Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 5. 2023,
15.17

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

5

Natisni članek

kmetijstvo Prekmurje Nataša Pirc Musar

Četrtek, 4. 5. 2023, 15.17

1 leto

Pirc Musarjeva: Upam, da bo tragedija prebudila tudi šolski sistem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

5

Nataša Pirc Musar | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Predsednica Republike Nataša Pirc Musar je danes v Prekmurju obiskala grad Grad in se srečala z župani občin v Krajinskem parku Goričko. Obisk je sklenila kot slavnostna govornica na prireditvi Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija na temo mladih v času družbenih omrežji in kulture miru, kjer je poudarila pomen sožitja med narodi za napredek družbe. Potem ko je Pirc Musarjeva po sredinem napadu v osnovni šoli v Beogradu že izrekla sožalje svojcem, je danes izrazila upanje, da bo ta huda tragedija prebudila tudi naš šolski sistem. Ob tem je pojasnila, da sama ni naklonjena ukrepom, kakršna sta poostritev nadzora v šolah in namestitev detektorjev kovin, temveč, kot je dejala, zagovarja delo z otroki.

Predsednica je na prireditvi Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija z naslovom Naši zakladi - Naj mir nosi tvoje ime čestitala predstavnikom ustanove in prostovoljcem za uspešno izpolnjevanje poslanstva. V govoru pa je poudarila pomen mirnega reševanja sporov, spoštovanja človekovih pravic, človekovega dostojanstva in vladavine prava za napredek družbe ter njeno soočanje z izzivi prihodnosti, so sporočili iz urada predsednice republike.

"Spomin na pomembne dogodke iz slovenske zgodovine je treba ohranjati in negovati, ob tem pa želim jasno in glasno obsoditi poskuse revidiranja slovenske zgodovine ter zlorabo teh tem v politične namene," je dejala Pirc Musarjeva in poudarila pomembnost ozaveščanja mladih o pomenu prehojene poti, ki je vodila v samostojnost naše države. Ob tem je opozorila, da je mogoče probleme reševati drugače, ne le z oboroženimi spopadi. Po prireditvi je predsednica na povabilo ustanove posadila drevo v Vrt spominov in tovarištva, ki je simbol fundacije in zaščiten kulturni spomenik.

Predsednica si je ogledala tudi grajske prostore in stalno zbirko gradu Grad, najobsežnejšega grajskega kompleksa na Slovenskem in sedeža Krajinskega parka Goričko. Tam se je podrobneje seznanila s kulturno dediščino širšega območja Goričko in poslanstvom njenega ohranjanja za prihodnje generacije.

"Krajinski park Goričko je velik dragulj, ki si ga vaše občine delijo," je dejala Pirc Musarjeva in vodstvu čestitala ob 20-letnici delovanja krajinskega parka. Poudarila je, da so tovrstni parki pomembni za varovanje okolja, kar je bila osrednja tema pogovora predsednice z županjo in župani območja. Sogovorniki pa so odprli tudi teme enakosti spolov in demografskih izzivov, dostopa do zdravstvenih storitev in ključne infrastrukture, kmetijstva v odnosu do varovanja okolja in vode, pa tudi odgovornosti, ki ju ima vsak od nas pri teh temah.

V Občini Tišina se je predsednica srečala z županom Francem Horvatom, nekaterimi občinskimi svetnicami in svetniki, ter vodstvom Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija. Župan Horvat je predsednici republike podrobno predstavil razmere v občini, teme pogovora pa so bile tudi varovanje okolja in ohranjanje biodiverzitete ter vloga lokalnih skupnosti in sožitje z romsko skupnostjo.

Protest kmetov
Novice Kmetje zavzeli Trg republike, policija izdala posebno opozorilo #foto #video
Super traktor.
Novice Kmetje na protestu tudi s traktorji, dražjimi od sto tisočakov #foto
Protestni shod Sindikata kmetov Slovenije. Traktor, kmet, protest.
Novice Kmetje vladi sporočili, kaj točno zahtevajo

Pirc Musarjeva po streljanju v Srbiji: Upam, da bo ta tragedija prebudila tudi šolski sistem

Med svojim obiskom je spregovorila tudi o sredinem napadu v osnovni šoli v Beogradu. Izrazila je upanje, da bo ta huda tragedija prebudila tudi naš šolski sistem. Ob tem je pojasnila, da sama ni naklonjena ukrepom, kakršna sta poostritev nadzora v šolah in namestitev detektorjev kovin, temveč, kot je dejala, zagovarja delo z otroki. 

"Eno stvar bi na tem mestu poudarila. Večkrat sem se že pogovarjala s strokovnjaki, ki govorijo o odvisnosti od računalniških iger. Prepričana sem, da je eden od razlogov za takšna dejanja mladostnikov tudi pretirano visenje pred računalniki in računalniškimi igricami. Starši smo prvi v vrsti odgovorni za to, pomagati nam mora pa šolski sistem," je dejala predsednica 

"Vse prevečkrat v ZDA spremljamo, kako zelo je orožje razširjeno in kakšne težave ima ta država zaradi tega, a se včasih zdi, da se orožarska industrija premalo zaveda, kaj vse povzroča s pretirano liberalizacijo," je poudarila predsednica in dodala, da je Srbija visoko na lestvici držav po številu orožja na prebivalca.

Pirc Musarjeva je sožalje izrazila že v sredo, na dan grozljive tragedije, ki je pretresla Srbijo. 

Strelec Kosta K. na beograjski osnovni šoli
Novice Streljanje na osnovni šoli v središču Beograda, ubitih je bilo osem učencev #video
Novice Številna sožalja: to sta povedala Pirc Musarjeva in Golob
Protestni shod upokojencev. Pavle Rupar Upokojenci
Novice Pirc Musarjeva Ruparju: Ostro obsojam pozive k njeni "odstranitvi" #foto #video
Srbija
Novice Napadalec večer pred streljanjem s sošolci na rojstnodnevni zabavi? #video

 

Ne spreglejte