Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
1. 12. 2016,
4.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

HIV aids

Četrtek, 1. 12. 2016, 4.12

6 let, 6 mesecev

Paradoks: učinkovito zdravljenje aidsa je prineslo tudi negativne posledice

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Aids. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Enako kot v vsem razvitem svetu se tudi pri nas povečuje število na novo okuženih s HIV – zlasti v skupini moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. V Sloveniji v tej skupini ostaja delež okuženih po razpoložljivih ocenah za zdaj še pod petimi odstotki, ob dnevu boja proti aidsu pojasnjujejo v UKC Ljubljana.

V zadnjih desetih letih, od 2006 do 2015, je bilo v Sloveniji prijavljenih skupaj 442 primerov novih diagnoz okužbe s HIV. Letno število prijavljenih primerov se je gibalo od 33 v letu 2006 do 55 v letu 2011. V letošnjem letu pa so opazili izrazit porast števila novoodkritih okuženih v primerjavi s predhodnimi leti.

Do konca septembra je bilo prijavljenih že 54 novih primerov okužbe z virusom HIV. Razlogi za to so, kot pravijo v UKC Ljubljana, da povečano število novih okužb v zadnjih letih z zamikom beležijo letos in da je obseg testiranj povečan.

 

Infografika: Gregor Jamnik

"V vsaki družbi pomenijo moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, vsaj pet odstotkov moškega prebivalstva. Gre za zelo heterogeno populacijo. Znotraj te je za nekatere od njih značilno spolno vedenje, ki vključuje relativno veliko število priložnostnih spolnih partnerjev in spolne odnose brez uporabe kondoma," pravijo v UKC. 

Aids je bil sinonim za smrt

Stopnja tveganja je po njihovih besedah skupek obeh omenjenih ključnih dejavnikov in te osebe so zato bolj izpostavljene okužbi. Pogosto se napačno in stereotipno ustvarja negativna podoba vseh moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, kar povzroča stigmatizacijo istospolne usmerjenosti, poudarjajo. 

Opozarjajo še na svojevrsten paradoks, saj je predvsem zaradi učinkovitega zdravljenja popustil strah, ki je psihološki temelj preventive okužbe s HIV in tudi drugih spolno prenosljivih okužb. Svoje je naredila še zamenjava generacij, saj današnje generacije osebno niso doživele smrtnega strahu pred aidsom, ki je bil nekoč sinonim za smrt, dodajajo.

Z virusom HIV je v letu 2015 na svetovni ravni živelo skoraj dva milijona mladostnikov.  | Foto: Thinkstock Z virusom HIV je v letu 2015 na svetovni ravni živelo skoraj dva milijona mladostnikov. Foto: Thinkstock

Unicef: Storiti moramo več

Število novih okužb z virusom HIV med mladostniki bi lahko v svetu do leta 2030 naraslo z 250 tisoč na leto na skoraj 400 tisoč novih okužb na leto, opozarja najnovejše Unicefovo poročilo.

"Na svetovni ravni je bil narejen velik napredek pri prizadevanjih za izkoreninjenje aidsa, a boj še zdaleč ni končan – posebej ne za otroke in mladostnike," pravi Unicefov izvršni direktor Anthony Lake. "Če želimo izkoreniniti aids, moramo tej problematiki vrniti izgubljeno pozornost, ki si jo zasluži, in povečati prizadevanja, da dosežemo vsakega otroka in vsakega mladostnika."

Aids ostaja vodilni razlog smrti med mladostniki. Lani je zaradi aidsa umrlo 41 tisoč mladostnikov med 10. in 19. letom starosti. Z virusom HIV je v letu 2015 na svetovni ravni živelo skoraj dva milijona mladostnikov. V podsaharski Afriki, regiji, ki jo je virus HIV najbolj prizadel, so dekleta trije od štirih mladostnikov, starih od 15 do 19 let, ki so na novo okuženi z virusom HIV.

Ne spreglejte