Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 4. 2011,
16.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kriza

Sreda, 20. 4. 2011, 16.43

8 let

Pahor: Slovenija ni v politični, ampak v koalicijski krizi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik SD Borut Pahor je po sestanku stranke dejal, da ne vidi razlogov za svoj odstop, saj ima odgovornost za stabilnost države.

Zdaj Slovenija po njegovem mnenju ni v politični, ampak v koalicijski krizi, iz katere se lahko izvleče. Vodja poslanske skupine Dušan Kumer pa je dejal, da bodo "ostali pokončna stranka do 6. junija".

Pahor odločno za reformno politiko Tudi Pahor je poudaril, da se bodo do 6. junija "osredotočili na najbolj pomemben referendum". Kot je dejal, je stranka SD največja in enotna ter faktor stabilnosti v državi. Vsi ostali, ki imajo druge namene, pa jih imajo pravico uveljavljati, meni Pahor. SD pa mora skrbeti, da bodo njihovi volivci upravičeno zadovoljni z njihovim delom. To pa je po njegovih besedah reformna politika.

Pahor: Imam odgovornost za stabilnost države O pozivu Gregorja Golobiča, da premier odstopi, je Pahor povedal, da za to ne vidi razlogov in da ima kot predsednik vlade posebno odgovornost za stabilnost države. V tem trenutku Slovenija ni v politični krizi, ampak v koalicijski krizi, meni Pahor. Ljudje po njegovem mnenju "ne razumejo te razlike, vendar je zelo pomembna".

"Usoda pokojninske reforme pomembna za državo" Zdaj se lahko iz koalicijske krize, kot pravi Pahor, še vedno lahko izvlečejo. "Če pa bo referendum uspel, lahko z rekonstrukcijo vlade pripeljemo Slovenijo z reformno politiko do konca mandata", je dejal. V tem trenutku je po njegovem mnenju pomembno ohraniti mirne živce, sprejeti preudarne odločitve, ostati zvest reformam in vedeti, "da je usoda pokojninske reforma pomembna, ne za usodo te vlade, ampak države", je še dodal.

Kumer: Ostajamo pokončna reformna stranka Kumer pa je povedal, da so se na sestanku stranke dogovorili, da bodo v imenu odgovornosti do državljank in državljanov ostali pokončna reformna stranka do 6. junija, ko bo referendum o pokojninski reformi. Do takrat kot stranka ne bodo sodelovali pri nekaterih političnih idejah spreminjanja političnega zemljevida. "Po 6. juniju pa bo vse drugače," meni Kumer. Takrat bodo na razpolago za druge ideje, izid referenduma pa bo pokazal, za katero idejo so, je dejal. Ob tem pa je še poudaril, da vsi v SD podpirajo predsednika stranke Pahorja.

Lukšič za soglasje glede pokojninske reforme Šolski minister in član stranke Igor Lukšič je po sestanku dejal, da je ta vlada sprejela potrebne ukrepe in reforme za izhod iz krize. Za pokojninsko reformo pa je po njegovem mnenju potrebno doseči soglasje.

O možnosti povezave z SDS glede na izid referenduma, pa je dejal, da je treba ta mandat speljati tako, kot je bil postavljen. Tisti, ki se bodo odločili, da gredo iz vlade, bodo ravnali izrazito neodgovorno, meni.

Lukšič za spremembo glede referendumov Lukšič je tudi poudaril, da je politični sistem slabo postavljen in da je nemogoče, "da se referendume vključuje v zakonodajni postopek". To je po njegovem potrebno spremeniti v ustavi, ob tem pa okrepiti izvršno vejo oblasti.

Kresal: Boriti se je potrebno do konca Predsednica LDS Katarina Kresal je tudi ob obisku Maribora poudarila, da še vedno vztraja na stališču, da se je potrebno boriti do konca.

"Vsi samo še bežijo" "Nekoliko sem začudena nad stanjem slovenske politike, ko vsi samo še bežijo, nihče pa se več ni pripravljen boriti. V LDS se bomo borili za tisto, v kar verjamemo, za ideje, za katere smo delali zadnji dve leti. Pokojninska reforma je gotovo tak projekt," je povedala Kresalova.

"Če pa se izkaže, da nam ljudi ne uspe prepričati, potem ni več dileme in zadržkov," je še dodala Kresalova, "potem se bo potrebno umakniti ter dati prostor drugemu, da opravi delo namesto nas".

Kresalova sicer ne izključuje predčasnih volitev Pri tem ne izključuje niti predčasnih volitev ali iskanja novega mandatarja, spominja pa, da so vsi ti postopki zelo zahtevni, pogoj za spremembe pa je, da se zanje odločijo vsi, predvsem pa tudi najmočnejša koalicijska stranka.

Zalar: S sedanjo ureditvijo omogočena stabilna vlada V zvezi s predlogi o morebitnih hitrih ustavnih spremembah, ki bi omogočile predčasne volitve, pa je podpredsednik LDS in pravosodni minister Aleš Zalar dejal, da so predčasne volitve v Sloveniji mogoče tudi ob sedanji ureditvi, ki jo je Slovenija po njegovem mnenju dobila dobila prav zato, da bi imela stabilno vlado.

Biščak: V Zares za zdaj ne razmišljamo o izstopu iz koalicije V Zaresu po besedah generalnega sekretarja stranke Bogdana Biščka za zdaj ni nobenih razmišljanj o izstopu iz koalicije. "Vsaj do petka ne razmišljamo o ničemer. V petek, ko pričakujemo odgovor preostalih koalicijskih partneric na predlog Gregorja Golobiča, pa bomo razmišljali, kako naprej," je dejal.

V Pahorjevem kabinetu so sicer povedali, da zaenkrat ni sklican noben sestanek prvakov treh koalicijskih strank, na katerem bi bilo govora o tem. Prav tako še vedno ni sklican sestanek predsednikov vseh parlamentarnih strank, ki je že nekaj časa napovedan in na katerem bi se stranke uskladile predvsem glede vprašanj o Hrvaški.

Ne spreglejte