Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
20. 7. 2017,
6.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

vročina vreme

Četrtek, 20. 7. 2017, 6.42

6 let, 6 mesecev

Oranžno opozorilo: Slovenijo zajela huda vročina

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
vročina vreme | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Do ponedeljka bo po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, zato je Agencija za okolje (Arso) za vzhodni del Slovenije za danes in jutri razglasila oranžni alarm.

Danes bo sončno in vroče, občasno bo na nebu nekaj koprenaste oblačnosti. Čez dan bo pihal veter zahodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 35 stopinj Celzija.

Jutri bo povečini sončno, popoldne bo v notranjosti Slovenije nastalo nekaj vročinskih neviht. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20, najvišje dnevne od 28 do 34 stopinj Celzija.

Tako za danes kot jutri je za zahod države razglašen drugi najvišji, oranžni alarm, kar pomeni, da so vremenske razmere lahko nevarne ter da so mogoče gmotna škoda in žrtve.

Prihodnji teden padavine

V soboto in nedeljo se bo nadaljevalo sončno in vroče vreme. Popoldne ali zvečer bodo mogoče posamezne vročinske nevihte. Pihal bo jugozahodni veter. V ponedeljek prihaja nekaj padavin, ki bodo prihodnji teden prinesle tudi nekoliko nižje temperature.

požar | Foto: Arso/meteo.si Foto: Arso/meteo.si Velika verjetnost požarov

Zaradi zelo velike verjetnosti za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju je na območju Bele krajine, Brkinov, Dolenjske, Kočevskega, Obale, Pomurja, Spodnjega Posavja in Zgornjesavskega razglašen rdeč alarm.

Rdeči alarm požarne ogroženosti:
Vzrok za nastanek požara je lahko že iskra. Požar se pojavi takoj, širjenje je zelo hitro. To je vroč požar, ki se prenese v krošnje dreves tudi na širšem območju. V požaru zgori zelo veliko organskega goriva, ogenj zajame tudi srednje in debelo gorivo. Požar se razširi tudi na normalno vlažna območja. Nadzor požara je izjemno težek.

Včeraj je županja občine Semič razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja na celotnem območju občine.

Uprava za zaščito in reševanje zaradi suhega in vročega vremena predvsem v južni polovici države svetujejo previdnost in pravilno uporabo ognja v naravnem okolju.

Pri uporabi ognja v naravnem okolju je treba upoštevati predvsem naslednje:
- pri kurjenju je treba ustrezno urediti kurišče, ogenj pa nadzorovati ves čas kurjenja,
- ob vetru kurjenje ni dovoljeno oziroma je treba z njim prenehati,
- prepovedano je uničevanje odpadkov z ognjem ter vsakršno požiganje,
- prepovedano je odmetavanje in odlaganje gorečih ali drugih predmetov in snovi, ki v naravnem okolju lahko povzročijo požar.

Nizke gladine podzemne vode

Visoke temperature zraka povzročajo tudi večjo stopnjo izhlapevanja in porabo morebitne padavinske vode za rast rastlin. Zaradi tega se količina padavin, ki obnavlja podzemno vodo, zmanjša, kar neugodno vpliva na napajanje vodonosnikov, pojasnjujejo na Arsu. Zato v delih jugovzhodne Slovenije zaradi večjega izpada padavin v tem času beležijo od nizke do zelo nizke gladine podzemne vode. Nizke vodne količine v tem času spremljajo tudi na izvirnem območju Rižane.

Ne spreglejte