Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 1. 2024,
17.07

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Nato vojska Nataša Pirc Musar

Torek, 9. 1. 2024, 17.07

3 mesece, 3 tedne

Pirc Musarjeva: Slovenski vojaki v tujini so pomembni predstavniki vrednot Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Nataša Pirc Musar | Pirc Musarjeva, ki je tudi vrhovna poveljnica obrambnih sil, je na videokonferenci prisluhnila poročilom poveljnikov kontingentov. | Foto STA

Pirc Musarjeva, ki je tudi vrhovna poveljnica obrambnih sil, je na videokonferenci prisluhnila poročilom poveljnikov kontingentov.

Foto: STA

Predsednica republike Nataša Pirc Musar, obrambni minister Marjan Šarec in načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš so danes nagovorili pripadnice in pripadnike Slovenske vojske, ki delujejo v mednarodnih operacijah in misijah v tujini. Predsednica je med drugim izpostavila, da so vojaki pomembni predstavniki vrednot Slovenije v tujini.

Pirc Musarjeva, ki je tudi vrhovna poveljnica obrambnih sil, je na videokonferenci prisluhnila poročilom poveljnikov kontingentov, ki sodelujejo pri operacijah zveze Nato, EU ter globalne koalicije na Kosovu, Slovaškem, v Latviji, Bosni in Hercegovini, Nemčiji in Iraku, je sporočil urad predsednice republike.

Po seznanitvi z delovanjem vojske na operacijah, stanju na terenu ter počutjem vojakov je izrazila ponos in hvaležnost vsem, ki sodelujejo v mednarodnih operacijah ter uživajo spoštovanje in ugled med kolegi iz tujine.

"Pod okriljem resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov opravljate naloge v podporo mednarodnemu miru, varnosti in stabilnosti," je ocenila in poudarila, da kljub nevarnemu značaju dela v nekaterih okoljih s svojo vlogo pomagajo pri zmanjševanju napetosti, krepitvi demokratičnih procesov in institucij, da bi ljudje lahko živeli v mirnejšem in varnejšem okolju.

To je še posebej pomembno v svetu, kjer je trenutno več kot 50 konfliktov, je nadaljevala in v luči tega izpostavila nujnost vztrajnih mednarodnih prizadevanj za trajen mir v svetu.

Dodala je, da ji o odličnosti slovenskih vojakov pripovedujejo tudi sogovorniki v tujini. Vsem pa je zaželela varen povratek v domovino.

Na mednarodnih operacijah deluje 292 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Napoteni so na misije v Bosni in Hercegovini, na Kosovu, v Srbiji, Siriji, Italiji, Iraku, Nemčiji, Latviji in na Slovaškem, piše na spletni strani Slovenske vojske.

Aleš Musar
Novice Soprog predsednice republike Musarjeve prvo leto zabeležil več obiskov v tujini in dvakrat gostil partnerski program
Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva: Veliko je pozivov k miru, a tega še ni na obzorju
Nataša Pirc Musar v Frankfurtu
Novice Pirc Musar v novoletni poslanici: Za nami je leto težkih preizkušenj
Ne spreglejte