Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 12. 2012,
12.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 20. 12. 2012, 12.23

7 let, 12 mesecev

Pirjevec: Zahtevamo odstop vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V imenu Odbora za pravično in solidarno družbo, ustanovljenega kot odgovor na aktualno dogajanje, je dr. Jože Pirjevec pred vojašnico na Roški predstavil manifest.

"Odbor smo ustanovili z namenom, da bi se tako vključili v širši kontekst protestov, ki se širi med ljudmi, nima pa še pravega programa. Spontanemu gibanju množic je treba dati določeno vsebino in pri oblikovanju te želimo sodelovati – nočemo pa podati zadnje besede. Zato vabimo vse, ki razmišljajo o tem, kako preoblikovati našo državo, da bo spet pravična in socialna, da se nam pridružijo," je povedal prof. dr. Jože Pirjevec in predstavil manifest odbora ter zahteve, ki so jih člani postavili. "Vlada naj odstopi, oblikuje naj se provizorična vlada; naj se razišče, kdo stoji za provokatorji na protestih, oblikuje pa naj se tudi neodvisna komisija, ki bo povedala resnico o dogajanju," je dejal Pirjevec in tako protestnike kot policiste pozval, naj ne nasedajo provokacijam. "Zelo bi bilo nevarno, da bi se takšne provokacije izrabile za izvedbo izrednega stanja."

Bodo ustanovili stranko? Na vprašanje, ali člani odbora ustanavljajo stranko, je Pirjevec odgovoril, da bodo o tem še razpravljali, da pa bi "sam šel v to smer". Vendar po njegovih besedah v odboru sodeluje veliko ljudi, zato še ni rečena zadnja beseda. "Vse je še odprto, saj smo v trenutku, ko morajo ideje dozoreti. Smo skupina ljudi dobre volje, ki čuti dolžnost, da nekaj reče. Slovenija je bila 'prva v razredu' med državami v tranziciji, pomislimo, kam je danes padla. Razmislimo, kje se je zalomilo. Mislim, da so odpovedale politične elite – ne le na desnici, tudi na levici – in da je treba začeti misliti na novo," je še povedal dr. Jože Pirjevec.

Drugi vidnejši člani odbora so ob Jožetu Pirjevcu Darko Štrajn, Dušan Keber, Niko Toš, Matevž Krivic, Aleš Gulič, Spomenka Hribar, Nikola Damjanič in Ljubo Bavcon. Kot so napovedali, bodo predvidoma do konca januarja pripravili podrobnejše predloge za alternativni program zdajšnji politiki.

Predstavitev zahtev in manifesta so člani Odbora za pravično in solidarno družbo pred nekdanjo vojašnico na Roški danes sklenili z "minuto molka v spomin na umrlo pravno državo", kot so pojasnili.

Ne spreglejte