Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
10.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 10.15

8 let

Pet milijonov evrov za slovensko manjšino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Deželna vlada Furlanije-Julijske krajine (FJK) je porazdelila državne finančne prispevke za ustanove slovenske manjšine v Italiji za letošnje leto, ki znašajo slabih pet milijonov evrov.

Deželna vlada Furlanije-Julijske krajine (FJK) je porazdelila državne finančne prispevke za ustanove slovenske manjšine v Italiji za letošnje leto, ki znašajo slabih pet milijonov evrov. Vse ustanove razen Slovenskega stalnega gledališča (SSG) in Družbe za založniške pobude Prae, ki izdaja Primorski dnevnik, so prejele manj denarja kot lani. Kot poroča Primorski dnevnik, je deželna vlada upoštevala "manjkajoči" milijon evrov, ki sta ga italijanska vlada in parlament najprej črtala iz proračuna za letošnje leto, potem pa ga je italijanski premier Silvio Berlusconi 22. februarja letos z odlokom ponovno vključil v postavko. Odlok še ni bil objavljen v italijanskem uradnem listu, kljub temu pa ga je deželna vlada FJK že vknjižila.

Deželna vlada zvišala prispevek za gledališče

Celotna vsota za Slovence znaša 5,06 milijona evrov, FJK pa jih je dejansko porazdelila 4,985 milijona, ker je v svoji blagajni takoj obdržala 75.000 evrov, ki sodijo v sklad za letno odplačevanje dolgov SSG. Finančna razpredelnica obsega tri proračunske sklope: v prvega sodijo informacijske in založniške dejavnosti, v drugega primarne manjšinske organizacije, v tretjega pa kulturna in športna društva ter krožki.

V primerjavi z lani je deželna vlada za skoraj 116.000 evrov zvišala prispevek za SSG, ki bo tako prejel 600.000 evrov, medtem ko jih je lani 484.800. Deželni odbornik za šolstvo in kulturo Roberto Molinaro, ki je tudi predlagal porazdelitev, je pojasnil, da so se tako odločili zaradi hude finančne krize gledališča, ki je bilo lansko jesen na robu prepada.

Nižji prispevki za ostale ustanove

Višji prispevek SSG posledično pomeni zmanjšanje prispevkov za ostale ustanove in organizacije z izjemo družbe Prae, ki so ji v primerjavi z lanskim letom zvišali postavko za 1800 evrov, in sicer s 423.100 na 424.900 evrov. Največje krčenje sta doživeli postavki za krovni organizaciji Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO), ki sta lani prejeli vsaka po 126.350 evrov, letos pa bosta dobili vsaka po sto tisoč evrov.

Tudi za razna društva in krožke, ki delujejo na ozemlju FJK, je predvidenega znatno manj denarja, in sicer so lani dobila 671.800 evrov, letos pa jih bodo 600.000. Preostale ustanove, ki bodo prejele manj denarja kot lani, so založniške zadruge Goriška Mohorjeva, Novi Matajur, Most in Mladika, dalje Založništvo tržaškega tiska, Slovenski raziskovalni inštitut, Narodna in študijska knjižnica, Glasbena matica, Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel, Zveza slovenskih kulturnih društev, Slovenska prosveta, Zveza slovenske katoliške prosvete, Združenje slovenskih športnih društev v Italiji, Kulturni dom iz Gorice, Kulturni center Lojze Bratuž iz Gorice, dijaška domova Srečko Kosovel iz Trsta in Simon Gregorčič iz Gorice in Kinoatelje iz Gorice.

Ne spreglejte