Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 9. 2021,
16.02

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

31

Natisni članek

OZN Slovenija Borut Pahor

Četrtek, 23. 9. 2021, 16.02

1 leto, 5 mesecev

Pahor v ZDA: Narobe je bilo, da so Trumpu zaprli račun na Twitterju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

31

Pahor  NY

Predsednik republike Borut Pahor se je včeraj v ZDA na newyorški pravni fakulteti univerze Fordham srečal s skupino petdesetih doktorskih študentov prava. Pahor se je srečanja udeležil ob robu uradnega obiska Generalne skupščine Organizacije združenih narodov. Kolikšni bodo celotni stroški Pahorjevega obiska v ZDA, še ni jasno. Za zdaj je znan le strošek letalskih vozovnic, ki znaša dobrih deset tisoč evrov.

S študenti prava so razpravljali o vlogi volitev v demokraciji, rastoči polarizaciji in vse večji vlogi sodišč pri reševanju volilnih sporov. "Mislim, da ni prav, da so družbena omrežja zaprla račune Donaldu Trumpu. Gre za svobodo izražanja," je glede vpliva družbenih omrežij na volitve opozoril Borut Pahor.

Na vprašanje, ali kot politik sledi volji volivcev ali lastnemu prepričanju o tem, kaj je za volilno telo najbolje, je Pahor odgovoril, da ima to dilemo ves čas v mislih. Kadar se stališči volilnega telesa in voditelja ne ujemata, voditelj tehta med dvema rešitvama, je pojasnil.

Študenti, ki so v polni dvorani namenili Pahorju več močnih aplavzov, so dogodek označili kot poučen.

"Izjemno prijazno je od gospoda Pahorja, da si je vzel čas za pogovor s študenti. Imel je odličen nadzor nad predavalnico in odgovori so mi dali misliti," je povedala Maria Chrysanthem z New Yorka. študentka tretjega letnika.

"V življenju sem spoznal mnogo talentiranih, polnih znanja in tekmovalnih ljudi a najdalj pridejo tisti, ki so pogumni in imajo dovolj strasti, da se po padcu poberejo in poskusijo znova," je Pahor odgovoril na študentovo vprašanje o najpomembnejšem nauku, ki se ga je naučil v treh desetletjih delovanja v politiki.

Za študenta Johna Cugela, katerega stari starši so se preselili v Cleveland iz Dolenjske, ki se čuti Slovenca, je srečanje s predsednikom posebnega pomena. "Tak pogovor doživiš enkrat v življenju," je povedal.

Pogovor s predsednikom Pahorjem je vodil gostujoči profesor na Univerzi Fordham Jurij Toplak, sicer profesor na Alma Mater Europaea in Univerze v Mariboru, ki v New Yorku že tretje leto predava volilno pravo.

"Mislim, da ni prav, da so družbena omrežja zaprla račune Donaldu Trumpu. Gre za svobodo izražanja," je glede vpliva družbenih omrežij na volitve opozoril Pahor. | Foto: "Mislim, da ni prav, da so družbena omrežja zaprla račune Donaldu Trumpu. Gre za svobodo izražanja," je glede vpliva družbenih omrežij na volitve opozoril Pahor.

Koliko stane pot delegacije v New York?

Letošnjo celotno delegacijo Slovenije v New Yorku sestavljajo:

- Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije,
- dr. Anže Logar, minister za zunanje zadeve Republike Slovenije,
- Boštjan Malovrh, veleposlanik, stalni predstavnik Republike Slovenije pri Združenih narodih v New Yorku,
- Tone Kajzer, veleposlanik Republike Slovenije v Združenih državah Amerike,
- dr. Alja Brglez, vodja kabineta predsednika Republike Slovenije,
- dr. Smiljana Knez, svetovalka predsednika Republike Slovenije za zunanje zadeve,
- Špela Vovk, MA, svetovalka predsednika Republike Slovenije za komuniciranje in odnose z javnostmi,
- Igor Jukič, veleposlanik, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za multilateralo in mednarodno razvojno sodelovanje, MZZ,
- Jernej Müller, politični direktor, generalni direktor Direktorata za skupno zunanjo in varnostno politiko, MZZ,
- Zarja Bregant, svetovalka v Kabinetu ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije in spremstvo.

Od desetih članov slovenske delegacije jih šest predstavlja urad predsednika republike. Za šest povratnih letalskih vozovnic je urad plačal 10.372,06 evra, so sporočili iz urada predsednika Republike Slovenije.

Člani predsedniške delegacije so potovali z redno letalsko linijo Air France na relaciji Benetke (Letališče Marco Polo)−New York City (Letališče JFK)−Benetke (Letališče Marco Polo). Nastanjeni so v štirizvezdničnem hotelu Kimberly v New Yorku. Celotni stroški bodo znani po koncu obiska. 

Pred tremi leti 18-članska delegacija

Leta 2018 je delegacijo, ki se je odpravila na Generalno skupščino Organizacije združenih narodov, nastanitev stala 107.260,30 evra, s čimer se je obisk delegacije skoraj lahko kosal z obiskom urada takratnega predsednika Danila Türka, ki je samo za najem letala za dvodnevni obisk 13-članske delegacije v BiH odštel 89.100 evrov. Del je takrat pokril urad predsednika, to je 63.643 evrov, preostal del pa je pokrila vlada.

Da je bil strošek obiska leta 2018 tako visok, ni bil kriv najem letala ali nakup vozovnic, ampak predvsem zelo številčna delegacija, ki je z upoštevanjem varnostnikov in predstavnika protokola štela kar 18 oseb. Takrat je bilo poleg predsedniškega kabineta in kabineta ministrstva za zunanje zadeve, v ZDA tudi delegacija ministrstva za zdravje, ker je tam potekala tudi razprava o boju proti tuberkulozi in o preprečevanju in obvladovanju kroničnih nenalezljivih bolezni. 

Več o potovanjih v preteklosti lahko preberete tukaj: PAHOR, CERAR IN FAKIN: 106.427 EVROV ZA PET DNI NEW YORKA

covid
Novice Spet visoko število novih okužb #video
Michelin Slovenija 2021
Trendi Slovenija bogatejša za novo Michelinovo zvezdico #video

Matjaž Jereb
Novice "Najmlajši bolnik na intenzivni negi ima 27 let in ni cepljen"

Ljubo Jasnič DeSUS
Novice Bodo v DeSUS poslance pozvali k odstopu?

 

Ne spreglejte