Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
16. 9. 2016,
4.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Natisni članek

Subway Sub AmRest Alpe-Panon Gastronik KFC Burger King Pizza Hut McDonald's

Petek, 16. 9. 2016, 4.03

6 let, 6 mesecev

Pizza Hut bližje Sloveniji, kjer ni milosti za velikane hitre prehrane

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Pizza Hut | Foto Reuters

Foto: Reuters

Poljski AmRest prevzema franšizo za restavracije Pizza Hut v srednje- in vzhodnoevropski regiji, vključno s Slovenijo. Načrti glede časovnice in to, ali bo Pizza Hut dejansko prišel k nam, je zavito v tančico skrivnosti. Tudi upravljavec franšize Subway za letos napoveduje odprtje nove restavracije v središču Ljubljane. Kako v Sloveniji poslujejo franšize velikanov hitre prehrane?

Poljski AmRest, ki je bil ustanovljen leta 1993 ter je največji upravljavec restavracij s hitro prehrano v Evropi s franšizami za KFC, Pizza Hut, Burger King in Starbucks, je z ameriškim podjetjem Yum! Brands podpisal pogodbo o prevzemu franšiz za restavracije Pizza Hut v državah Srednje in Vzhodne Evrope. Pizza Hut je največja veriga picerij na svetu.

Podjetje s sedežem v Vroclavu, ki že zdaj upravlja okrog 80 restavracij Pizza Hut na Poljskem, Češkem in v Rusiji, se je zavezalo v prihodnjih petih letih odpreti 300 novih restavracij na Poljskem, Češkem, Slovaškem, Madžarskem, v Bolgariji, Srbiji in Sloveniji. Dodajmo, da pogodba AmRestu omogoča, da restavracije kot franšizojemalec upravlja sam ali jih odda drugemu franšizojemalcu.

V AmRestu so nam za zdaj povedali, da nameravajo v omenjenih državah, tudi v Sloveniji, ponuditi restavracije s ponudbo pic, testenin, solat Pizza Hut Express in dostavo hrane Pizza Hut Delivery. Več informacij za zdaj ne morejo izdati, saj je AmRest kot borzna družba zavezan k zagotavljanju enakomerne obveščenosti delničarjev, pravijo.

Restavracije Pizza Hut danes najdete v 24 evropskih državah. | Foto: Reuters Restavracije Pizza Hut danes najdete v 24 evropskih državah. Foto: Reuters

Gre v tretje rado?

AmRest je v preteklosti že imel pravice za širjenje drugih verig s hitro prehrano na slovenski trg, prišel pa ni nikoli. Tako je leta 2008 podpisal franšizni dogovor za restavracije s hitro prehrano Burger King (tudi) za Slovenijo. Tega ni nikdar izkoristil, leta 2013 je restavracijo Burger King v Ljubljani - do zdaj edino v Sloveniji - odprlo Sportinino podjetje Gastronik.

Leta 2012 so že iskali ljudi za odprtje restavracije še ene znane verige Kentucky Fried Chicken (KFC), a tudi ta restavracija na slovenskem trgu (še) ni odprla vrat. AmRest je tedaj tu ustanovil hčerinsko družbo AmRest Adria 2 in objavil razpis za vodilne kadre, nato pa se je vse ustavilo. Podjetje AmRest Adria 2 do konca lanskega leta ni imelo prihodkov, kot je mogoče razbrati iz javno dostopnih podatkov, pa tudi letos ne načrtujejo aktivnega poslovanja.

S picami zasičen trg

Poznavalci menijo, da je potencial znamke Pizza Hut v Sloveniji vprašljiv. Razlog je veliko število picerij na trgu in dojemanje Pizze Huta kot "ameriške" picerije z nekakovostno hitro prehrano, čeprav v zadnjih letih širi ponudbo na solate in testenine. Na drugi strani tudi franšizojemalca ne bo lahko najti, saj je potreben relativno visok vložek (eden od sogovornikov ocenjuje, da ta znaša okrog pol milijona evrov), ki se v tej panogi počasi vrača.

Udomačeni rumeni M

Prihodki podjetja Alpe-Panon, upravljavca slovenskih restavracij McDonald's, se v zadnjih letih gibljejo med 27 in 28 milijoni evrov. | Foto: Bor Slana Prihodki podjetja Alpe-Panon, upravljavca slovenskih restavracij McDonald's, se v zadnjih letih gibljejo med 27 in 28 milijoni evrov. Foto: Bor Slana Verjetno edina živilska franšiza, ki je v Sloveniji res zaživela, je McDonald's. Ta je na našem trgu od leta 1993. Upravljavec Alpe-Panon z 18 restavracijami podatkov za lani še ni objavil, predlani pa je imelo podjetje 27 milijonov evrov prihodkov in milijon evrov dobička. Na naša vprašanja o poslovanju niso odgovorili.

Še pred McDonald'som je bila na slovenskem trgu veriga restavracij s hitro prehrano Dairy Queen, ki se je v 90. letih prejšnjega stoletja umaknila, za njo pa je prišla franšiza Quick, ki je vztrajala nekaj časa po letu 2000, nato pa se prav tako umaknila iz Slovenije. 

Subway se bo širil

Subway, ki je v svetovnem merilu s 45 tisoč restavracijami drugi največji franšizodajalec, je v Sloveniji prvič poskušal pred desetletjem, a v nekaj letih obupal.

Podjetje AmRest je imelo franšizo za znamko KFC za slovenski trg, a je niso nikdar pripeljali k nam. | Foto: Reuters Podjetje AmRest je imelo franšizo za znamko KFC za slovenski trg, a je niso nikdar pripeljali k nam. Foto: Reuters Drugič je k nam prišel leta 2013, trenutno ima eno restavracijo v Ljubljani. Podjetje Sub, ki restavracijo upravlja, je imelo lani 405 tisoč evrov prihodkov in 12 tisoč evrov čistega dobička. 

V Subwayu že nekaj časa aktivno iščejo kandidate, ki bi prevzeli franšizo. Po besedah zastopnika in solastnika Iztoka Levca so letos prodali eno lokacijo v središču Ljubljane, kjer naj bi restavracijo odprli do konca leta. Hkrati potekajo pogovori za partnerstva v Kopru, Celju, Kranju in na Bledu, pravi, a dodaja, da do konca postopka prodaje franšize več informacij ne morejo dati.

V Sloveniji ni lahko najti franšizojemalca. "Največkrat sta težava trenutno nestabilno gospodarsko stanje v Sloveniji in svetu ter sama prepoznavnost blagovne znamk na našem trgu, ki se bo z vsako novo lokacijo zagotovo okrepila," pravi Levac.

Burger King obstal pri eni restavraciji

Sportninino podjetje Gastronik, ki je leta 2011 odprlo restavracijo Burger King v Ljubljani (edino v Sloveniji), je do leta 2013 prihodke približalo milijonu evrov, leta 2014 in lani pa doživelo padec. Leta 2015 so ustvarili 850 tisoč evrov prihodkov (najmanj od odprtja restavracije) in 57 tisoč evrov čiste izgube. V podjetju nam na vprašanja niso odgovorili. 

Ne spreglejte