Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 1. 2016,
17.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Viktor Orban Miro Cerar schengen

Petek, 22. 1. 2016, 17.12

7 let, 12 mesecev

Orban: Svoboda nam pomeni zelo veliko, schengen pa za nas ni nič drugega kot to

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenski in madžarski premier Miro Cerar in Viktor Orban sta se z ministrskima ekipama srečala na Brdu pri Kranju. Orban je ponudil sodelovanje pri gradnji drugega tira.

Na povabilo predsednika vlade Mira Cerarja je madžarski premier Viktor Orbán skupaj z ministrsko delegacijo prišel na delovni obisk v Slovenijo. Obe vladi sta se (čeprav s triurno zamudo zaradi tehnične okvare letala Adrie Airways) sestali na Brdu pri Kranju, popoldne sta se predsednika vlad v Ljubljani srečala z gospodarstveniki. Udeležila se bosta še odprtja kulturnega centra madžarskega veleposlaništva Balassi inštitut – Ljubljana.

Cerar: Veliko je priložnosti, ki jih moramo še izkoristiti "Ugotovili smo, da imamo še veliko priložnosti, ki jih moramo izkoristiti," je na novinarski konferenci dejal Cerar. Kot prioritete je navedel cestno, železniško, električno infrastrukturo. Državi si želita še več sodelovanja na področju kmetijstva, gozdarstva in turizma. Premier je poudaril, da se veseli dobrega sodelovanja prek obeh manjšin. "Ugotavljamo, da dobro urejamo pravice in dolžnosti, urejen je tudi položaj obeh manjšin, je pa še veliko možnosti za izboljšave." Dejal je, da želi preprečiti zmanjševanje števila Slovencev na madžarski strani meje.

Drugi železniški tir Pomembna tema pogovorov je bil drugi železniški tir med Koprom in Divačo. Orban je ob tem dejal, da Madžare zanima, kaj se z Luko Koper dogaja, saj madžarska podjetja najraje uporabljajo slovensko pristanišče. Je pa opozoril, da železniška povezava ne zadostuje več potrebam, zato bi Madžarska z veseljem sodelovala pri razvoju železniške infrastrukture. A konkretnih predlogov o tem še ni. "Ne želimo vas kolonizirati. Kaj boste storili s pristaniščem, je vaše vprašanje. Za madžarsko gospodarstvo je Luka Koper pomembna. Če ne bomo mogli sodelovati, bomo morali poiskati drugo pristanišče. Mi smo pripravljeni ponuditi 378 milijonov evrov kredita, želimo prispevati k razvoju," je dejal Orban.

Premierja sta podpisala tudi memorandum o soglasju o celostnem razvoju infrastrukturnih odnosov med državama.

Podpora Cerarjevemu predlogu za reševanje migrantske krize v EU Orban in Cerar sta govorila tudi o migrantski problematiki. "Veseli me, da je bila moja pobuda o reševanju migrantske problematike uvrščena tudi na dnevni red srečanja notranjih ministrov držav članic EU," je dejal Cerar. O njej je povedal, da ima dva poudarka: "Želimo si, da bi bil čim prej učinkovito implementiran sporazum med EU in Turčijo, da bi zadnja izpolnila svoj delež pri reševanju krize. Pomagati je treba Grčiji, da bomo lahko na zunanjih mejah skupno obvladali migrantsko problematiko."

Poleg tega Cerar predlaga še, da se ob grški liniji nadzora pred prihodom nezakonitih migrantov vzpostavi tudi nadzor na makedonsko-grški meji. Evropa mora pomagati tudi pri nadzoru na tej meji. S to rešitvijo se lahko obvaruje schengen, da ne bo treba postavljati notranjih meja. S tem se pred notranjimi napetostmi obvaruje tudi območje Zahodnega Balkana, je prepričan Cerar.

Orban je bil s predlogom Cerarja seznanjen in ga, kot je dejal, v celoti podpira. "Podpiramo mednarodno sodelovanje pri gradnji druge obrambne črte na makedonsko-grški meji," je povedal in pri tem zagotovil madžarsko pomoč. Zavzel se je za dosledno izvajanje schengenskih določil in strogo varovanje vseh zunanjih meja Evropske unije. "Svoboda nam Madžarom pomeni zelo veliko, schengen pa za nas ni nič drugega kot to."

Ne spreglejte