Zato je Jože pred hišo sam postavil sončno elektrarno, notranje prostore pa opremil z vzdržljivimi akumulatorji. Tako lahko z Darinko ohranjata tudi stalno povezavo s preostalim svetom. "To je naša elektrika. Dva akumulatorja sta vezana za televizijo, en akumulator je vezan za luč. In to traja približno kakšen teden." Ko se akumulatorji izpraznijo, jih Jože napolni na stroju, ki ga je izdelal sam.

Brez elektrike se mora v sosednji vasi Stružnica po svoje znajti tudi Marjan Ofak: "Mi tudi živimo brez elektrike in si jo ravno tako želimo, kot naš sosed Jože. Delamo na tem, da bi jo kdaj imeli." Prepričujejo občino, naj v vas napelje elektriko. A bi za to morala plačati najmanj 350 tisoč evrov.

Župan pravi, da so odvisni predvsem od podjetja Elektro Ljubljana. "Smo pa pripravljeni vskočit s polovičnim zneskom. Tako smo se dogovorili," pravi župan Občine Kostel Valentin Južnič.

V Elektru pa - kot so nam pisno sporočili - letos za to nimajo denarja. A dokler v Rakah ne bo elektrike, bo morala Darinka kuhati in prekuhavati perilo kar na starem štedilniku na drva. In zato si z Jožetom želita, da bi vasi vendarle povezali z javnim električnim omrežjem. Ker se vztrajnost za življenje tukaj, pravi Jože, splača.

Ne spreglejte