Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 10. 2017,
9.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

4

Natisni članek

Hrvaška Andrej Plenković Dejan Židan Miro Cerar Karl Erjavec arbitraža

Sreda, 11. 10. 2017, 9.40

6 let, 6 mesecev

"V prihodnjih tednih bomo pripravili vse potrebno za implementacijo arbitraže" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

4

Miro Cerar. | Foto STA

Foto: STA

Predsednik vlade Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec sta danes po koncu seje odbora DZ za zunanjo politiko (OZP) povedala, da so poslanci podprli delovanje vlade v zvezi z implementacijo arbitražnega sporazuma s Hrvaško in da se je danes znova izkazala enotnost slovenske politike v parlamentu.

Odbor je potrdil, da je razsodba arbitražnega sodišča mednarodnopravno zavezujoča, v enaki meri za Slovenijo in za Hrvaško, vladi pa je priporočil, da se pri izvršitvi razsodbe še naprej zavzema za dosledno spoštovanje mednarodnega prava in prava EU.

Odbor je tudi ugotovil, da hrvaško zavračanje razsodbe arbitražnega sodišča ter hkratno ponujanje bilateralnega dogovora ni verodostojno, saj sta državi takšen bilateralni sporazum, in sicer sporazum Drnovšek-Račan, že dosegli, a je Hrvaška od njega enostransko odstopila.

Video: Planet TV/Vitomir Petrovič

"Sklepi vlado zavezujejo, da s to aktivnostjo nadaljuje"

Odbor DZ za zunanjo politiko, ki je zasedal za zaprtimi vrati, je po besedah premierja Mira Cerarja soglasno podprl sklepe, "ki v celoti potrjujejo, da sta delovanje in usmeritev vlade v zvezi z implementacijo arbitražnega sporazuma pravilna in da gredo v pravo smer". "Sklepi vlado zavezujejo, da s to aktivnostjo nadaljuje," je povedal Cerar.

Pred sejo je SDS predlagala več sklepov, pod katere je bil podpisan njihov poslanec Jože Tanko. Sklepi so šli med drugim tudi v smer, da enostranska implementacija arbitražne odločbe, torej brez Hrvaške ni mogoča, po šestih mesecih pa bi se končale tudi obveznosti Slovenije iz arbitražnega sporazuma. | Foto: Ana Kovač Pred sejo je SDS predlagala več sklepov, pod katere je bil podpisan njihov poslanec Jože Tanko. Sklepi so šli med drugim tudi v smer, da enostranska implementacija arbitražne odločbe, torej brez Hrvaške ni mogoča, po šestih mesecih pa bi se končale tudi obveznosti Slovenije iz arbitražnega sporazuma. Foto: Ana Kovač Pred sejo je največja opozicijska stranka SDS odboru poslala svoje predloge sklepov, ki naj bi jih sprejel. V zadnjem izmed sedmih sklepov, ki jih stranka predlaga in pod katerimi je podpisan vodja poslanske skupine Jože Tanko, piše, da "Republike Slovenije odločba arbitražnega sodišča, če je zaradi nasprotovanja Republike Hrvaške ne bo mogla uresničiti, po preteku 6 mesečnega roka ne bo več obvezovala."

Erjavec je v zvezi s tem dejal, da so bili danes v začetku sicer predlagani "zelo različni sklepi, sedaj pa smo enotni, kakšen naj bo pristop do Hrvaške".

Slovenska agentka pred arbitražnim sodiščem Mirjam Škrk je kmalu po razglasitvi sodbe v pogovoru za Dnevnik glede veljavnosti odločitve arbitražnega sodišča, če v šestih mesecih po sprejetju razsodbe nobena od držav ne začne s postopki, dejala, da ima arbitražna razsodba najmanj isti mednarodnopravni položaj kot mednarodna pogodba o meji. "Gre za ureditev, ki je časovno neomejena. Na nek način je večna. A sodišče je tudi povedalo, da se lahko stranki na določenih območjih dogovorita drugače. Če tega dogovora ni, je razsodba obvezujoča in dokončna," je dejala.

"Zopet se je pokazala enotnost slovenske parlamentarne politike, kar je zelo pomembno, ker Hrvaška ne želi sodelovati pri implementaciji arbitražne odločbe," je povedal minister Erjavec. | Foto: Jani Božič "Zopet se je pokazala enotnost slovenske parlamentarne politike, kar je zelo pomembno, ker Hrvaška ne želi sodelovati pri implementaciji arbitražne odločbe," je povedal minister Erjavec. Foto: Jani Božič

Vlada bo v prihajajočih dneh in tednih po Cerarjevih zagotovilih pripravila vse zakonodajne predloge, ki jih bo predložila DZ v zvezi s procesom implementacije arbitražne odločbe. V tem sklopu bo tudi interventni zakon, ki bo na vladi zelo verjetno obravnavan in sprejet prihodnji teden, je še napovedal premier.

 

Ne spreglejte