Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 7. 2019,
12.41

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Evropska komisija Janez Lenarčič

Petek, 19. 7. 2019, 12.41

4 leta, 9 mesecev

Parlamentarni odbor EU o kandidaturi Lenarčiča prihodnji četrtek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Janez Lenarčič | Foto STA

Foto: STA

Kandidat za evropskega komisarja Janez Lenarčič se bo prihodnji četrtek predstavil pred parlamentarnim odborom za zadeve EU. Kandidaturo je vlada potrdila v četrtek po viharju v koaliciji, medtem ko je bilo iz opozicije slišati različna, tudi pozitivna mnenja. Zato je na odboru, ki bo o kandidatu sprejel le mnenje, pričakovati zanimivo razpravo.

Mnenje parlamentarnega odbora za zadeve EU za vlado ni zavezujoče. Premier Marjan Šarec sicer že ob sredini predstavitvi svojega predloga ni izključil možnosti, da bi kandidat zaradi sestave odbora dobil negativno mnenje, a je obenem menil, da lahko Slovenija postopek zaključi v danih rokih.

Zaradi postopka izbire v zadnjih dneh napeto v vladi

V koaliciji je bilo zaradi Lenarčičeve kandidature in postopka izbire v zadnjih dneh napeto, saj so partnerji Šarcu očitali enostransko odločitev, ne da bi se o kandidaturi pogovoril z njimi. Šarca so tako opomnili tudi na potrebno spoštovanje koalicijskih partnerjev. Po dopoldanskih sestankih so nazadnje - nekateri s stisnjenimi zobmi - Lenarčiča na četrtkovi seji vlade potrdili s 13 glasovi za in tremi proti. Nasprotovali so mu ministri iz vrst SD, kar so tudi predhodno napovedali.

Marjan Šarec
Novice SD osamljena v komisarski sagi: ministri podprli Šarčev predlog #video

Na novinarsko vprašanje, kako bodo v SD ravnali v prihodnje, tudi na odboru v DZ, je ministrica iz vrst SD Andreja Katič v četrtek odgovorila, da je do takrat še nekaj časa in je zaenkrat prehitro reči, kaj se bo zgodilo v prihodnosti.

Lenarčič, sedanji veleposlanik pri EU, je po navedbah vlade izkušen kandidat z dolgoletnimi vrhunskimi referencami s področja mednarodnih in evropskih zadev, ki izpolnjuje vsa zahtevana merila. Podobno je svojo odločitev zanj opredelil tudi premier Šarec.

Janez Lenarčič
Novice Zakaj drugi v Bruselj pošiljajo politične prvoligaše, Slovenija pa spet ne? #analiza

Prvak SDS Janez Janša je na Twitterju odločitev premierja označil za dvojni strel v koleno. Lenarčič je po Janševi oceni sposoben tehnokrat z izkušnjami, ki bi jih Šarec potreboval doma ob vodenju EU, medtem ko je v uniji brez teže. Predsednik NSi Matej Tonin pa je menil, da je Lenarčič v danih okoliščinah dobra izbira in mu težko očitajo pomanjkljivo strokovno usposobljenost.

Če bo predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen Lenarčiča sprejela v svojo ekipo, bo moral konec septembra ali v začetku oktobra prestati še zaslišanje v Evropskem parlamentu.

Ne spreglejte