Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 6. 2016,
12.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

43

Natisni članek

25 let Slovenije proslava NSi Lojze Peterle Stanislav Zore

Sobota, 25. 6. 2016, 12.06

6 let, 7 mesecev

Nadškofa Zoreta in Peterleta ne bo na današnji proslavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

43

Lojze Peterle | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Potem ko je evropski poslanec iz vrst NSi in predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle protestno odpovedal udeležbo na današnji proslavi VSO Za mojo Slovenijo, se je za isti korak odločil tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Evropski poslanec iz vrst NSi in predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle je protestno odpovedal udeležbo na sobotni proslavi VSO Za mojo Slovenijo. Kot so sporočili iz NSi, je predsednik VSO Aleš Hojs koordinacijskemu odboru proslave namreč sporočil, da Peterle ni primeren govorec na proslavi. Neuradno je udeležbo na dogodku odpovedal tudi nadškof Stanislav Zore.

Ko sta predsednica NSi Ljudmila Novak in Peterle v četrtek napovedala, da sodelovanje NSi z SDS, dokler ga vodi Janša, ni več mogoče, je po navedbah NSi prišlo do popolnega razkola znotraj Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). Hojs je tako po navedbah NSi napovedal, da bo imel sam uvodni nagovor, medtem ko bo glavni govorec le predsednik SDS Janez Janša.

Zaradi Hojsovega sporočila je v koordinacijskem odboru nastal razkol, Peterle pa se je odločil, da se sobotne proslave ne bo udeležil, saj se počuti nezaželenega.

Peterle je ob robu petkove slavnostne seje DZ ob dnevu državnosti povedal, da se sobotne proslave ne bo udeležil, ker je bil obveščen, da bosta zgolj dva govornika, med katerimi ne bo njega. "Glede na to nima smisla, da silim na proslavo, na kateri nisem zaželen," je dejal.

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore se ne bo udeležil današnje proslave VSO Za mojo Slovenijo. | Foto: Ana Kovač Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore se ne bo udeležil današnje proslave VSO Za mojo Slovenijo. Foto: Ana Kovač

Ali bo današnjo prireditev bojkotiral tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, smo vprašali na Slovenski škofovski konferenci, a odgovora še nismo prejeli.

So nam pa zanesljivi viri potrdili, da ljubljanskega metropolita danes res ne bo na Trgu republike. Vzrok temu bi lahko bil v tem, da je bila proslava začrtana kot skupno praznovanje pomladnih strank, po zadnjih razprtijah pa ta cilj ni bil uresničen.

Peterle ima polno podporo NSi

"Pri tej odločitvi ima Lojze Peterle polno podporo vodstva NSi na čelu z Ljudmilo Novak, ki je sicer že v četrtek napovedala, da se sobotne proslave ne bo udeležila. Tako Novakova kot Peterle pa se udeležujeta današnje državne proslave," so še sporočili iz NSi.

Dan po osrednji državni počastitvi dneva državnosti in 25. obletnice Slovenije bo na isti lokaciji, torej na Trgu republike, potekala še prireditev Za mojo Slovenijo, ki jo pripravlja istoimenski organizacijski odbor. Organizatorji prireditve so poželi kar nekaj kritik, češ da z ločeno proslavo poglabljajo nesoglasja v političnem prostoru in delijo državljane.

Ne spreglejte