Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 8. 2017,
18.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

1

Natisni članek

tujci v Sloveniji Madžarska psi Budimpešta

Sobota, 19. 8. 2017, 18.06

6 let, 6 mesecev

Tujka v Sloveniji

"Pasji svet je enak – na Madžarskem ali v Sloveniji"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

1

Csilla Pettko | Foto osebni arhiv

Foto: osebni arhiv

Csilla Pettko se je iz Madžarske v Slovenijo preselila pred enim letom in v Ljubljani takoj odprla salon za nego malih živali, kot ga je imela že v Budimpešti. Ker svoje življenje posveča psom, zanjo prehod ni bil težaven. "Pasji svet je povsod enak," pravi.

Pasji svet je Csilli odprl tudi vrata v Slovenijo. S fantom Slovencem sta se namreč spoznala na eni od številnih pasjih razstav, ki jih Csilla s svojimi psi obiskuje tedensko. Po dveh letih in pol ločenega življenja in obiskov na Madžarskem oziroma v Sloveniji sta se odločila, da se Csilla preseli v Ljubljano.

Mama navdušena nad Slovenijo, oče bi hčerko raje videl doma

Pred selitvijo je bila v Sloveniji večkrat, zato ni bilo pretežko. "Rekla sem si, pa poskusimo! V pasjem svetu je lahko, povsod je enako." Hudo pa je bilo za njene starše, saj je pred selitvijo živela z njimi.

Težko je bilo zlasti za očeta. Pojasnila mu je, da je tudi on mamo pripeljal iz Poljske, zato mora razumeti. "Mama se boljše kot na Madžarskem počuti na Poljskem ali celo v Sloveniji. Že iščemo stanovanje zanjo, da se bo lahko preselila. V slovenščini veliko razume."

Csillina najljubša pasma so veliki in miniaturni šnavcerji. Z velikim šnavcerjem sta bila celo svetovna prvaka. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Csillina najljubša pasma so veliki in miniaturni šnavcerji. Z velikim šnavcerjem sta bila celo svetovna prvaka. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Ljubljana je mirnejša kot Budimpešta

Csilli je v Sloveniji všeč, ker je lahko zunaj s svojimi psi, ki jih ima šest, njen fant pa pet. Živijo seveda v hiši z vrtom, da imajo ljubljenčki dovolj prostora. Ljubljano ima raje kot Budimpešto, kjer je vse veliko, tu pa je mirneje, pravi.

Ker ima mamo Poljakinjo in je leto in pol živela na Poljskem, da bi se dobro naučila jezika, tudi slovenščino precej dobro razume. Ni pa se je učila na tečaju. "Vsi govorijo angleško, tako da je lažje." Preden se je preselila, jo je skrbelo, kako bo z jezikom, a zdaj vidi, da kar gre. Tudi s strankami, ki ne govorijo angleško, se zaradi znanja poljskega jezika lahko sporazume.

S psi že od mladih nog

Njena ljubezen do psov je zrastla v družini. Njen oče je predsednik madžarske kinološke zveze in sodnik. Najprej se je posvečal dobermanom, po Csillinem rojstvu pa je prešel na šnavcerje, ki so prerasli v Csillino največjo ljubezen. Z vzrejo psov se ukvarja tudi mama. "Rojena sem v tem," pravi Csilla.

Salon v Budimpešti, zdaj pa v Ljubljani

Že teden dni po selitvi v Slovenijo je odprla salon za male živali. Ni želela sedeti doma in se dolgočasiti. Izkušenj s tem delom je imela veliko, saj je imela velik salon že v Budimpešti, s slovensko birokracijo pa ji je pomagal fant. A šlo je gladko, vse dokumente je uredila v enem dnevu. Pravi, da je bilo lažje kot na Madžarskem.

Ker vse od začetka sodeluje s podjetjem Mr. Pet, je bilo lažje. Po enem letu ima že precej strank. Ponudili so ji tudi že širitev salona v Kranj, ampak meni, da še ni pravi čas, najprej se želi osredotočiti na Ljubljano.

Ljubezen do psov je podedovala od staršev. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Ljubezen do psov je podedovala od staršev. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Zmag ne manjka

Skoraj vsak konec tedna potuje na pasje razstave, vsakič v drugo državo. Po njenem salonu visijo medalje, ki jih je prejela s svojimi psi. Z velikim šnavcerjem je bila med mnogimi drugimi odličnimi uvrstitvami tudi svetovna prvakinja. "Zelo sem ponosna nanj in nase, ker sem ga vzredila." Mnoge nagrade prejemajo tudi njen fant in njegovi psi, ki jih vzreja tudi Csilla.

"V Sloveniji sem edina, ki se ukvarja s trimanjem. Ponavadi morajo lastniki iti po te storitve na Hrvaško ali na Dunaj." Sprejema tudi velike pse in mačke, zato ni vedno lahko. Včasih je treba zelo velike pse dvigati in spuščati, je kar težko, prizna Madžarka, ki svoje delo sicer nadvse obožuje.

Slovenci bolj prijazni do psov kot Madžari

Ljudje v Sloveniji so ji zelo všeč, še bolj kot na Madžarskem, pravi. "Tu so ljudje bolj prijazni do živali. Na Madžarskem psov ne moreš vzeti s seboj na primer v restavracije, tukaj pa jih lahko vzameš skoraj povsod."

V Sloveniji ima najraje Bled, kamor se gre lahko sprehajat s psi. Kakšnega posebnega hobija nima, saj ima fizičnih naporov že pri delu dovolj, ko dviguje težke pse. Na Madžarskem je poleg psov imela tudi konja, a ga ni želela seliti v Slovenijo, zato ga je prodala.

Slovenska glasba zveni bolj kantri

Zanimivo razliko med Slovenijo in Madžarsko je Csilla opazila pri glasbi na radiu: "Na Madžarskem je več elektronske glasbe, tu pa vse zveni bolj kantri."

Csilla za zdaj ne razmišlja o selitvi kamorkoli drugam. Tu se je ustalila, pri delu ji gre dobro, tu je srečna, trdi Madžarka.

Ste se kdaj vprašali, kako se godi tujcem v Sloveniji? V rubriki Tujci v Sloveniji vsako soboto predstavljamo nekoga, ki ga je življenje pripeljalo v našo državo, da nam pove, kako se tu znajde, ali smo Slovenci odprti do prišlekov, čemu se je na začetku najbolj smejal, ali mu je Slovenija všeč, kakšna je država, iz katere prihaja.

Imate tudi vi ženo, soseda, sodelavko, znanca, ki prihaja iz tujine? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na urska.makovec@tsmedia.si.
Ne spreglejte