Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2010,
13.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 13.19

8 let

Pahor: Slovenija nima servilne zunanje politike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
S tem se je premier Pahor odzval na očitke ob depeši, ki jo je razkril WikiLeaks in po kateri naj bi Slovenija ponujala sprejetje zapornika iz Guantanama v zameno za srečanje med Pahorjem in Obamo.

Kot je pojasnil na novinarski konferenci, ima Slovenija zunanjo politiko, ki jo kot članica EU in zveze Nato usklajuje s partnerji in zavezniki, vendar nikoli ne deluje servilno "niti do partnerjev in zaveznikov niti do tistih, ki to niso". Po Pahorjevih besedah Slovenija partnerstvo in prijateljstvo izkorišča tudi za to, da pove svoje mnenje, zaradi česar jo države cenijo. "Slovenci, verjemite v dobro zunanjo politiko" Pahor je tudi zatrdil, da ima slovenska vlada vajeti zunanje politike trdno v svojih rokah, ni servilna in si prizadeva za prijatelje. Slovence je še prosil, naj verjamejo, da ima Slovenija dobro zunanjo politiko, če že verjamejo, da ima slabo notranjo politiko. Kot primer neservilnosti je navedel odločitev o odprtju iranskega veleposlaništva v Ljubljani, kar so nekatere države Sloveniji odsvetovale. Bilo bi ga sram, če bi komu predlagal tako kupčijo Ponovil je še, da ni in nikoli ne bo povezoval morebitne odločitve Slovenije, da sprejme enega od zapornikov iz Guantanama, s srečanjem z Obamo v Beli hiši. "Bilo bi me sram, če bi komurkoli jaz ali moji sodelavci rekli, da bomo sprejeli enega od zapornikov, če nas bodo sprejeli v Belo hišo." Pojasnil je, da bi to pomenilo nesamozavestno zunanjo politiko in "mi nimamo nesamozavestne zunanje politike". "Imamo samozavestno zunanjo politiko," je zatrdil.

Pahor: Pooblastil nisem prekoračil Omenjena depeša tudi navaja, da je Pahor v pogovoru z vršilcem dolžnosti ameriškega veleposlanika v Ljubljani Bradleyjem Fredenom konec lanskega leta obravnaval tudi sodelovanje ameriškega podjetja Westinghouse pri načrtovani gradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem. Premier je danes zagotovil, da ni prekoračil pooblastil.

"V moji pisarni se nikoli ni sklenil noben posel" Poudaril je še, da si Slovenija želi več tujih investicij in da če je v pogovoru omenil posamezne države, to ne pomeni, da so se karkoli dogovorili, temveč je sogovornikom le ponudil priložnost, da si pogledajo, kakšne so možnosti. "V tem ni nič nezakonitega," je dejal. "V moji pisarni se nikoli ni sklenil noben posel," je večkrat poudaril in dodal, da so v Sloveniji za to druge institucije.

Na vprašanje, zakaj je sam iskal kontakt z odpravnikom poslov, je odgovoril, da ni obiskal le veleposlaništva ZDA, temveč tudi druga veleposlaništva. Zatrdil je, da s tem ni želel pokazati servilnosti, ampak željo po prijateljskih odnosih. "Slovenija na mojo žalost še ni sprejela odločitve o gradnji drugega bloka," je še poudaril in zatrdil, da bodo vsi postopki v zvezi s tem transparentni.

Pahor je še menil, da je Freden med pogovorom z njim dobil napačen vtis, sicer pa poudaril, da bodo besede in zapise komentirali ameriški diplomati.

Ameriško veleposlaništvo: Kupčij ni bilo Veleposlanik ZDA v Sloveniji Joseph Mussomeli je ponovil, da glede morebitnega sodelovanja Slovenije in ZDA pri sprejemanju zapornikov iz Guantanama ni bilo "nobenega povezovanja, nobenega kupčevanja in nobenega quid pro quo". Kot je še opozoril, si lahko tudi najbolj pozorni soudeleženci nekega pogovora tega različno interpretirajo.

"Vaš premier je časten in iskren človek" Poleg tega je Mussomeli - na podlagi lastne izkušnje z razkritimi diplomatskimi depešami v preteklosti - ocenil, da so tovrstni razkriti dokumenti včasih popravljeni in spremenjeni, tako da ne prikazujejo realnosti. "Vaš premier je časten in iskren človek. V njegovih nedavnih izjavah ni ničesar, čemur bi oporekali," je v sporočilu, ki so ga poslali iz veleposlaništva ZDA v Ljubljani, še poudaril veleposlanik.

Kot je opozoril, morajo ljudje razumeti, da je tako napačno kot tudi nepošteno preuranjeno soditi o slovensko-ameriških odnosih, zgolj na podlagi nekaj posameznih depeš, ki jih je mogoče že zato, ker so iztrgane iz neke celote, napačno interpretirati.

Gre zgolj za napačno sklepanje? WikiLeaksova razkritja so rodila številne domneve in ugibanja po vsem svetu, a ti dokumenti po zatrjevanju Mussomelija nikakor ne odražajo "celotne slike ali točne predstave globine in kompleksnosti našega odnosa". Gre namreč za "osamljene posnetke", zato je "napačno in nevarno" na njihovi osnovi prenagljeno sklepati. "Predstavljajte si, da ustavite film na neki naključni točki in skušate nato na osnovi tega enega posnetka analizirati celoten film. To je nemogoče," je svoje trditve ponazoril veleposlanik.

Pahorja podprl tudi Žbogar V bran premieru je stopil tudi zunanji minister Samuel Žbogar, ki se ne strinja z ocenami, da je bil Pahorjev pogovor na ameriškem veleposlaništvu neprimeren. Kot je namreč poudaril, pri pogovoru ni šlo za izsiljevanje ali pogojevanje.

Prizadevanja za obisk premiera v Beli hiši, ki tako kot vedno tečejo na zunanjem ministrstvu, in vprašanje morebitnega sprejetja ujetnika iz Guantanama "sta dva ločena procesa", je zatrdil Žbogar. "To sta dva procesa, ki tečeta vzporedno. Upamo, da se bosta oba končala, ni pa nujno."

Ne spreglejte