Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 11. 2016,
6.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

3

Natisni članek

Islamska država Slovenska vojska orožje

Torek, 29. 11. 2016, 6.47

6 let, 6 mesecev

Orožje Slovenske vojske v rokah Islamske države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

3

Irak, islamska država | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na bližnjevzhodnih bojiščih so uporabljali tudi orožje, ki ga je Slovenska vojska leta 2005 in v kasnejših letih poslala v uničenje na Slovaško.

Julija lani so v Libiji našli protitankovsko raketo osa s podobnimi registracijskimi oznakami, kot jih je imela Slovenija. Po izvoru teh raket je Slovenijo povpraševala organizacija Conflict Armament Research (CAR), ki poudarja, da ni nujno, da je raketa res slovenskega izvora, poroča Delo.

Raketo so proizvedli junija 1986 v Bosni in Hercegovini

Na obrambnem ministrstvu so potrdili, da je Slovenija leta 2005 po pogodbi o uničenju orožja slovaški družbi VOP predala 6.802 dotrajani raketi M79 oz. osa. Od tega jih je 132 nosilo številko LOT TB8606. Raketa, ki so jo preiskovalci organizacije CAR julija 2015 odkrili v Tripoliju, ima prav to številko LOT.

Preiskovalci CAR so ugotovili, da so silam skupine Islamska država med letoma 2014 in 2016 v Siriji in Iraku zasegli več raket M79, ki so imele zelo podobne LOT-številke; razlikovale so se le za dve številki. Po njihovem mnenju bi zato lahko tudi to, ki so jo našli v Tripoliju, pred tem uporabljala IS.

Raketo so, če sklepamo po številki LOT, proizvedli junija 1986 v Bosni in Hercegovini. Ker so ose posedovale vse nekdanje republike SFRJ, ni izključena možnost, da tripolijska raketa izvira iz zalog katere od drugih naslednic nekdanje skupne države, a le Slovenija je potrdila, da je takšno raketo imela med zalogami, navaja Delo.

Zunanji minister Karl Erjavec je v odzivu na poročanje Dela, da so lani v Libiji našli protitankovsko raketo s podobnimi registracijskimi oznakami, kakršne je imela Slovenija, zatrdil, da "ni mogoče trditi, da bi najdena raketa izvirala iz Slovenije, ker so iste številke imele tudi rakete iz drugih republik nekdanje Jugoslavije".

Povedal je tudi, da sam "ni podpisal nobene pogodbe o uničenju navedenih raket". Kot je dejal, je to pogodbo leta 2004 podpisal takratni direktor logistike na obrambnem ministrstvu in da "obstaja dokazilo o njihovem uničenju v letu 2005".

Orožje bi moralo biti uničeno

Rakete je Slovenija leta 2005 predala v uničenje slovaški družbi VOP, slovaško gospodarsko ministrstvo pa je zatrdilo, da za takšne rakete niso izdali izvoznega dovoljenja. Slovaške torej ne bi smele zapustiti in morale bi biti uničene. Napovedali so preiskavo.

Slovensko obrambno ministrstvo je družbi VOP leta 2005 v uničenje po isti pogodbi poslalo še več tisoč kosov streliva ter 143 protitankovskih sistemov in skoraj 600 raketometov. Prav tako je Mors z VOP sodeloval v letih 2006 in 2007, v skupnem znesku pa je ta slovaška družba za uničenje streliva od Morsa prejela malo več kot 750 tisoč evrov plačila.

Organizacija CAR je Slovenijo zaprosila tudi za informacije o minometnih minah M68. Prazen zaboj teh je iraška šiitska milica med 2. marcem in 17. aprilom 2015 zaplenila silam IS v Tikritu na severu Iraka. CAR je zaboj odkril konec aprila istega leta. Na Morsu so pojasnili, da gre za del pošiljke minometnih granat, ki jih je Slovenija leta 2008 donirala afganistanski vojski.

Orožje evidentirano tako, da je bila omogočena njegova sledljivost

Na Morsu so pojasnili, da je te mine afganistanski vojski novembra 2007 s sklepom namenila vlada Janeza Janše kot mednarodno donacijo v okviru Nata. Poudarili so, da je bilo orožje evidentirano tako, da je bila omogočena njegova sledljivost. Ko je bilo izročeno afganistanski nacionalni armadi, pa ne Slovenija ne druge države, ki so orožje donirale, niso mogle neposredno nadzirati nadaljnje uporabe tega orožja in opreme, so še zatrdili v odgovoru Delu.

Ne spreglejte