Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 6. 2021,
13.43

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

13

Natisni članek

spominska slovesnost Žale Slovenska akademija znanosti in umetnosti izjava sprava Borut Pahor

Torek, 15. 6. 2021, 13.43

2 leti, 10 mesecev

Pahor posvojil izjavo SAZU o spravi, ker nagovarja na najbolj prepričljiv način #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

13

Pahor žale | Foto STA/Danijel Novakovič

Foto: STA/Danijel Novakovič

V parku pod Lipo sprave so tudi letos zaznamovali dan krivde, odpuščanja in sprave. Predsednik republike Borut Pahor je v govoru spomnil na dolgoletna prizadevanja za popravo krivic. V letos sprejeti izjavi Slovenske akademije znanosti in umetnosti pa je prepoznal dokument, ki doslej najbolj prepričljivo nagovarja javnost k spravi, zato jo je ob tej priložnosti tudi slovesno posvojil.

Borut Pahor je v nagovoru v spominskem parku na ljubljanskih Žalah spomnil, da je bil ravno na današnji dan pred tridesetimi leti pod Lipo sprave prebran predlog deklaracije o narodni spravi. Zato so ta dan razglasili za dan krivde, odpuščanja in sprave. V tridesetih letih je bilo storjeno marsikaj, da bi se krivice popravile in bi bila "v kolektivno zavest priklicana jasnejša zgodovinska resnica".

Bilo je tudi več poskusov, da bi se sprava ubesedila v neki izjavi, ki bi jo sprejela referenčna institucija. Tukaj si lahko preberete izjavo o slovenski spravi, ki jo je nazadnje sprejela Slovenska akademija znanosti in umetnosti letos februarja. 

Po oceni Boruta Pahorja gre za najbolj temeljit dokument, ki je bil sprejet na ravni ugledne institucije in ki slovensko javnost k spravi nagovarja "na doslej najbolj prepričljiv način".

K branju izjave in k posvojitvi, če se z njo strinjajo, je ob tej priložnosti Borut Pahor pozval tudi druge, ki razmišljajo podobno. Spomnil je na polemične odmeve na to izjavo, vendarle pa meni, da je po več desetletjih poskusov nastal dokument, primeren za to, da o posvojitvi razmišlja tudi širša javnost. (Avtor: STA/Danijel Novakovič) | Foto: K branju izjave in k posvojitvi, če se z njo strinjajo, je ob tej priložnosti Borut Pahor pozval tudi druge, ki razmišljajo podobno. Spomnil je na polemične odmeve na to izjavo, vendarle pa meni, da je po več desetletjih poskusov nastal dokument, primeren za to, da o posvojitvi razmišlja tudi širša javnost. (Avtor: STA/Danijel Novakovič)

V njenem zaključku poziva slovensko javnost, "zlasti njen politični del in vse dejavnike javnega življenja, da se pridruži tej izjavi, jo posvoji in deluje v skladu z njo v skrbi za našo skupno prihodnost". V skladu s tem se je Pahor kot predsednik republike in kot državljan danes pridružil tej izjavi. "Tukaj, pred Lipo sprave, jo bom slovesno posvojil," je dejal.

Nujno je soglasje o temeljnih vrednotah 

Slovenska akademija znanosti in umetnosti, ki jo je izdala ob 30-letnici samostojne slovenske države, med drugim ocenjuje, da moramo Slovenci doseči soglasje o temeljnih vrednotah, na katerih temelji narodna skupnost. Ne bi smelo biti sporno, da je bil upor proti okupatorju upravičen, oborožena kolaboracija z okupatorjem pa ne. Obenem menijo, da polastitev NOB s strani komunistične partije in revolucionarni teror nista bila upravičena, odpor proti temu pa je bil.

Na slovesnosti je ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore opravil molitev za vse, ki so se trudili za samostojno državo in ki so zanjo darovali svoje življenje, pa tudi za vse, ki so umrli, "ker je brat dvignil roko nad brata". (Avtor: STA/Danijel Novakovič) | Foto: Na slovesnosti je ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore opravil molitev za vse, ki so se trudili za samostojno državo in ki so zanjo darovali svoje življenje, pa tudi za vse, ki so umrli, "ker je brat dvignil roko nad brata". (Avtor: STA/Danijel Novakovič)

Zbrane je nagovoril tudi teolog Janez Juhant. Ob 30-letnici samostojne države je pozval k še močnejšemu medsebojnemu spoštovanju ter h krepitvi zavesti resnice in pravičnosti. "Smo pravna in demokratična država. Ni ne levih, ne desnih rabljev, ne žrtev, smo samo občutljiva, spoštovanja in ljubezni potrebna bitja," je poudaril.

Fotogalerija
1 / 7
Peter Štih
Izjava o narodni spravi: SŠK in zveza borcev na nasprotnih bregovih
Ne spreglejte