Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 11. 2018,
10.57

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Slovenija Avstrija otroški dodatek

Petek, 16. 11. 2018, 10.57

5 let, 5 mesecev

Otroški dodatki: Slovenija skupaj z drugimi državami s pritožbo proti Avstriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
otrok denar | Avstrijski zakon o prilagoditvi otroškega dodatka za v tujini živeče otroke zaposlenih v Avstriji velja tudi za slovenske delavce v tej državi, kar pomeni, da bodo delavci migranti iz Slovenije od zdaj prejemali otroški dodatek glede na raven življenjskih stroškov v Sloveniji.  | Foto Thinkstock

Avstrijski zakon o prilagoditvi otroškega dodatka za v tujini živeče otroke zaposlenih v Avstriji velja tudi za slovenske delavce v tej državi, kar pomeni, da bodo delavci migranti iz Slovenije od zdaj prejemali otroški dodatek glede na raven življenjskih stroškov v Sloveniji.

Foto: Thinkstock

Sedem držav članic Evropske unije, med njimi tudi Slovenija, se je pri Evropski komisiji pritožilo zaradi indeksacije avstrijskih otroških dodatkov. V skupnem pismu štiri države višegrajske skupine ter Slovenija, Bolgarija in Litva evropsko komisarko Marianne Thyssen pozivajo, naj preveri, ali je avstrijski ukrep v skladu s pravnim redom EU.

Kot je sporočil slovaški minister za socialne zadeve Jan Rihter, bo avstrijska indeksacija avstrijskih otroških dodatkov zelo prizadela državljane držav višegrajske skupine (Češka, Slovaška, Poljska in Madžarska). Ob tem je minister Slovaške, ki trenutno predseduje višegrajski skupini, ocenil, da bo ukrep negativno prizadel 87.500 otrok.

Čehi: Naš prispevek je enak tistemu, ki ga dajejo Avstrijci

Namestnik češkega ministra za delo Petr Hurka je ob tem menil, da imajo Čehi "pravico do enakih pravic kot avstrijski državljani", saj je tudi njihov prispevek enak tistemu, ki ga dajejo Avstrijci.

Tivoli Clothing
Trendi Slovenki v parku Tivoli našli navdih za otroška oblačila

Cerar z avstrijsko ministrico o tem ni govoril

Avstrijski zakon o prilagoditvi otroškega dodatka za v tujini živeče otroke zaposlenih v Avstriji velja tudi za slovenske delavce v tej državi, kar pomeni, da bodo delavci migranti iz Slovenije poslej prejemali otroški dodatek glede na raven življenjskih stroškov v Sloveniji.

Zunanji minister Miro Cerar, ki se je v začetku novembra na Dunaju sestal z avstrijsko kolegico Karin Kneissl, je takrat dejal, da to ni bila tema podrobnega pogovora z ministrico, je pa potrdil slovensko stališče, da če gre pri avstrijskem zakonu za diskriminacijo, naj o tem odloči Evropska komisija, Slovenija pa bo počakala na njeno mnenje.

Novice Fakin: Na področju otroške srčne kirurgije je treba izšolati domače strokovnjake #video

Evropska komisija je takoj po sprejetju avstrijskega zakona 24. oktobra napovedala, da bo preverila skladnost ukrepa z evropsko zakonodajo. Ob tem so v Bruslju v prvem odzivu opozorili, da evropski pravni red ne dovoljuje indeksacije, in zagrozili s postopkom proti Avstriji. Indeksacija naj bi v Avstriji, ki v drugi polovici letošnjega leta predseduje EU, začela veljati 1. januarja 2019.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so potrdili, da je ministrica Ksenija Klampfer sopodpisnica pisma ter da so omenjene države v pismu evropsko komisarko Marianne Thyssnovo pozvale, naj "skrbno preuči ravnanje Avstrije, ki je oktobra sprejela zakon o prilagoditvi otroškega dodatka za v tujini živeče otroke zaposlenih v Avstriji ter ustrezno ukrepa".

Dodali so, da je ministrica že večkrat javno povedala, da odločno nasprotuje zakonu, ki bi kršil pravice slovenskih državljank in državljanov, ki so zaposleni v Avstriji in izrazila globoko zaskrbljenost glede sprejetega zakonskega ukrepa sosednje države.

"Avstrija s takim zakonom krši eno od najpomembnejših načel evropskega pravnega reda, to je enakopravnost. To, kar je uzakonila Avstrija, je primer diskriminacije. Ni pravično, da so otroci delavcev, ki prispevajo k blaginje Avstrije in niso avstrijski državljani kaznovani z nižjim otroškim dodatkom," so še sporočili z ministrstva.

Ne spreglejte