Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 1. 2008,
14.17

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 16. 1. 2008, 14.17

8 let, 4 mesece

Pavček: O nakupu vozil 6X6 se nisem pogovarjal z Ropom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Preiskovalna komisija DZ, ki pregleduje nakupe vojaške opreme, je kot prvo pričo v zvezi z nakupi vozil 6X6 zaslišala predsednika uprave družbe Skupine Viator&Vektor Zdenka Pavčka.

Pavček je izjavil, da se glede nakupa ni nikoli pogovarjal z nekdanjim premierom Antonom Ropom, ki bo kot priča pred komisijo nastopil v četrtek. Pavček: Posel za Sistemsko tehniko ni bil ekonomsko donosen Pavček je uvodoma pojasnil, da posel za Sistemsko tehniko ni bil ekonomsko donosen. Za Sistemsko tehniko, ki sicer posluje pozitivno, bi posel po njegovih besedah postal donosen, če bi dobili tudi javni razpis za dobavo 8X8, kar je bila tudi vizija podjetja. Ob tem je Pavček poudaril, da Viator&Vektor že vse od osamosvojitve sodeluje z obrambnim ministrstvom pri nabavi, prenovi in vzdrževanju vojaških vozil. Predsednika komisije je zanimalo kadrovanje v podjetju Viator&Vektor Predsednika komisije Zvonka Černača je zanimalo kadrovanje v podjetju Viator&Vektor, saj je po njegovem mnenju podjetje v preteklosti zaposlovalo kadre iz LDS in ZLSD oz. sedanje SD. "Zanima nas profesionalnost, ne pa politična usmerjenost," je odgovoril Pavček in dodal, da je bil in še je v podjetju zaposlen tudi visok funkcionar največje vladne stranke SDS. Pavček v tem ne vidi nobenih težav. V Viator&Vektor so po njegovih besedah verjetno zaposleni iz vseh političnih opcij, saj politična barva zanje ni pomembna.

Podjetje Sistemska tehnika posluje ustrezno

Komisija je po besedah Černača ugotovila, da podjetje Sistemska tehnika posluje ustrezno. Niti v preteklosti niti v sedanjosti ni obstoj podjetja povezan s sodelovanjem z vojsko. Kot je povedal Pavček, namreč 85 odstotkov programov temelji na civilni sferi in le 15 odstotkov na povezavi z vojsko.

Juri bi na sejo povabil tudi predsednika Janšo Na drugi strani pa je podpredsednik komisije Aurelio Juri, ki prihaja iz opozicijske SD, ocenil, da današnje pričanje ni "utemeljilo nobenega suma, da bi bil posel 6x6 kakorkoli politično dogovorjen". Juri bi si sicer želel, da bi komisija na sejo povabila tudi predsednika vlade Janeza Janšo, ki je bil takrat, ko se je ta zgodba začela, minister za obrambo". Povabil pa bi tudi druge obrambne ministre.

Pred komisijo bi moral danes nastopiti tudi nekdanji državni sekretar na obrambnem ministrstvu Iztok Podbregar, vendar je bil v tujini, zato bo komisija Podbregarja zaslišala prihodnjo sredo.

Ne spreglejte