Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 3. 2009,
20.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 3. 2009, 20.47

8 let

Pahor delo vlade ocenil kot uspešno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Premier Borut Pahor je po 100 dneh vlade za TVS in Pop TV dejal, da delo vlade ocenjuje kot uspešno, zlasti v luči soočanja z gospodarsko krizo.

Za Pop TV je dejal, da je vlada glede vprašanja Hrvaške sprejela načelno odločitev, v torek pa se bo posvetoval s predsedniki in predsednico parlamentarnih strank in "skupaj se bomo odločali naprej". "Prizadevamo si za to, da bi prišli do takšnih modalitet te mediacije, ki bi zadovoljile naše želje, da bi mediacija pripeljala do končne določitve meje in hkrati sprostila pogajanja za vstop Hrvaške v EU," je Pahor dejal za TV Klub na Pop TV. "Vsega ni mogoče storiti v 100 dneh" Dejal, da je vlada v 100 dneh sprejela vrsto ukrepov, potrebnih za to, da smo ohranili likvidnost, spodbudili kreditno aktivnost, ohranili delovna mesta z zakonom o subvencioniranju polnega delovnega časa. "Vsega ni mogoče storiti v 100 dneh," je opozoril. Na vprašanje, ali je zaradi konsenza pripravljen tvegati tudi razpad koalicije, je poudaril, da je "ta strah odveč". "Nisem pristaš politike konsenza za vsako ceno. Takrat, ko ima to smisel, se ji seveda posvetim in sem pripravljen narediti vse za to, da uspemo v stremljenjih," je poudaril.

Glede na to, da bo minister za okolje Karl Erjavec kandidiral na evropskih volitvah, bo Pahor v primeru, če Erjavca ne bo, "odločil za zamenjavo". "Predvidevam, da bo minister Erjavec svoje delo opravil, tako mi je tudi zagotovil. V teh časih, ko se vsi polno angažiramo, pričakujem, da se ne bomo ukvarjali z drugimi zadevami," je dejal Pahor. Ob povečevanju števila brezposelnih je dejal, da neposredne možnosti za financiranje tistih, ki se bodo znašli v stiski, obsegajo 53 milijonov evrov, šli pa bodo naprej tudi s programom dodatnega izobraževanja, saj želijo, da bi se delovna sila prekvalificirala. Nekatera delovna mesta, ki se bodo zdaj izgubila, se namreč tudi po koncu krize ne bodo obnovila, je dejal.

"Reševanje krize je treba odmerjati v pravem času s pravimi odmerki" Za Televizijo Slovenija pa je povedal še, da ima vlada v mislih tudi tretji paket protikriznih ukrepov. "Naučili smo se, tudi iz ravnanja drugih držav, da je treba ukrepe za reševanje krize odmerjati v pravem času s pravimi odmerki." Dodaja, da so nekatere države "vrgle zelo veliko denarja v t.i. črno luknjo, kjer se potem ni nič poznalo - ne pri reševanju problema likvidnosti ne pri reševanju problema njihove gospodarske kondicije."

Glede očitkov o imenovanju Draška Veselinovića na čelo Nove Ljubljanske banke je za Pop TV dejal, "da ga je to imenovanje na nek način prehitelo". "Prejšnji predsednik uprave je odstopil in finančni minister je menil, da zlasti v teh okoliščinah velja pohiteti z novim imenovanjem in opraviti ustrezne postopke," je pojasnil Pahor. Dodal je, da je bilo to, še preden so se odločili za novo institucijo - kadrovsko akreditacijski svet - ki pomeni nov standard v slovenski kadrovski politiki. "Kadrovski števec kaže na to, kako zanemarljivo malo zamenjav je bilo," je opozoril.

Pahor: Kresalova ima mojo podporo O odločitvi ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, povezani z vprašanjem izbrisanih, je Pahor za TV Slovenija dejal, da ima Kresalova njegovo podporo. "Prava država je pravna država in ministrica se je tega lotila na pravi način," je poudaril premier, ki je prepričan, da je treba problem reševati v skladu z odločbo ustavnega sodišča.

Biščak: Vse opcije so odprte

Vlada je preveč časa zgubila z dogodki, kot je bilo imenovanje Dimitrija Rupla za posebnega odposlanca premiera, pa je delo vlade po prvih 100 dneh za POP TV ocenil sekretar stranke Zares Bogdan Biščak. Izpostavil je tudi iskanje konsenza za vsako ceno, pri čemer so rezultati tega iskanja po njegovem zelo slabi.

Na vprašanje, kakšna je po njegovem mnenju prihodnost vlade, je Biščak dejal, da so vse opcije odprte. "Če bo vlada v tem stilu nadaljevala, kot je prejšnji teden na seji vlade, ne vem, zakaj ne bi končala tega mandata," je izjavil, obenem pa opozoril, da če se bodo nadaljevali nekateri postopki, do katerih je bil kritičen, in ki niso privedli do želenih učinkov, so "možni tudi slabši scenariji". Kot pozitivne ukrepe vlade Boruta Pahorja je Biščak navedel varčevalne in protikrizne ukrepe, socialni dialog, plače javnih uslužbencev in zametke nove kadrovske politike. Sekretar stranke Zares tudi meni, da se je vzdušje znotraj politike še poslabšalo.

Ne spreglejte