Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 3. 2017,
15.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Adria Airways pilot stavka

Torek, 21. 3. 2017, 15.25

6 let, 6 mesecev

Piloti Adrie Airways stavkajo. Preverite, kako bo to vplivalo na letalski promet.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Adria Airways | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Piloti Adrie Airways bodo v sredo in četrtek stavkali, a v letalskem prevozniku vsaj za prvi dan stavke odpovedi poletov za zdaj ne načrtujejo. Vse potnike kljub temu pozivajo, naj spremljajo obvestila na spletni strani Adrie Airways.

Kot so spomnili v Adrii, je Sindikat prometnih pilotov Slovenije napovedal stavko za sredo in četrtek od 6. do 22. ure. "Stavka bo vplivala na polete Adrie Airways, vendar si v družbi prizadevajo za čim manj sprememb voznega reda in zagotovitev prevoza vsem potnikom," so zapisali v sporočilu za javnost.

Stavka bo potekala v upravni poslovni stavbi Adrie Airways in pred njo. Po oceni stavkovnega odbora bo stavkalo od 106 do 114 pilotov.

V sredo ni predvidenih odpovedi poletov

Odpovedi poletov za sredo tako ne predvidevajo. Prav tako večjega vpliva na potnike ne predvidevajo v četrtek, "saj bo večina rednih poletov izvedena oziroma bodo potnikom zagotovili spremembo poti".

Vse potnike, ki v teh dneh potujejo z Adrio Airways, pozivajo, naj redno spremljajo aktualne potovalne informacije, ki jih bo družba objavljala na svoji spletni strani www.adria.si. Ob tem bodo tudi stopili v stik z vsemi potniki na prizadetih poletih, ki so ob rezervaciji vozovnice navedli svoje kontaktne podatke. Preostale potnike pozivajo, da pokličejo klicni center Adrie oziroma prodajno mesto, kjer so kupili vozovnico.

Potnikom na prizadetih poletih bodo v skladu z možnostmi ponudili brezplačno spremembo poti, brezplačno spremembo datuma potovanja ali vračilo nepreletenega dela potovanja.

Adria Airways stavka | Foto: Printscreen Zimbio Foto: Printscreen Zimbio

Podrobnejše informacije o spremembah urnikov in kontakti za morebitna vprašanja na spletni strani Adrie Airways.

Še brez dogovora in nove kolektivne pogodbe

Kot dodajajo, sta poslovodstvo Adrie in sindikat pilotov v preteklih mesecih opravila več pogajanj za sklenitev nove kolektivne pogodbe, ki bi začela veljati po izteku veljavnosti prejšnje, vendar še niso sklenili dogovora oziroma nove kolektivne pogodbe.

V družbi obžalujejo, da sindikat vidi stavko kot nujno sredstvo za doseganje ciljev, saj bo ta najbolj prizadela potnike in preostale zaposlene v družbi. V Adrii Airways se potnikom opravičujejo za vse neprijetnosti, ki jih prinaša stavka, in poudarjajo, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da omilijo njene posledice za potnike.

V sredo ni predvidenih odpovedi poletov, v četrtek pa so. | Foto: Bor Slana V sredo ni predvidenih odpovedi poletov, v četrtek pa so. Foto: Bor Slana

Zakaj stavkajo?

"V stavkovnem odboru si bomo do zadnjega prizadevali za sklenitev sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev, da bi bili potniki in poleti Adrie Airways prizadeti v čim manjši meri, vendar ne bomo sprejeli zniževanja plač in drugih pogojev dela za pilote," je v sporočilu še poudaril predsednik sindikata Marjan Majcen.

Sindikat je stavko pilotov v Adrii napovedal 2. marca, o tem pa obvestil tako upravo delodajalca kot tudi ministrstvo za infrastrukturo. Ministrstvo se je na dogajanje odzvalo danes in sporočilo, da je Adria Airways pravna oseba zasebnega prava, katere delavci imajo skladno z zakonom o stavki pravico do organizirane prekinitve dela delavcev za uresničevanje ekonomskih in socialnih pravic ter interesov iz dela.

Stavka je organizirana pri delodajalcu, v podjetju kot samostojnem gospodarskem subjektu, zato ministrstvo za infrastrukturo na to nima vpliva. Na podlagi 16. člena zakona o letalstvu morajo svojo pravico do stavke uresničevati tako, da je zagotovljena varnost zračnega prometa, so zapisali.

Po 1. marcu so se po navedbi sindikata "začele zniževati pravice in pogoji dela pilotov". Sindikat tega ne more sprejeti. | Foto: Klemen Korenjak Po 1. marcu so se po navedbi sindikata "začele zniževati pravice in pogoji dela pilotov". Sindikat tega ne more sprejeti. Foto: Klemen Korenjak

Sindikat ne more sprejeti slabšanja pogojev dela

Stavka v Adrii poteka po tem, ko se je s koncem februarja iztekla zadnja veljavna kolektivna pogodba o plačah in pogojih dela pilotov v Adrii. Nove kolektivne pogodbe sindikat in družba še nista sklenila, zaradi tega so se po 1. marcu pri delodajalcu "začele zniževati pravice in pogoji dela pilotov". Sindikat tega ne more sprejeti.

Tako zahtevajo, naj Adria svojim pilotom do sklenitve novega dogovora zagotovi višino ter obseg pravic in obveznosti iz delovnega razmerja, kot jih je določala zadnja kolektivna pogodba. Sindikat prometnih pilotov Slovenije je sicer stavke pilotov Adrie Airways napovedal za 22. in 23. marec, 27. in 28. april ter 25. in 26. maj.

Ne spreglejte