Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 12. 2016,
17.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Borut Pahor

Ponedeljek, 12. 12. 2016, 17.25

6 let, 6 mesecev

Pahor ob obisku Vujanovića o Črni gori kot pozitivnem vzoru v regiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Borut Pahor in Filip Vujanović | Foto STA

Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor je ob uradnem obisku črnogorskega kolega Filipa Vujanovića izpostavil Črno goro kot pozitiven vzor države na Zahodnem Balkanu tako glede širitve Evropske unije kot zveze Nato.

Uspešnost Črne gore v tem procesu je po oceni Pahorja "dobra za Črno goro, pa tudi za Slovenijo, EU in Nato", uspešna izpeljava obeh procesov pa bi odpravila dvome glede uspešnosti in koristnosti širitve. "Želimo si, da bi Črno goro čim prej sprejeli v EU in Nato, ker to pomeni, da obstaja upanje za širitev EU in Nata," je dejal.

Pahor je spomnil, da ima Črna gora pri približevanju EU in Nato trdno podporo Slovenije, za kar se je Vujanović na novinarski konferenci zahvalil ter izrazil pričakovanje, da se bo to sodelovanje oziroma pomoč tudi na ekspertni ravni nadaljevala. | Foto: Bobo Pahor je spomnil, da ima Črna gora pri približevanju EU in Nato trdno podporo Slovenije, za kar se je Vujanović na novinarski konferenci zahvalil ter izrazil pričakovanje, da se bo to sodelovanje oziroma pomoč tudi na ekspertni ravni nadaljevala. Foto: Bobo Pri vključevanju v zvezo Nato je Črna gora praktično tik pred ciljem. Povabilo za začetek pristopnih pogovorov k Natu je dobila decembra lani, 19. maja letos pa je bil podpisan protokol o njenem pristopu k Severnoatlantski pogodbi. Veljati bo začel, ko bo listine o ratifikaciji protokola vladi ZDA posredovalo vseh 28 držav članic Nata. Slovenski državni zbor ga je z veliko večino med prvimi državami ratificiral junija.

Črna gora je za članstvo v EU zaprosila konec leta 2008, konec leta 2010 je dobila status kandidatke, pogajanja pa so se začela junija 2012. Do zdaj je bilo odprtih 24 od 35 pogajalskih poglavij, dve pa sta že začasno zaprti.

Pahor je črnogorskega predsednika danes sprejel z vojaškimi častmi, nato pa sta ob spomeniku črnogorskemu vladarju in pesniku Petru II. Petroviću Njegošu odkrila klop prijateljstva. | Foto: Bobo Pahor je črnogorskega predsednika danes sprejel z vojaškimi častmi, nato pa sta ob spomeniku črnogorskemu vladarju in pesniku Petru II. Petroviću Njegošu odkrila klop prijateljstva. Foto: Bobo

Črna gora spada med najpomembnejše partnerje slovenskega razvojnega sodelovanja. Slovenija ji je v zadnjih letih za razvojne projekte in programe namenila že več kot deset milijonov evrov.

Dvostranske odnose med državama sta predsednika označila kot odlične, brez odprtih vprašanj. Glede gospodarskih sta ocenila, da so se izboljšali v odnosu na čas gospodarske krize v Sloveniji, tako da je lani trgovinska menjava znašala okoli 90 milijonov evrov. | Foto: Bobo Dvostranske odnose med državama sta predsednika označila kot odlične, brez odprtih vprašanj. Glede gospodarskih sta ocenila, da so se izboljšali v odnosu na čas gospodarske krize v Sloveniji, tako da je lani trgovinska menjava znašala okoli 90 milijonov evrov. Foto: Bobo

Predsednika sta se strinjala tudi glede pomena procesa Brdo – Brioni za Zahodni Balkan in EU. Vujanović se je pri tem Pahorju osebno zahvalil kot enemu – ob Hrvaški – od utemeljiteljev tega procesa.

Borut Pahor in Filip Vujanović | Foto: Bobo Foto: Bobo Proces Brdo – Brioni je označil kot "izjemno pomembno pobudo", ki jo doživljajo kot "močno povezavo držav Zahodnega Balkana prek članic unije Slovenije in Hrvaške z Evropsko unijo" ter kot "pomemben razlog, da se EU močneje osredotoči na Zahodni Balkan" s ciljem boljše infrastrukturne povezanosti držav regije in boljše izkoriščenosti njihovih virov. Prihodnji vrh procesa bo v Skopju.

Vujanović se je na uradnem obisku srečal tudi s premierjem Mirom Cerarjem. Strinjala sta se, da imata državi zelo dobre odnose brez odprtih političnih vprašanj. Premier Cerar je poudaril, da bo Slovenija še naprej aktivna podpornica približevanju Črne gore evroatlantskim povezavam in da ji bo pri tem zagotavljala svojo strokovno podporo. Strinjala sta se, da je evropska perspektiva Zahodnega Balkana pomembna za stabilnost v regiji ter njen razvoj, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Vujanović se je sešel tudi s predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom, ki mu je prav tako zagotovil aktivno podporo pri vključevanju Črne gore v evroatlantske povezave. Brglez je izrazil tudi pričakovanje po tesnejšem parlamentarnem sodelovanju in upanje, da bi v kratkem lahko tudi sam uradno obiskal Črno goro, so sporočili iz DZ.

Ne spreglejte